Pnömatik, pnömatik sistemler nedir? Pnömatik sistemin şeması, özellikleri, kullanım alanları ve çalışma prensipleri hakkında bilgi.
Pnömatik Sistemler; Teneffüs ettiğimiz atmosferden alınıp küçük bir hacme kuvvet uygulanarak doldurulan hava, sıkıştırılmış havadır. Balon şişirdiğimizde veya bisiklet lastiğine hava pompaladığımızda her zaman havayı sıkıştırırız. Birçok lastiğin veya balonun şişirilmesi kolay değildir, oldukça fazla kas enerjisi gerektirir.
Balon veya lastiğe sıkıştırılan hava, daha sonra dışarı çıkmak için gayret sarfedecektir. Küçük hacme zorla doldurulmasında kullanılan enerjisinin çoğunu depoladığı için, sadece böyle bir iş yapabilmektedir. Balon serbest bırakılırsa, depolanan enerjiden dolayı oda içinde dönecektir. Bu depolanan enerji, balonu bu şekilde hareket ettirerek iş yapmaktadır.
Yararlı iş yapabilmek için sıkıştırılmış hava içine depolanan enerjiyi kullanan herhangi bir sisteme Pnömatik Sistem denir. (Pneumatic-Pnömatik, Yunanca’da “rüzgar” veya “hava” kelimesinden alınmıştır.
Endüstride, atmosferik hava, motorla çevrilen ve Kompresör denen özel bir pompa ile sıkıştırılmaktadır. Kompresör, havayı hazne adı verilen mukavemeti yüksek bir depolama tankına doldurur. Motor, yapılan bu işte elektrik enerijisi kullanmıştır. Bu enerji kompresörü çalıştırmış ve enerjinin çoğu haznede sıkıştırılmış hava olarak depolanmıştır. Böylece yararlı iş yapacak tank dolusu enerjiye sahip olunmuştur.
Kullanım Alanları
Her gün sıkıştırılmış hava ile çalışan bir çok araç kullanıyoruz. Otomobildeki lastik, kompresörden alınacak sıkıştırılmış hava ile doldurulur. Bir garajda sıkıştırılmış hava ile çalışan matkap, otomobil lastiklerindeki somunları söküp sıkan takımlar, boya tabancaları gibi çeşitli havalı avadanlıklar bulunabilir. Sıkıştırılmış hava, yol tamiri ve bina inşa işlemleri için havalı matkaplarda (tabancalarda) kullanılır. Diş hekimleri sıkıştırılmış hava matkabını, dişleri yüksek hızda delmek için kullanırlar. Metrolardaki araların, şehirler arası ve şehir içi otobüslerin kapılan pnömatik kumandalıdır. Raylı araçlarda pnömatik frenlere çok rastlanır ve ticari araçların birçoğunun frenlerinde sıkıştırılmış havadan yararlanılır. Eski model motorlu araçlarda cam silecekleri de pnömatik kumandalıydı. Bazı modern motorlu araçlarda pnömatik süspansiyon sistemleri kullanılmaktadır.
Endüstrideki otomasyon sistemleri ve üretim hatlarında pnömatik elemanlar çok kullanılır. Bu elemanlar malzeme aktarımı, parça işlenmesi, montaj ve paketleme gibi otomatik üretim işlemlerine imkân sağlarlar. Elle yapılan birçok üretim işlemlerindeki kontrol ve emniyet sistemleri pnömatik cihazlardan yararlanırlar.