Muhiddin Arabi Kimdir?

0
Advertisement

Muhiddin Arabi Kimdir? Muhiddin Arabi hayatı, eserleri, Muhiddin Arabi hakkında bilgi.

MUHİDDİN ARABİ (1165- 1240)

Büyük bir Arap tasavvuf adamıdır. «Vahdet-i vücud» (varlık birliği) diye anılan ünlü tasavvuf nazariyesini şiddetle savunmuş, İslam tasavvufuna hakim olan belli başlı kişilerin arasında yer almıştır.

Muhiddin Arabi, Endülüs’te, Mursiye (Murcia) şehrinde doğdu. 8 yaşında ailece İşbiliye (Sevilla)ye göç ettiler. 1194’te Tunus’a, 1202’de Mekke’ye gitti. Daha 18 yaşında devrinin büyük mutasavvıfları arasında sayılıyordu. Bağdat’tan, Selçuklu hükümdarının daveti üzerine Konya’ya geldi. Selçuklu veliahti Prens Keykavus’a hoca tayin edildi. 1211 ‘de Keykavus hükümdar olunca Muhiddin Arabi’nin nüfuzu büsbütün arttı. 1230’ da Şam’a yerleşti. 75 yaşında bu şehirde öldü, oradaki ünlü türbesine gömüldü. Türbe, 1518’de Yavuz Sultan Selim tarafından onarılmış, İslam dünyasının sayılı ziyaret yerlerinden biri haline gelmiştir.

Muhiddin Arabi çok verimli bir yazardır, 250 kadar eser bırakmıştır; bir o kadarı da bugün kaybolmuş bulunmaktadır. Aynı zamanda şairdi; en çok tasavvuf konularını işlemiştir. En ünlü eserleri «El-Futuhatu’l-Mekkiye» ile «Fususu’l-Hikem»dir. Bu eserler sayılamayacak kadar çok basılmış, belli başlı dillere çevrilmiştir; etkileri büyük olmuştur, bu arada Ortaçağ Batı alemini de etkilemiştir. Yalnız, Muhiddin Arabi’nin bütün fikirleri, iddiaları bugün değerini kaybetmiştir. Çünkü tamamen akıl dışı fikirleri tutmuş, kendisini alemin kutbu saymış, bütün mucizelere muktedir olduğunu ileri sürmüştür. Gaipten haber verdiğini, geleceği keşif kudretinde olduğunu bile iddia etmiştir.

Dilimize çevrilen eserlerinin başlıcaları:

Advertisement

Fusus Nakşı; Tasavvuf: Futuhat al-Makiyya.


Leave A Reply