Organ Bağışı Nedir? Organ Nakli Nedir? Hangi Organlar Bağışlanır?

0
Advertisement

Organ bağışı nedir? Organ nakli nasıl olur? Organ bağışının önemi nedir, hangi organlar bağışlanır, Sağlık kontrolünde kullanılan cihazlar

Organ Bağışı Sloganları

Organ Bağışı Nedir? Organ Nakli Nedir? Hangi Organlar Bağışlanır?

Organ Bağışı

Kişinin hayatta iken kendi iradesi ile ölümünden sonra doku ve organlarını, başka insanların kullanması için izin vermesine organ bağışı denir.

Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organların nakli gerçekleşmektedir.

Ayrıca kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kan ve kemik iliği dokuları da başarı ile naklediliyor.

18 yaşını doldurmuş her insan organlarını bir doktorun onayı ile bağışlayabilir. Organ bağışı yapan kişiler bağış kartını devamlı yanında taşımalıdır.

Advertisement

Organ Nakli Nedir?

Günümüzde organ bağışının dışında bir de sağlıklı insanlar veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları, bu organları görev yapmayanlara nakledilmektedir. Bu olaya organ nakli adı verilir.

Sağlıklı kişiler organ nakli yaparken ancak hayatlarını tehlikeye atmayacak şekilde organ parçası veya böbrek gibi çift organlardan birini bağışlayabilirler.

Günümüzde karaciğer ve pankreas parçası nakli ve böbrek nakli kolaylıkla yapılabilmektedir.

Bazı hastalıkların ise henüz çaresi bulunamadığından hastalar hayatlarına engelli olarak devam ederler. Bu insanların bizim gibi yaşama hakkı olduğunu bilmeliyiz. Bu insanların yaşama sevinçlerine ve çabalarına karşı her zaman saygılı olmalıyız. AİDS, lösemi, böbrek hastaları, fiziksel engelliler veya kalıtsal hastalığı olanlar da bu gruba girmektedirler.

Sağlık Kontrolü

Bugün tıpta, sağlıklı yaşama veya hastalık sebeplerini önceden keşfetmek için bir dizi teknolojik cihaz kullanılmaktadır.

Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir:

Advertisement
Bilgisayarlı Tomografi

X ışını kullanarak vücudun incelenmesi esasına dayanan bir alettir. Bu alete uzanmış olarak giren hasta hareket etmezken cihaz 360°lik bir dönme ile her yönden görüntüleri alır. Bu görüntüler bilgisayarda gözlenip çıktısı alınabilir. Bu yöntemde kullanılan X ışını vücuda zarar verebilir.

Manyetik Rezonans

Bilgisayarlı tomografiden farklı olarak ses dalgaları ile çalışır. Vücudun değişik bölgelerine gönderilen ses dalgaları yansıdıktan sonra ultrason cihazı gibi görüntüye dönüştürülür.

Endoskopi

Sindirim sistemi organlarının incelenmesi için kullanılan mikrokamera cihazıdır. 8-10 mm lik bir boru ile ağızdan içeri sokulan cihaz yaklaşık 1,5 m kadar içeriye girebilir. Uç kısımdaki aydınlatma ve kamera ile kaydedilen görüntüler, bağlı bulunduğu ekrandan izlenebilir.

Ultrason

Vücuda yüksek frekanslı ses dalgaları yollayarak iç organların görüntülenmesini sağlar. Geri yansıyan ses dalgaları cihazda görüntüler oluşturur.

Ultrason hamilelikte bebeğin gelişimi ve sağlık takibinde, karaciğer ve böbrek hastalıklarının teşhis ve tedavisinde, erkek ve kadının üreme sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır.


Leave A Reply