Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

0
Advertisement

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir? IoT nasıl çalışır, özellikleri nelerdir? Nesnelerin internetinin çalışma prensibini anlatan örnekler.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

Nesnelerin İnterneti, özetle, herhangi bir cihazı (açma / kapama anahtarına sahip olduğu sürece) İnternet’e ve diğer cihazlara bağlama kavramıdır. IoT, birbirine bağlı nesneler ve insanlar ağından oluşan dev bir ağdır – bunların hepsi, kullandıkları ve etraflarındaki çevre hakkında veri toplar ve paylaşır.

Bu, tüm şekil ve boyutlarda olağanüstü sayıdaki nesneyi içerir – yiyeceğinizi doğru süre ve ısıda pişiren akıllı mikrodalgalardan, yollarındaki nesneleri algılayan karmaşık sensörlere sahip, sürücüsüz arabalara, kalp atış hızını ve adım sayınızı ölçülebilen, ardından bu bilgileri ışığında size uygun egzersiz planları öneren giyilebilir fitness cihazlarına kadar.

Nasıl çalışır?

Yerleşik sensörlere sahip cihazlar ve nesneler, farklı cihazlardan verileri bütünleştiren ve bilgileri, belirli ihtiyaçlara yönelik olarak oluşturulan uygulamalarla paylaşmak için analiz uygulayan bir Nesnelerin İnterneti platformuna bağlanır.

Bu güçlü IoT platformları, hangi bilgilerin yararlı olduğunu ve nelerin güvenli bir şekilde göz ardı edilebileceğini tam olarak belirleyebilir. Bu bilgi kalıpları tespit etmek, önerilerde bulunmak ve oluşabilecek sorunları tespit etmek için kullanılabilir.

Advertisement

Örneğin, bir araba imalat işletmem varsa, hangi isteğe bağlı bileşenlerin (örneğin deri koltuklar veya alaşım jantlar) en popüler olduğunu bilmek isteyebilirim. Nesnelerin İnterneti teknolojisini kullanarak şunları yapabilirim:

Bir showroom’da hangi alanların en popüler olduğunu ve müşterilerin en uzun süre en çok nerede gözüktüğünü tespit etmek için sensörleri kullanırım;
Hangi bileşenlerin en hızlı sattığını belirlemek için mevcut satış verilerine bakarım;
Satış verilerini stokla otomatik olarak hizalarım.
Bağlı cihazlar tarafından toplanan bilgiler, zaman ve paradan tasarruf etmeme yardımcı olan, gerçek zamanlı bilgilere dayanarak hangi bileşenlerin stoklanacağı konusunda akıllı kararlar vermemi sağlar.

Gelişmiş analizler, süreçleri daha verimli hale getirme gücüne sahiptir. Akıllı nesneler ve sistemler, belirli görevleri, özellikle, tekrarlayan, sıradan, zaman alıcı ve hatta tehlikeli görevleri otomatikleştirebileceğiniz anlamına gelir. Bunun gerçek hayatta neye benzediğini görmek için bazı örneklere bakalım.

Evinizde IoT

İşe gitmek için her gün sabah saat 7’de kalktığınızı hayal edin. Alarm saatiniz sizi uyandırma işini yapıyor. Yani, bir şeyler ters gidene kadar. Treniniz iptal edildi ve bunun yerine işe arabayla gitmek zorundasınız. Tek sorun, araba ile işe gitmenin daha uzun sürmesi ve geç kalmamanız için 6:45’te kalkmanız gerekeceği. Veya yağmur yağıyor, bu yüzden normalden daha yavaş sürmeniz gerekecek. IoT özellikli bir alarm saati, zamanında çalışmaya başlamanızı sağlamak için tüm bu faktörlere dayanarak kendini sıfırlardı. Her zamanki treninizin iptal edildiğini fark edebilir, alternatif rotanız için sürüş mesafesini ve sürüş süresini hesaplayabilir, hava koşullarını kontrol edebilir ve şiddetli yağmur nedeniyle daha yavaş seyir hızında faktörü kontrol edebilir ve sizi ne zaman uyandırması gerektiğini hesaplayabilir. Bu durumda geç kalmazsınız. IoT özellikli kahve makinenizle bile senkronize olabiliyorsa, sabah kalktığınızda kahveniz bile hazır olur.

Ulaşımda IoT

Akıllı alarmınız tarafından uyandırıldınız, artık işe gidiyorsunuz. Arabanızın motor kontrol ışığı yanıyor. Nesnelerin internetine bağlı bir arabada, motor kontrolü ışığını tetikleyen sensör, araçtaki diğer sensörlerle iletişim kuracaktır. Diyagnoz veriyolu olarak adlandırılan bir bileşen, bu sensörlerden veri toplar ve aracın en alakalı bilgilerini üreticinin platformuna gönderen bir ağ geçidine gönderir. İmalatçı, parçayı sabitlemek için size bir randevu vermek, en yakın satıcıya yol tarifi göndermek ve doğru yedek parçanın sipariş edildiğinden emin olmak için arabanın verilerini kullanabilir.

Advertisement


Leave A Reply