Plasental Disfonksiyon Nedir? Klinik Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

0
Advertisement

Plasental disfonksiyon, plasental yetmezlik nedir, neden kaynaklanır? Plasental disfonksiyon belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

bebek-dogum

Plasental Disfonksiyon

Bu sendrom kolayca tanınır ve bütün doğumlarda % 12 oranında bulunur. Deri ve verniks sarı renklidir.

Plasental disfonksiyon sendromu gösteren çocukların ancak % 20’si postmatürdür. Plasental disfonksiyonlu bebekler çoğunlukla toksemikve yaşlı annelerin ilk bebekleridir, küçük, zayıf ve yapışık plasentalıdır. Plasentadaki dejenerasyon nedeniyle fötüsün beslenmesi bozulur. Oksijen azalır.

Klinik Belirtileri

Bu bebekler 3 gruba ayrılır:

1- Postmatürite belirtileri ile doğanlar: Yüzleri uyanık ve yaşlı görünümlüdür, kilo kaybetmiş gibidirler. Saçları dökük, tırnakları uzun, derileri soluk olup, gluteal bölge ve bacaklarda soyulmuş bulunabilir.

Advertisement

2- Amnion sıvısında deride vernikste, umbilikal kordonda, plasental membranlarda mekonyumla boyanma vardır. Fötal anoksi belirtileri görülür.

3- Uzun tırnak ve derinin mekonyumla boyalı olması ve yeşil sarı umbilikal kordon dışında 1 ve 2 de belirtilen özellikleri vardır.

Prognoz

Birinci gruba girenler 1 /’3’ü solunum güçlüğü gösterirler. Santral sinir sistemi irritasyonu vardır.

İkinci gruptakiler intrauterin anoksi ile doğarlar ve solunum düzensizliği gösterirler. Bunun nedeni mekonyum aspirasyonu olabilir. Serebral hasar belirtisi verebilirler.

Üçüncü gruptakilerde de aynı klinik belirtiler vardır. Çoğunlukla anne karnında ölürler. Canlı doğanlar ise çok ağır hastadırlar.

Tedavi

Aspirasyon pnömonisi ve serebrai anoksi görülebilir ve semptomatik tedavi uygulanır.

Advertisement


Leave A Reply