Plasenta Akreata Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Türleri ve Tedavisi

0
Advertisement

Plasenta Akreata nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Türleri ve tedavisi var mıdır? Plasenta Akreata hakkında genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Plasenta Akreata, plasentanın anne rahmine anormal şekilde bağlandığı bir durumu tanımlar. Plasentanın anormal yapışması, çıkarılmasında bir gecikmeye neden olarak manuel ve hatta cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirir. İlk olarak 1937’de doktor Frederick Irving tarafından tanımlanmıştır. Plasenta akreatanın ilk nedeni daha önce geçirilmiş rahim ameliyatıdır. Bu anormalliğin insidansının son otuz yılda arttığı, şu anda bin gebelikte 3 olduğu tahmin edilmektedir. Muhtemelen o dönemdeki ameliyatların ve sezaryenlerin artmasıyla alakalıdır.

Koryonik villusun myometriuma invazyonuna bağlı olarak üç tip anormal plasental implantasyon tanımlanmıştır: akreta, inkreta ve perkreta. Tedavi çoğu durumda doğumdan hemen sonra total histerektomiden oluşur.

Belirtiler

Başlangıçta, klinik belirti ve semptomlar azdır. Aslında, hamilelik sırasında semptomlar genellikle yoktur. En sık görülen klinik bulgular plasentanın dışarı atılmasındaki kısıtlılık ve annede lohusa kanamasıdır. Ağrı yaygın bir semptom değildir, ancak anormal şekilde tutunan plasentayı çıkarmanın zorluğu buna neden olabilir.

Plasentayı atmak için sınırlama

Doğumdan sonra 30 dakika içinde olması gereken plasenta çıkışının -doğumun- gecikmesinden oluşur. Koryonik villusun myometriuma yapışması plasental abrupsiyonu önler.

Gebelikte Beslenme

Advertisement

Anne lohusa kanaması

Hamile rahim yatağı büyük bir kan kaynağına sahiptir. Normal durumlarda, doğumdan sonra plasental abrupsiyonun bir parçası olarak sınırlı kanama olur. Sürekli uterus kasılması, kanayan kan damarlarının kapanmasına katkıda bulunur. Plasenta akreatası olduğunda kısmen ayrılabilir veya ayrılmayabilir; her iki durumda da önemli kanama meydana gelir. Villusun invazyon derecesi kanamanın yoğunluğu ile ilişkilidir. Elle doğum yapmaya çalışmak kanamayı daha da kötüleştirir.

Ağrı

Plasentanın uterusa yapışması ağrıya neden olmaz. Plasenta Akreatanın doğum öncesi teşhisi, ultrason gözlemi ile veya klinik şüphe olduğunda ortaya çıkar. Ancak doğum gerçekleşmezse, rahim kasılmaları sonucu orta ila şiddetli ağrı oluşabilir. Kanamada olduğu gibi, yardımlı veya manuel doğum ağrılıdır ve kontrendikedir.

Nedenler

Önceki sezaryen

İstatistiksel olarak sezaryen sayısı ile plasenta akreata görülme olasılığı arasında bir ilişki vardır. Sezaryen, hamileliğe cerrahi yardımdır ve hem enstrümantasyon hem de manuel doğum, endometriuma zarar verebilecek faktörlerdir.

Çoğul gebelik

Tekrarlayan gebelikler plasenta yapışıklığı riskini artırır. Her hamilelik, uterus travmasını ve sonuç olarak olası endometriyal yaralanmayı, yara izini veya adezyonları içerir. Bir kadında gebelik sayısı ne kadar fazlaysa, manuel manipülasyon ve ekstraksiyon gerektiren plasenta retansiyonu gösterme riski de o kadar fazladır.

Kısa intergenik dönem

Kadınlarda bir hamilelik ile diğeri arasında geçen kısa süreyi ifade eder. Bu, önceki hamilelikten tam olarak iyileşmemiş olabilecek bir rahim yapısı ile sonuçlanır.

