Namrun Yaylası (Çamlıyayla) Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Namrun Yaylası (Çamlıyayla) nerededir? Mersin Namrun Yaylası (Çamlıyayla) nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

NAMRUN YAYLASI (ÇAMLIYAYLA)

Mersin ili antik kentler ve arkeolojik alanlarının yanı sıra yaylalar, kanyonlar, Aladağ ve Bolkar Dağlan, mağaralar, akarsular, şelaleler, göletlerden oluşan doğal güzellikleri; Akdeniz sahil şeridi, tabiat anıtları, kuş gözlemi yapılabilecek sulak alanlar; Toros Dağlarının zengin bitki çeşitliliği, etnik mozaiği, el sanatları, yöresel mutfağı ile büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Kilikya bölgesinin bu büyük ve güzel kenti, ne yazık ki Türkiye’nin turizm pastasından yeterli payı alamıyor.

Oysa ilin hangi bölgesine giderseniz gidin tarihi veya doğal değerlerle mutlaka karşılaşırsınız. Bunlardan biri de, Tarsus ilçe merkezine 63 kilometre uzaklıktaki Çamlıyayla. Halk arasındaki ismi Namrun olan yayla, Adana ve Mersin yöresinin yazlığı konumunda. Eskiden Tarsus ilçesine bağlı bir yerleşim olan Çamlıyayla, günümüzde ilçe statüsüne kavuşmuş. Merkez nüfusu kışın 5-6 bin, yazın ise 70-80 binlere ulaşıyor.

Çukurova ve Akdeniz’in o bildik yaz aylarındaki sarı sıcak kavurucu günlerinden kaçmak için ideal olan yay la, Orta Toros Dağlarının bir kolu olan Bolkar Dağlarının güneyine konuşlanır. İlçede, yaz aylarında yayla turizmine yönelik harekelenmeler görülür. Çevre il ve ilçelerden gelen yerli ve yabancı turistler ile yayla evlerine göç eden vatandaşlar, yaz aylarını burada geçirmektedirler.

Yerleşimde görülen Namrun ve Sinap kaleleri, yaylanın tarihi bir yol üzerinde kurulduğunun kanıtı. Gerek Bolkar Dağları’nı aşmak için yöre insanının, gerekse Aziz Paul’ün Tarsus’tan Karaman ili Derbe tarafına geçmek için kullandığı yol üzerinde bulunan Çamlıyayla, önemli bir kavşak noktasında.

Advertisement

İlçe merkezinin kuzeyinde ve en yüksek yerinde bulunan Namrun Kalesi, 1045 yılında savunma amacıyla yapılmış. Adını aldığı çam ormanlarıyla kaplı bir bölgede yer alan Çamlıyayla çevresinde ana ardıç gibi tabiat anıtları mevcut.

Yaylada Bolkar Dağlarının en yüksek noktası olan Medetsiz Zirvesi tırmanışı, Çinili – Aynalı ve Yazılıgöl gibi buzul göllere yürüyüş etkinliği düzenlenebilir. Ayrıca Papazın Bahçesi, Cehennemdere Vadisi, Kadıncık Baraj Göleti gibi doğal güzellikler gezilebilir. Cehennemdere Cocakdere bölgesi, yaban keçisi koruma ve üretme sahası olarak
ilan edilmiştir. Vadi, amatör olta balıkçılığı için mükemmel fırsatlar sunar. Yayla sucuğu ve iğne oyasıyla ünlü olan Çamlıyayla’da alışveriş ve konaklama olanakları mevcuttur.


Leave A Reply