Öglena Nedir? Öglenanın Özellikleri Nelerdir? Nasıl ve Nerede Yaşar?

0
Advertisement

Öglena nedir? Öglena ile ilgili olarak hem özelliklerinin hem de temel bilgilerinin yer aldığı yazımız. Öglena nasıl bir hayvandır?

Öglena

Tek hücreli hayvanların kamçılılar sınıfından, bu sınıfın içinde en kolay görülebilen bir hayvandır. En çok bataklık sularında rastlanılır.

Öglena tek hücreden meydana gelmiştir, vücudu bir mekik biçiminde uzundur. Baş tarafında bir kamçı, bu kamçının dibinde de bir göz lekesi bulunur. Öglenanın stoplazması içinde pek çok klorofil tanecikleri vardır.

Öglenalar, genel olarak, tatlı sularda yaşarlar. Kamçılarını hareket ettirerek, dalgalandırarak ilerlerler. Öglenanın vücudundaki klorofil tanecikleri hayvanın kendi kendine besin yapmasına yarar. Bundan başka, öglena dışarıdan aldığı besinleri de sindirebilir. Öglenalar, boyuna iki parçaya bölünerek çoğalırlar.


Kaynak – 2

Öglena (Euglena), hem bitki hem de hayvan özelliği gösteren tekhücreli canlıların oluşturduğu cins. Protozoa filumunun Euglenida takımında ya da alglerin Euglenophyta bölümünde sınıflandırılır. Uzunlukları 15 ile 500 mikrometre arasında değişen bu canlıların hücrelerinde bir çekirdek, büzülebilir koful, gözbeneği, pigment içeren kloroplastlar (bazı türler renksizdir) ve kamçı bulunur. E. rubra gibi bazı türler fazla miktarda kırmızı pigment içerdiğinden güneş ışığında kırmızı görünür. Sert selüloz çeperlerden yoksun olan kimi türler ise biçim değiştirmelerine olanak sağlayan esnek bir örtüyle kaplıdır.

Advertisement

Besinlerini doğrudan hücre yüzeyinden alabildikleri gibi fotosentezle de üretebilirler ve bunları büyük moleküllü, karmaşık korbonhidrat bileşikleri halinde depolarlar. Üremeleri eşeysiz olup boyuna hücre bölünmesi biçiminde gerçekleşir; eşeyli üremeye ise hiç rastlanmaz. Euglena türleri organik maddelerce zengin tatlı ve acı sularda yaşar. Bazı türleri aşın derecede çoğalarak havuz ve göl sularının yeşil ya da kırmızı görünmesine yol açar. Bazılan geliştirdikleri kapsüller sayesinde kuraklıktan etkilenmezler. Renksiz Euglena türlerinden, yüksek sıcaklığın, karanlığın, morötesi ışınlann ya da bazı kimyasal maddelerin hücre gelişimi ve metabolizması üzerindeki etkilerinin araştırılmasında yararlanılır.


Leave A Reply