Yaş

Plasenta akreata olasılığı açısından yaş dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Rahim, diğer organlarla aynı yaşlanma sürecine maruz kalır. Akreataya bağlı plasenta yapışması riski yaşla birlikte artar. 35 yaşın üzerindeki yaşın plasenta akreatanın bir nedeni ve aynı zamanda bir risk faktörü olduğu tespit edilmiştir.

Advertisement

Uterus fibroidlerinin ekserezi

İyi huylu miyometriyal tümörlerin çıkarılması sadece rahmin manipülasyonunu değil, aynı zamanda artık skar oluşumunu da içerir.

Rahim kürtaj

Kürtaj vakalarında uterus küretajı endometriyal yüzeyi temizlemenin bir yoludur. Bu, plasenta kalıntılarını çıkarmak ve bunların tutulması nedeniyle kanamayı önlemek için yapılır. Endometriyal veya miyometriyal lezyonların yanı sıra skarlara neden olabilen bir işlemdir.

Asherman sendromu

Menstrüasyonun değişmesine veya yokluğuna neden olan endometrial skar dokusunun varlığından kaynaklanan bir sendromdur. Uterus küretajı veya endometriozis tarafından teşvik edilen intrauterin sineşi (yapışıklıklar) olarak adlandırılır. Asherman sendromu hamile kalmayı zorlaştırır, ancak bunlar meydana geldiğinde durum plasenta akreata varlığı için önemli bir risk faktörü haline gelir.

Tedavi

Anormal şekilde yapışık bir plasentanın manuel olarak çıkarılması, özellikle gerçek plasenta akreatada bir alternatif olarak tanımlanmıştır. Ancak tercih edilen tedavi total histerektomidir. Kraliyet Obstetrisyenleri ve Jinekologlar Koleji (RCOG), plasental akreata yönetimi için bir kılavuz hazırlamıştır. Gebelikte erken teşhis ve hastanın takibi hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle anne adayının histerektomi olasılığı konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmesi gerekir. Histerektomide iyi bir sonucu garantilemek için dikkate alınması gereken temel unsurlar:

  • Hastayı izleme ve yönlendirmeye ek olarak, hamileliğin başlangıcından itibaren özel tıbbi bakım.
  • Hem anestezi hem de işlem için en iyi alternatifi içeren cerrahi eylemin planlanması.
  • Ameliyat sırasında kan ve kan ürünlerini hazır bulundurun.
  • Hasta bakımı ve ameliyat hazırlığına multidisipliner yaklaşım.
  • Histerektominin yapılacağı merkezde ara veya yoğun bakım odası bulundurun.

Diğer konservatif teknikler tarif edilmiştir. Plasenta birleşmesini çözmek için metotreksat kullanımına ek olarak uterin arter ligasyonu veya embolizasyonu. Şu anda, terapötik davranış, planlanmış sezaryenden hemen sonra histerektomiyi gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.

Komplikasyonlar

Erken tanı, gebelik takibi ve uygun tıbbi tedavi ile plasenta adezyonunun komplikasyonlarından kaçınılabilir. Plasenta Akreata varlığı bilinmediğinde tanı doğum veya sezaryen sırasında bir bulgudur. Tıbbi personelin hızlı eylemi, resmin prognozunu belirleyecektir. Plasenta Akreatadan kaynaklanabilecek komplikasyonlar şunlardır:

  • Hipovolemi veya hipovolemik şok sunma riski olan masif kanama.
  • Fetal olgunlaşmamışlıktan kaynaklanan tüm olası komplikasyonlar dahil olmak üzere erken doğumlar.
  • Histerektomiye ikincil infertilite.
  • Yaygın damar içi pıhtılaşma.
  • Venöz tromboembolizm.
  • Hem üreterde hem de mesanede ürolojik yaralanmalar.
  • Vajina ile idrar kesesi arasında fistül oluşumu.
  • Plasenta akreataya bağlı uterus rüptürü çok nadir olmakla birlikte tanımlanmıştır.
  • Anne ölümü.

Tıbbi Sorumluluk Reddi


Leave A Reply