Plastik Sanatlar Nelerdir? Özellikleri ve Plastik Sanat Örnekleri

0
Advertisement

Plastik sanatlar nelerdir, hangi sanatlar plastik sanatların içine girer? Plastik sanatların özellikleri, kavramlar ve örnekleri, hakkında bilgi.

plastik sanatlar

Kaynak: wikipedia.org

Plastik sanatlar, heykel veya seramik gibi kalıplama veya modelleme yoluyla plastik bir ortamın fiziksel manipülasyonunu içeren sanat formlarıdır. Daha az sıklıkla bu terim, edebiyat ve müziğin aksine tüm görsel sanatlar (resim, heykel, film ve fotoğraf gibi) için geniş bir şekilde kullanılabilir. Plastik sanatlarda kullanılacak malzemeler, daha dar bir tanımla, taş veya ahşap, beton, cam veya metal gibi oyulabilen veya şekillendirilebilen malzemeleri içerir.

“Plastik” terimi, icat edildiklerinden beri belirli sentetik organik reçineleri ifade etmek için kullanılmıştır, ancak “plastik sanatlar” terimi onlardan çok önce gelmiştir. Terim, Piet Mondrian’ın “Neoplastizm” kavramıyla da karıştırılmamalıdır.

Hantmann’a göre Sanat

Hartmann’a göre sanat dalları dörde ayrılır;

  • Grafik
  • Yazı sanatı
  • Resim
  • Heykel

Hartmann, resmi plastik sanatlardan ayrı tutmuştur. Bunun nedeni, resmin iki boyutlu olmasıdır. Plastik sanatlar ise üç boyutludur. Bir sanatı plastik olarak kabul edebilmek için onun her cephesinden seyredilebilir olması gerekir. Sanat nesnesi olarak kabul edilen objenin sağından, solundan, önünden, arkasından, üstünden, altından bakılabilmeli. Bu açıdan baktığımızda resim, fotoğraf, grafik, hat, minyatür, tezhip gibi sanatlar plastik sanatlar içerisine girmez.

Plastik sanatlar ve görsel sanatlar kavramları

20. yüzyılda gelişen sanat akımlarından plastik sanatlar kavramı değişmeye başlamıştır. Hazır yapıt (bulunmuş sanat) gibi yeni sanatsal öneriler, bir sanat eseri elde etmek için şu ya da bu malzemeyi değiştirmenin gerekli olup olmadığını sorgulamamıza neden oldu. 20. yüzyılın ortalarında plastik sanatlar ve tüm yeni medyayı kapsayan görsel sanatlar terimi kullanılmaya başlandı.

Advertisement

Plastik sanatlarda kavramlar

Plastik sanatçı, kendini profesyonel olarak bu tür sanatların gelişimine adamış kişidir. Bazı durumlarda sanatçı aynı anda birkaç sanatsal disiplini kullanır. Bunun nedeni, sanatçının bilgisini farklı malzemeler, medya, teknikler ve amaçlarla eserlerini yapmak için kullanmasıdır.

Geleneksel olarak sanat okulları, öğrencilere yaratıcı potansiyellerini geliştirmek için çeşitli sanat disiplinleriyle çalışma ve yaratıcılığını artırma olanağı sunar. Bu mümkündür çünkü plastik sanatlar, tasarım unsurları, renk teorileri ve psikolojisi gibi tüm sanat disiplinlerinde ortak olan ilke ve kavramlara dayanmaktadır.


Leave A Reply