Mudanya Nerededir? Mudanya Hangi İlimize Bağlıdır? Mudanya Tarihi

0
Advertisement

Mudanya nerededir? Mudanya hangi ilimize bağlıdır? Tarihi öneme sahip bir antlaşmaya ev sahipliği yapmış Mudanya ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

Mudanya İlçesi

Kaynak : wikipedia.org

Mudanya; Bursa İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Zeytinbağı), 36 köyü vardır. İlin kuzeyinde; kuzeyden Marmara Denizi, doğudan Orhangazi, batıdan Karacabey, güneyde Nilüfer, Yıldırım ve Kestel ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları, genellikle düz bir alanda uzanır, kuzeyde yükseltisi 600 m’yi geçmeyen Mudanya tepeleri, Bursa Ovası ile Marmara Denizi arasında doğal eşik oluşturur. Güneyden geçen Mudanya Çayı, ilçe sınırında akar. İklimi, Akdeniz ve Karadeniz arasındaki geçiş ortamı özellikleri taşır. Yıllık ortalama sıcaklık 15.3°C, yağış tutarı 620-630 mm’dir. Akdeniz çalı türleri (maki) bitki örtüsüne egemendir. Mudanya Dağları’nın kuzey eteklerinden kestane, kayın, ıhlamur, meşeden oluşan seyrek geniş yapraklı ağaç ormanları vardır. Taban arazide kavakçılık çalışmaları yaygınlaşmaktadır. Ekonomi tarıma dayalıdır: Buğday, arpa, kurufasulye, nohut, şekerpancarı, ayçiçeği, elma, bağcılık, ipekböcekçiliği, koyun, sığır besiciliği yapılır. Marmara kıyıları zeytinliklerile kaplıdır. Manganez yatakları vardır. Bursa İli’nin limanı durumundadır. 11 Ekim 1922’de TBMM Hükümeti ile İtilaf devletleri arasında Mudanya Mütarekesi‘nin imzalandığı ev, günümüzde müzeye dönüştürülmüştür.

Gemlik Körfezi’nin güney kıyısında kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 31 km uzaklıktadır. Deniz otobüslerinin İstanbul Belediyesi denizyollarının İstanbul-Mudanya-İstanbul arasında tarifeli vapur seferleri vardır.

Mudanya’nın Tarihi

1881/82-1893 Osmanlı Genel Nüfus Sayımı’na göre Mudanya kazasının toplam nüfusu 11.792 Rum ve 4.891 Müslüman olmak üzere 16.683 kişiydi. Bir liman kenti, 1875’te tamamlanan Bursa’ya demiryolu bağlantısı da vardı. Demiryolunun Mudanya limanında ihracat için bir iskelesi vardı. İstanbul genellikle Mudanya’dan ihraç edilen malların alıcısıydı. İpek popüler bir ihracat ürünü olarak o dönem çok popülerdi.

Kasaba, Türk Kurtuluş Savaşı’nın ardından 11 Ekim 1922’de Türkiye, İtalya, Fransa ve İngiltere arasında Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı yer olarak tarihe geçmiştir.

Advertisement

Lozan Antlaşması ve Yunan-Türk nüfus mübadelesi anlaşmasından sonra, kasabanın Rumları Yunanistan anakarasına nakledilerek, önceki kasabaları Nea Moudania ( Chalkidiki yarımadasında bulunan Yeni Moudania ) adını verdikleri bir yerleşim yeri kurdular. Buna karşılık Mudanya’ya çok sayıda Girit Türkü yerleştirildi.


Leave A Reply