Namangan Nerededir? Özbekistan Namangan Şehrinin Tarihi ve Coğrafi Özellikleri

0
Advertisement

Özbekistan’da bulunan Namangan hakkında bilgi. Özbekistan’da cihatçıların da merkezi konumunda yer alan Namangan kenti hakkında bilgiler.

Namangan

Namangan

Namangan, Özbekistan’da kent, aynı adı taşıyan yönetim biriminin merkezi. Fergana Vadisi’nde Sri Derya’nın kollarından Namangasay kıyısında, Taşkent’in 21 km doğu-güneydoğusunda yer alır. Dokuma ve besin temel endüstri dallarıdır. Yöresinde pamuk ve meyve yetiştirilir, ipekböcekçiliği yapılır. Vadideki öteki kentlerle demiryolu bağlantısı vardır.

Namangan (ayrıca Özbekçe: Наманган) Özbekistan’ın doğusunda bir şehirdir. Namangan Bölgesi’nin idari, ekonomik ve kültürel merkezidir. Namangan, Kırgızistan sınırına 30 km’den daha kısa bir mesafede, Fergana Vadisi’nin kuzey kenarında yer almaktadır. Şehir Namangan Havalimanı tarafından servis edilmektedir.

Namangan, 17. yüzyıldan beri Fergana Vadisi’nde önemli bir zanaat ve ticaret merkezidir. Sovyet döneminde şehirde birçok fabrika inşa edildi. II. Dünya Savaşı sırasında, Namangan’daki sanayi üretimi 1926-1927 yılına kıyasla beş kat arttı. Şu anda Namangan, özellikle gıda endüstrisinde ağırlıklı olarak hafif endüstri merkezidir. Şehrin resmi kayıtlı nüfusu 2014 yılında 475.700 kişidir. Özbekler en büyük etnik gruptur.

Tarih.

Şehir adını yerel tuz madenlerinden almaktadır (Farsça نمک‌کان (namak kan) – “bir tuz madeni”). Babur, Baburnama anılarında Namangan köyünden bahsetti. Rus etnograf Vladimir Petrovich Nalivkin, 1643 yılına kadar yasal belgelerde Namangan’dan bahsedildiğini yazdı.

Namangan, Fergana vadisindeki diğer birçok şehir gibi, daha sonra Farsça konuşan bir şehir olmasına rağmen, ilk olarak Soğan halkı tarafından dolduruldu; yerel Farsça çeşitliliği Tacik dili olarak bilinir hale geldi. Ortaçağda geç saatlerde başlayan Türkçe konuşan insanların bölgeye girişi Türkleşmeye yol açtı. Namangan 19. yüzyılın ortalarına kadar hala Tacik bir çoğunluğa sahipken, sakinlerinin İran kültürlerinden ziyade Türklerle özdeşleşmesi arttı. 20. yüzyılın sonlarına doğru, Namangan sakinlerinin çoğu Tacikçe konuşan önemli bir azınlıkla da olsa Özbekçe konuşuyor.

Advertisement

Siyasi olarak Namangan, Karahanlı Devleti’nin Uygur İmparatorluğu’nun bir parçası oldu ve 15. yüzyılda bir yerleşim yeri olduğu biliniyordu. Deprem nedeniyle ağır hasar gören Akhsikat antik kenti sakinleri, o zamanlar 1610’da Namangan köyüne taşındı. Namangan daha sonra bir şehir oldu. 1867’deki Rus işgalinin arifesinde, kasaba 18. yüzyılın ortalarından beri Kokand Hanlığı’nın bir parçasıydı.

Namangan, 1926’da 34 kişiyi öldüren, 72 kişiyi yaralayan ve 4.850 evi tahrip eden yıkıcı bir depremden etkilendi.

Özbekistan’ın 1991’deki bağımsızlığından bu yana, Namangan İslamcı hareketlilik ile ün kazanmıştır, Suudi Arabistan’dan aşırılık yanlısı Vahabi mezhebi de dahil olmak üzere Orta Doğu ülkelerinden örgütler tarafından finanse edilen cihatçı teröristler üreten birçok cami ve okul Afgan Taliban ve El Kaide etkisi altında idi. Bu aynı zamanda Özbekistan’ın laik hükümetine karşı siyasi muhalefete dönüştü.

Coğrafya.

Namangan, deniz seviyesinden 450 metre (1.480 ft) yukarıda yer almaktadır. Qoradaryo ve Naryn Nehirleri, şehrin güney ucunun hemen dışındaki Syr Darya’yı oluşturmak için bir araya gelirler. Karayolu ile Namangan, Taşkent’in 290 kilometre doğusunda, Andijan’ın 68.5 kilometre (42.6 mil) batısında ve Chust’un 40.4 kilometre (25.1 mil) doğusundadır.

Demografik.

Namangan, nüfus bakımından Özbekistan’ın üçüncü büyük şehridir. Namangan’ın nüfusu 2014 yılında 475.700 kişiydi. Özbekler ve Tacikler en büyük etnik gruptur.

Ekonomik.

Namangan, 17. yüzyıldan beri Fergana Vadisi’nde önemli bir zanaat ve ticaret merkezidir. 1867’de Rusların ilhak ettikten sonra, pamuk üretimi ve gıda işleme, ülkenin diğer birçok yerinde olduğu gibi baskın ekonomik faaliyet haline geldi. Sovyet döneminde şehirde birçok fabrika inşa edildi. II. Dünya Savaşı sırasında, Namangan’daki sanayi üretimi 1926-1927 yılına kıyasla beş kat arttı. Savaştan sonra hem hafif hem de ağır sanayi önemli ölçüde arttı.

Advertisement

Şu anda Namangan, özellikle gıda endüstrisinde ağırlıklı olarak hafif endüstri merkezidir. Şehirde 36 ortak şirket ve 400’den fazla küçük ve orta ölçekli işletme bulunmaktadır.

Görülecek yerler

Mulla Kırgız Medresesi 1912 yılında yerel bir pamuk patronu tarafından inşa edilmiştir. 1918 yılında inşa edilen Ota Valikhan Tura Camii, şu anda Vahabi tarikatının yerel bir şubesine ev sahipliği yapan Orta Asya’nın en büyüklerinden biridir.

Namangan Doğa Tarihi Müzesi yerel arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapmaktadır. Hoca Amin Kabri Mimari Kompleksi, 18. veya 19. yüzyıldan kalma süslü bir pişmiş toprak cepheye sahiptir. Namangan’ın yaklaşık 25 kilometre batısında,  1. yüzyıldan kalma bir yerleşim olan Akhsikat kalıntıları bulunmaktadır. Fergana Vadisi’nin eski başkenti Moğollar tarafından yok edildi ve Timurlular tarafından yeniden inşa edildi. Depremden sonra 1620’de terk edildi.


Leave A Reply