Pahang Irmağı Nerededir? Malay Yarımadasının En Uzun Nehri

0
Advertisement

Malezya’da bulunan Pahang Irmağı hakkında bilgi. Malay yarımadasının en uzun nehri olan Pahang Irmağı coğrafi bilgileri ve doğal tarihçesi.

Pahang Irmağı

Pahang Irmağı

Pahang Irmağı, Malezya’da, Malakka Yarımadası’nda ırmak. Uzunluğu 459 km. Pahang Yönetim Birimi’ nin kuzeybatısında, Jelai ve Tembeling Irmakları’nın birleşmesiyle doğar. Güneydoğu yönünde akar, Güney Çin Denizi’ne dökülür. Ağzından içeriye doğru 402 km’lik bölümü küçük teknelerin ulaşımına elverişlidir.

Pahang Nehri (Malayca: Sungai Pahang) Malezya’nın Pahang eyaletinden geçen bir nehirdir. 459 km uzunluğunda, Malay Yarımadası’ndaki en uzun nehirdir. Nehir, Titiwangsa Dağları’ndaki Jelai ve Tembeling nehirlerinin birleşmesiyle başlar ve Güney Çin Denizi’ne akar.

Nehir yolu

Cameron Highlands’deki Titiwangsa Dağları’nın üst yamaçlarından Jelai nehri, Tembeling nehri ile birleşmeden önce Padang Tengku ve Kuala Lipis’den geçen güneydoğu yönünde akıyor. Ulu Tembeling’deki Pahang ve Terengganu eyalet sınırında başlayan Tembeling Nehri, Kuala Tahan’dan geçen güneybatı yönünde akıyor. Pahang Nehri Jerantut Feri, Kuala Krau, Kerdau ve Temerloh’dan geçerek güney yönünde akar. Mengkarak’ta nehir kuzeydoğuya döner, Chenor’dan geçer ve sonra Lubuk Paku ve Lepar’da doğuya dönerek Güney Çin Denizi’ne akmadan önce Paloh Hinai, Pekan ve Kuala Pahang’ın taşkın yatağına döner.

Pahang Nehri havzası, kaynaktan ağzına Cameron Highlands, Lipis, Jerantut, Temerloh, Bera, Maran ve Pekan dahil olmak üzere Pahang’daki neredeyse tüm bölgeleri içerir. Jelai Nehri’nin bir kolu olan Lipis Nehri, Raub bölgesi, Ulu Sungai’deki Pahang ve Perak eyalet sınırında başlar ve Kuala Lipis’teki Jelai Nehri ve Lipis Nehri’nin birleşmesiyle sona erer. Patong Nehri’nin bir kolu olan Semantan Nehri, Bentong bölgesinde başlar ve Kuala Semantan’daki Pahang Nehri ve Semantan Nehri’nin birleşmesiyle sona erer. Triang Nehri ve Bera Nehri, Pahang Nehri kolları Negeri Sembilan eyaletinin Jelebu ve Jempol bölgesinde başlarken, Pahang Nehri’nin bir başka kolu olan Lepar Nehri, doğuda Kuantan bölgesinden geçerek Paloh’daki Pahang Nehri ve Lepar Nehri’nin birleşmesiyle sona eriyor Hinai.

Pahang’da Pahang Nehri’nin bir kolu olmayan veya Pahang Nehri’nin içinden akan tek bölge Rompin’dir.

Advertisement
Doğal Gelişim Tarihi

Pleistosen dönemi veya yaklaşık 10.000 yıl önce Mezolitik dönemde, küresel sıcaklıkta 5 santigrat derece düşüş vardı. Dağ tepelerinde, buz kapakları ve buzullar (Kinabalu Dağı dahil) olarak biriken kar böylece küresel hidrolojik döngüyü bozar. Denize su deşarjı olmaması nedeniyle, deniz seviyesi bugünkünden 120 metre daha düşüktü. Güney Çin Denizi kurudu, Sunda Rafını açığa çıkardı ve önceki derin siperler, Kuzey Sunda Nehri adı verilen dev antik nehirler haline geldi.

Anakara Asya, Malay Yarımadası, Sumatra ve Java, maruz kalan Sunda Rafının kara köprüsü aracılığıyla Borneo’ya bağlandı. Kuzey Sunda Nehri, Vietnam’daki Mekong Nehri ve kuzeyde Tayland’daki Chao Phraya Nehri, doğuda Sarawak’taki Baram ve Rajang nehirleri ve devasa kara kütlesinin batısında Pahang Nehri ve Rompin Nehri ile hayati bir bağlantı sağladı. Bu nehirlerden gelen tatlı su balığı, yaklaşık 10.000 yıl önce genetik materyallerini değiştirmek için göç etmiş ve çiftleşmiştir. Böylece, Holosen’den sonra, sıcaklık arttığında, biriken buzun önemli bir kısmı eridi, deniz seviyelerini arttırdı, kara köprülerini ve Sunda Nehri’ni suladı, böylece yayın balığı popülasyonlarını izole etti. Bununla birlikte, genetik motifleri, Pahang Nehri’nin Indochina ve Borneo’daki diğer izole nehirlerle önceki bağlantılarının bir kanıtı olarak hala DNA’da.

Kasabalar ve Köprüler

Jerantut, Jelai nehri ve Tembeling Nehri’nin birleştiği yere 15 km uzaklıktadır. Temerloh, Semantan Nehri ile Pahang Nehri arasındaki kesişme noktasında yer almaktadır. Pahang’ın kraliyet kasabası olan Pekan kasabası, nehrin güney kıyısında, nehir ağzının yakınında yer almaktadır.

Nehrin karşısında 7 köprü inşa edildi. Köprüler Pekan’daki Abu Bakar Köprüsü, Paloh Hinai’deki Tun Razak Otoyolunun Paloh Hinai köprüsü, Chenor’daki Chenor Köprüsü, Temerloh’daki yeni Temerloh Köprüsü, Sanggang’daki Doğu Sahili Otoyolu Semantan Köprüsü, Kuala Krau’daki Sultan Ahmad Shah Köprüsü ve Sultan Abdullah Feri Jerantut Feri Köprüsü.

Bera, Pahang Nehri havzasında nehri geçecek köprüsü olmayan tek bölgedir.

Advertisement


Leave A Reply