Okulsuz Toplum Kitap Özeti, Konusu, Hakkında Bilgi, Ivan Illich

0
Advertisement

Ivan Illich’in Okulsuz Toplum isimli kitabının konusu nedir? Okulsuz Toplum kitap özeti, kitapta savunulan düşünceler hakkında bilgi, inceleme.

okulsuz toplum

Okulsuz Toplum

Okulsuz Toplum, Avusturyalı yazar Ivan Illich tarafından modern dünyada eğitimin rolünü ve pratiğini eleştiren 1971 tarihli bir kitaptır.

Kitabın Özeti

Kitap, toplumdaki ve bireysel yaşamlardaki öğrenme değişiklikleri için öneriler içeriyor. Örneğin, (1971’de) “öğrenme ağlarını” desteklemek için ileri teknolojinin kullanılmasını istiyor.

Eş-eşleştirme ağının çalışması basit olacaktır. Kullanıcı, kendisini adı ve adresi ile tanıtacak ve bir akran aradığı etkinliği tanımlayacaktır. Bir bilgisayar, aynı tanımlamayı yapanların isimlerini ve adreslerini ona geri gönderecekti. Bu kadar basit bir yardımcı programın hiçbir zaman geniş çapta halka açık olarak değer verilen faaliyetler için kullanılmamış olması şaşırtıcıdır.

Illich, merkezi olmayan ağlar oluşturmak için teknolojinin kullanılmasının iyi bir eğitim sistemi oluşturma hedefini destekleyebileceğini savundu:

Advertisement

İyi bir eğitim sisteminin üç amacı olmalıdır: Öğrenmek isteyen herkese hayatlarının herhangi bir anında mevcut kaynaklara erişim sağlamalıdır; bildiklerini paylaşmak isteyen herkesi, onlardan öğrenmek isteyenleri bulmaları için güçlendirin; ve son olarak, bir sorunu halka arz etmek isteyen herkese meydan okumalarını duyurma fırsatı verin.

Illich, akışkan gayri resmi düzenlemelerde kasıtlı sosyal ilişkiler tarafından desteklenen kendi kendini yöneten eğitimi öne sürdü:

Okullaşma yoluyla evrensel eğitim mümkün değildir. Mevcut okulların tarzı üzerine inşa edilmiş alternatif kurumlar aracılığıyla denenseydi de sonuç çok değişik olmayacaktı. Ne öğretmenlerin öğrencilerine yönelik yeni tutumları, ne eğitimsel donanım veya yazılımların (sınıfta veya odada) yaygınlaşması, ne de nihayetinde pedagogun sorumluluğunu, öğrencilerinin yaşamlarını içine çekene kadar genişletme girişimi evrensel eğitim sağlayacaktır. Mevcut yeni eğitim hunileri arayışı, kurumsal tersi arayışına çevrilmelidir: her birinin yaşamının her anını öğrenme, paylaşma ve önemseme dönemine dönüştürme fırsatını artıran eğitim ağları. Eğitim konusunda bu tür ters profil araştırmaları yürütenlerin ve ayrıca diğer yerleşik hizmet sektörlerine alternatif arayanların ihtiyaç duyduğu kavramlara katkıda bulunmayı umuyoruz.

Son cümlede, Illich, eğitimin kurumsallaşmasının toplumu kurumsallaştırmak için düşünüldüğünü ve bunun tersine, eğitimi kurumsallaştırmaya yönelik fikirlerin kurumsuzlaştırılmış bir toplum için bir başlangıç ​​noktası olabileceğini öne sürüyor.

Öğrenme Ağları

Bu fikri geliştiren Illich, dört Öğrenme Ağı önermektedir:

  • Eğitim Nesnelerine Başvuru Hizmeti – Açık bir eğitim kaynakları dizini ve bunların öğrenciler için kullanılabilirliği.
  • Beceri Değişimi – Becerilerini ve bunları başkalarıyla paylaşmaya veya takas etmeye hazır olacakları temeli listelemeye istekli insanlardan oluşan bir veri tabanı.
  • Akran Eşleştirme – İşbirliği yapmak isteyebilecek benzer öğreniciler bulmak için insanların öğrenme etkinliklerini ve amaçlarını iletmesine yardımcı olan bir ağ.
  • Profesyonel Eğitimciler Rehberi – Niteliklerini, hizmetlerini ve bunların kullanıma sunulma koşullarını ayrıntılandıran profesyonellerin, yardımcı profesyonellerin ve serbest çalışanların bir listesi.

Advertisement


Leave A Reply