Nietzsche Ağladığında Kitap Özeti Konusu Hakkında Bilgi, Irvin D. Yalom

0

Irvin D. Yalom’un ünlü kitabı Nietzche Ağladığında konusu nedir, kitabın özeti ve incelemesi. Nietzsche Ağladığında kitabı hakkında bilgi

Nietzsche Ağladığında

Nietzsche Ağladığında

Nietzsche Ağladığında Amerikalı varoluşçu Irvin D. Yalom tarafından yazılan 1992 tarihi kurgu romanıdır. Ağırlıklı olarak 1880’lerde Viyana’da geçen hikaye, gerçek hayattaki figürler Dr. Josef Breuer ve filozof Friedrich Nietzsche arasında varsayımsal bir toplantıya ev sahipliği yapıyor ve bunun terapötik sonucu modern psikanalizin yaratılmasına yol açıyor. Yalom’un Stanford Üniversitesi’nde Fahri Psikoloji Profesörü olarak geçmişi göz önüne alındığında, roman, felsefe tarihi ve psikanalitik pratiğin edebi bir değerlendirmesi olarak hizmet ediyor. Tematik olarak roman korku, umutsuzluk, arzu, akıl hastalığı, tıbbi tedavi, psikoterapi, hipnoz ve limerence (romantik takıntı) konularına değinir. Nietzsche Ağladığında, Millennium Films tarafından 2007’de uzun metrajlı bir filme uyarlandı.

Kitabın Özeti

Dr. Josef Breuer başarılı bir Viyanalı doktordur. 1882’de Lou Salome adında genç bir kadın, Venedik’te tatildeyken onu ziyarete gelir. Ondan umutsuzluk içindeki arkadaşı Friedrich Nietzsche’yi tedavi etmesini ister. Arkadaşının bu kadar depresif olmasının sebebinin kendisi olduğuna inanıyordur ve intihar etmesinde, dünyayı en büyük filozoflardan birinden mahrum bırakmasından korkuyordur. Dr. Breuer’i ikna eder, ancak Nietzsche’nin bu konuda onun dahli olduğunu bilmemesi gerektiğini ve kendisinin aslında bir doktor tarafından tedavi edildiğini anlamamasının daha iyi olacağını söyler.

Arkadaşlarının tavsiyesi üzerine Nietzsche, Dr. Breuer’i görmek için Viyana’ya gider. Şiddetli migren ağrıları çekiyor ve çaresiz hissediyordur. Nietzsche, Dr. Breuer’e güvenmek konusunda isteksizdir, ancak Dr. Breuer, Nietzsche’yi gecenin bir yarısı şiddetli bir migren krizinden kurtardıktan sonra ilişkileri düzelir.

Nietzsche, Dr. Breuer’e kendisinin yardım etmesi şartıyla, Dr. Breuer’in gözetiminde bir aylığına hastaneye gitmeyi kabul eder. Dr. Breuer’in evliliği berbat durumdadır ve artık uğruna yaşayacak bir şey kalmadığını düşünüyordur. İlk başta, danışmanlık seansları değişken ve rekabetçidir, ancak zamanla iki adam gururlarının üstesinden gelir ve birbirlerine yardım etmeye çalışırlar.

Nietzsche, Venedik’te Dr. Breuer’i görmeye gelen kadın Lou Salome’a ​​takıntılıdır. Dr. Breuer ise yakın zamana kadar hastalarından biri olan Bertha Pappenheim adında bir kadına takıntılıdır. Erkeklerin takıntıları, normal ilişkilere sahip olmalarını engelliyordur. Dr. Breuer her gün saatlerce Bertha’yı düşünüyordur ve bu takıntıları onu karısından ve çocuklarından koparmıştır.

Dr. Breuer’in Sigmund Freud adında genç bir tıp öğrencisi ile yakındır. Breuer, çalışmalarında Freud’a yardımcı olurken ve Freud, Breuer’in araştırmalarında yardımcıdır. Aynı zamanda arkadaştırlar ve birlikte çok zaman geçiriyorlardır. Freud, Breuer’in Nietzsche ile yaptığı terapiyle çok ilgilidir.

Bir gün Breuer ve Nietzsche, Breuer’in babası, annesi ve erkek kardeşinin gömülü olduğu mezarlıkta yürüyüşe çıkarlar. Orada Nietzsche, Breuer’in annesinin adının Bertha olduğunu fark eder ve yaşlanma ve ölme korkusu hakkında felsefe yapmaya başlar. Breuer, bu konuşmadan çok etkilenir. Eve vardığında Freud’dan gelip onu hipnotize etmesini ister. Breuer hipnoz esnasında, nerede çalışacağı, kiminle evleneceği ve diğer her şey hakkında bilinçli kararlar vererek şimdiki hayatından ayrılma ve her şeye yeniden başlama hayalini gerçekleştirir. Bu hipnoz sayesinde, Breuer hayallerinin hayatını çoktan seçtiğini fark eder ve Bertha takıntısından kurtulur.

İyileştiğinde, Breuer sonunda arkadaşı Nietzsche’nin Lou Salome’a ​​olan takıntısından kurtulmasına yardım edebilir. Nietzsche, saplantısının köklerinin yalnızlık korkusunda yattığını fark eder. Nietzsche’ye göre Lou Salome, gerçek bir dost ve yoldaş, zihinlerin buluşması ve romantik bir partneri temsil ediyordur. O da saplantısından kurtulup, felsefe üzerine yazmaya devam eder.


Leave A Reply