Numbat Nasıl Bir Hayvandır? Nerede Yaşar? Özellikleri Beslenmesi Üremesi

0

Numbat nedir, nasıl bir hayvandır? Numbat hayvanının özellikleri, nerede yaşar, ne yer, türleri, hakkında bilgi.

numbat

Kaynak: pixabay.com

Numbat

Numbat; (Myrmecobius fasciatus), keseli karıncayiyen olarak da bilinir. Dasyuridae familyasından keseli memeli türüdür. Eskiden Avustralya’nın güney kesiminde geniş bir coğrafi dağılım gösteren bu tür şimdi ülkenin yalnız güneybatısındaki ormanlarda yaşar ve gündüzleri etkinlik göstererek termitlerle beslenir.

Advertisement

Numbat tıknaz gövdeli, küçük yapılı, sivri burunlu, 15 cm dolayındaki kabarık tüylü kuyruğu dışında yaklaşık 20 cm uzunluğunda bir hayvandır. Grimsi kahverengiden kızıl kahverengiye kadar değişen postunun arka bölümünde sekiz dolayında enine beyaz bant bulunur. Ağzındaki 50-52 küçük dişin büyük bölümünü azıdişleri oluşturur. Dışarı doğru uzatarak avlarını yakaladığı dili yapışkan, kazmaya uyarlanmış ön ayakları güçlü tırnaklarla donanmıştır. Genellikle dört yavru doğururlar.

Marsupialia (keseliler) grubunun kimi üyeleri gibi numbatların da keseleri yoktur. Bazı uzmanlar bu hayvanları Dasyuridae familyasından ayırarak Myrmecobiidae familyasının tek türü olarak sınıflandırırlar. Numbat Batı Avustralya eyaletinin resmi simgesidir.

numbat

Kaynak: pixabay.com

Numbat Hakkında Gerçekler

  • Numbat küçük bir keselidir. Erkekler dişilerden biraz daha büyüktür, ancak dişilerin kuyruğu daha uzundur.
  • Ortalama olarak, numbat 13 ila 18 inç uzunluğa ve 9.9 ila 19 ons ağırlığa ulaşabilir.
  • Numbat’ın vücudu sırtlarında beyaz çizgili kırmızı-kahverengimsi kürkle kaplıdır.
  • Numbat, termitlerle beslenmek için tasarlanmış sivri başlı ve yapışkan bir dile sahiptir. Termitlerin yanı sıra, numbat, karıncaları ve diğer böcekleri yer. Numbat günlük (gün boyunca aktif) türdür.
  • Numbat termit tümseğini yok edemez. Bunun yerine, höyüklere gizli girişleri arar ve termitlerin görünmesini bekler. Yaz aylarında, termitler sabahları ve öğleden sonraları en aktif olanlardır. Kış aylarında termitler gün ortasında höyükten ayrılır. Numbat aynı rutini takip eder.
  • Numbat, günde 20.000’e kadar termit yiyebilir, bu da kendi ağırlığının% 10’una eşittir.
  • Numbat, tüyün özel rengi ve diyet türü nedeniyle genellikle “bantlı karıncayiyen” olarak adlandırılır. Yiyecek dışında, hissizlerin ve karıncayiyenlerin ortak pek çok yönü yoktur (genetik olarak ilişkili değildirler).
  • Küçük boyutlarından dolayı, numbatlar birçok avcı için kolay avdır. Geceyi içi boş kütüklerde ve oyuklarda gizleyerek geçirirler.
  • Numpat’ın ana avcıları tilkiler, dingolar, yılanlar, yırtıcı kuşlar ve kedilerdir. Tilki, kedi ve köpeklerin yaşam alanlarına girmesinden sonra, numbatların sayısı büyük ölçüde azaldı.
  • Numbatlar bölgesel hayvanlardır. Yaşam alanı 370 dönüm genişliğinde olabilir.
  • Numbatlar, yalnızca çiftleşme mevsiminde toplanan yalnız yaratıklardır.
  • Çiftleşme mevsimi Ocak’tan Mayıs’a kadar sürer. Hamilelik sadece birkaç hafta sürer ve genellikle gelişmemiş dört yavruyla biter.
  • Dişilerde kese olmasa da yavrular hayatlarının ilk birkaç ayını (5 aya kadar) annenin karnındaki memelere bağlı olarak geçirirler. Kese yerine göbek bölgesindeki uzun tüyler yavruları korur.
  • Birkaç ay sonra (yavrularr güçlendiğinde) anne yuvaya bebeklerin gelişimlerini sürdürecekleri bir yuva yapar. Genç numbatlar, anneleri dışarıda yiyecek ararken yuvada oynarlar.
  • Baharın sonlarında, numbatlar annelerini terk edecek ve kendi bölgelerini kuracak kadar büyümüş olurlar.
  • Bir numbatın ortalama ömrü, esaret altında 4 ila 8 yıl arasındadır.


Leave A Reply