Orfoz Balığı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Orfoz nedir, nasıl bir balıktır? Orfoz balığı nerede yaşar, nasıl beslenir, özellikleri nelerdir? Orfoz balığı hakkında bilgi.

Orfoz Balığı

Orfoz; hanilerin yer aldığı Serranidae familyasından birkaç iri yapılı balık türünün ortak adıdır. Atlas Okyanusunun ve Akdeniz’ in genellikle kıyıya yakın, dibi taşlık yerlerinde yaşarlar.

orfoz

Haniler gibi gövdeleri yanlardan basık, başları iri, kuyruk yüzgeçleri geniştir. Sırtlarında 11 diken ışınlı tek bir yüzgeç bulunur. Sırt yüzgecinin yumuşak ışın sayısı türlere göre değişir. Türkiye’nin Ege Denizi ve Akdeniz kıyılarında görülen bu balıklardan Epinephelus alexandrinus en çok 140 cm, genellikle 30-70 cm uzunluğundadır. Sırt yüzgecinde 16-18 yumuşak ışın bulunur. Karın bölümü sarıdır. Kahverengi ya da sarımsı kahverengi olan sırt ve yanlarında balığın iyice irileşmesiyle birlikte kaybolabilen koyu renk 5-7 tane bant uzanır. Kuyruğunun uç kenarı öbür türlerden farklı olarak içeriye doğru girintilidir.

orfoz

Advertisement

E. guaza türünün uzunluğu en çok 100 cm, genellikle 20-80 cm, sırt yüzgeci 13-16 yumuşak ışınlı, kuyruk yüzgecinin uç kenarı dışbükey ve beyaz, vücudu kahverengi, gençlerde enine sıralar halinde beyaz lekelerle bezelidir. E. guaza önceki tür gibi, bazı yerlerde sarı hani adıyla tanınır. E. caninus türünün uzunluğu 150 cm’yi aşabilirse de genellikle 30-100 cm’dir. Sırt yüzgecinde 13- 14 yumuşak ışın bulunur. Rengi kızıl kahverengiden grimsi mora kadar değişebilir. Vücudunda belirgin lekeler yoktur. Gözlerinin arkasından geriye doğru uzanan ikişer eğik koyu çizgi zamanla kaybolur. Dişleri öbür türlerden daha iridir. Mycteroperca rubra türünün uzunluğu 80 cm’yi aşmaz. Sırt yüzgeci 15-17 yumuşak ışınlı, sırtı kızıl kahverengi, yanları ve karın bölümü daha açık renk, vücudu dalgalı çizgiler ve beyaz lekelerle bezelidir.

orfoz

Orfoz Balıkları Hakkında İlginç Gerçekler

Yüzden fazla orfoz türü vardır.

Orfozlar, vücutlarındaki parlak işaretlerin rengini, arka planla uyum sağlamak için değiştirebilirler.

Yavaş ama güçlü yüzerler.

Dişi olarak doğar ve olgunlaşırlar, ancak üremeye yardımcı olmak için gerektiğinde cinsiyetlerini değiştirebilirler. 3 ila 15 dişi ve 1 erkek arasında değişen gruplar halinde yaşama eğiliminde oldukları için, bir dişi kendini erkek haline getirebilir, böylece çiftleşmede sıkıntı olmaz.

Advertisement

Orfoz balıklarının 50 yaşına kadar yaşadıkları tahmin edilmektedir.


Leave A Reply