Ünlü Fransız bilim insanı olan Louis Pasteur (Pastör) kimdir, hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi ve Pastör’ün neyi bulduğu ile ilgili bilgiler.
Louis Pasteur (Pastör), Fransız kimyacısı ve biyologu (Dole 1822 – Paris/Marnesla Coquette 1895). 1843’te Ecole Normale Superieur’e girdi. 1846’da üçüncülükle bitirdi, ertesi yıl fizik ve kimya dalında doktorasını verdi. 1848 sonlarında Strasbourg’da yardımcı kimya profesörlüğüne getirildi. 1852’de profesör oldu. 1854’de Lille Fen Fakültesinde kimya profesörlüğünü ve fakülte dekanlığını üstlendi. Buradaki araştırmaları onu mayalanma konusunu incelemeye yöneltti.
1857-1863 arasında süt, alkol, tereyağı, vb ürünlerindeki mayalanmalarla ilgili yazılarında mayalanmanın bir mikroorganizmaya bağlı olduğunu ve her mayalanmanın kendine özgü bir mayası bulunduğunu kanıtladı, oksijene gereksinim duymayan mikroorganizmaların varlığını buldu, kendinden türeme kuramının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. 1862’de şaraptaki bozulmayı, sirkenin oluşumunu incelemeye girişti adıyla anılan konserve tekniğini (pastörizasyon) buldu. 1865’te hastalık yapıcı mikroorganizmalar üzerine eğildi. İpekböceği hastalıklarından karabatan ve sütleğen üzerinde incelemeler yaparak bu hastalıkların gelişmesinde koşullarının etkisini saptadı. 1867’da bilimsel araştırmalar için yeterli zaman kalmaması yüzünden okul yöneticiliğinden ayrıldı, Sorbonne’da kimya profesörlüğüne atandı. Şarbon, tavuk kolerası ve kuduz gibi bakteri ve virüslerden kaynaklanan hastalıklarla bağışıklık mekanizması ve aşı hazırlama teknikleri üzerinde çalıştı, şarbon hastalığına şarbon bakterisinin neden olduğunu kanıtladı. 1879’da şarbon aşısını boldu.
1885’te kuduz bir hayvanca ısırılan insana uygulanabilecek bir aşıyı üretmeyi başardı. 1888’de adına kurulan enstitünün yöneticiliğine getirildi. Kuramsal ve uygulamalı çalışmalarıyla stereokimyanın öncülüğünü yaptı, bakteriyoloji ve bağışıklık bilimin önde gelen kuramcıları arasında yer aldı. 1862’de Fransız Bilimler Akademisi, 1869’da Rumford, 1874’te Copley madalyaları, 1867’de Uluslararası Paris Sergisi’nin büyük ödül madalyasıyla ödüllendirilirken, bir yandan da para ödülleri de verildi.
İnsanlık tarihine yaptığı katkılarla adını tarihe yazdıran en büyük bilim adamlarından biri olan Pasteur, 1895’te öldüğünde devlet töreni ile Notre Dame Kilisesi’ne gömüldü. Fransızlar, ulusal kahramanlarını bir yıl sonra Pasteur Enstitüsü’nde yaptırdıkları anıtsal mezarına taşıdılar. Başlıca eserleri, Etüdes sur le vin. Ses maladies, causes qui les provoquent. Procedes nouveaux pour le conserver et pour li vieillir (Şarap Üzerine İncelemeler. Şarap Hastalıkları ve Nedenleri. Şarabı Bozulmadan Saklamak ve Dinlendirmek İçin Yeni Yöntemler) 1866, Etudes sur le vinaigre, safabrication, ses maladies, moyens de les prevenir (Sirke Üzerine İncelemeler. Sirke Yapımı, Hastalıkları ve Önleme Yolları), 1868 Etudes sur la maladie des vers a soire (İpekböceği Hastalıkları Üzerine İncelemeler), 2 cilt ,1870. Etudes sur la biere (Bira Üzerine İncelemeler) 1876.