Poyraz Rüzgarı Nereden Eser? Poyrazın Özellikleri Oluşumu Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Poyraz nedir, nasıl bir rüzgardır? Poyraz rüzgarı nereden eser, özellikleri nelerdir? Poyraz nasıl oluşur, hakkında bilgi.

Poyraz

Poyraz

Poyraz, Türkiye’de kuzeydoğu yönünden esen soğuk rüzgârdır. Yunanca “kuzeyden” ve “kuzey rüzgârı” anlamına gelen boreas sözcüğünden türemiştir. Geniş anlamda, “poyraza bakan pencere” ve “poyraza bakan kıyı” örneklerinde olduğu gibi kuzeyi belirten bir yön adı olarak da kullanılır. Halk arasında kuzeyden esen rüzgârların tümüne poyraz denir. Oysa kuzeybatıdan esen rüzgârın adı karayel, kuzeyden esenin adı ise yıldızdır.

Poyraz, özellikle İstanbul ve çevresindeki egemen rüzgârdır. Bu yörede yılda ortalama 130 gün poyraz estiği saptanmıştır. Esme sıklığı ve rüzgârın şiddeti kış mevsiminde daha çoktur. Kışın poyraz, Balkan Yarımadasının ünlü rüzgârı bora gibi şiddetli eser ve Karadeniz’deki teknelerin korunmak amacıyla İstanbul Boğazının kuytu kesimlerine çekilmesine neden olur.

Kış mevsiminde poyrazın oluşumu, soğuk kutupsal havanın Doğu Avrupa üzerine yerleşmesi, bu soğuk kara kütlesini kuşatan denizler üzerinde ise bir alçak basıncın bulunmasıyla ilgilidir. Böylece kuzey yönlü hava akımlarının ortaya çıkması sonucunda oluşan poyraz havanın belirgin biçimde soğumasına yol açar. Yaz mevsiminde ise, Asor yüksek basınç alanından Basra Körfezi alçak basınç alanına doğru ilerleyen ve etezyen adıyla anılan rüzgârın oluşmasına yol açan hava akımının. Kuzey Yarıküre’ deki hava akımlarının sağa sapması nedeniyle yön değiştirmiş bir parçası biçiminde ortaya çıkar. Yazın havayı biraz serinleten poyraz, aynı zamanda bağıl nemi düşürerek ferahlatıcı bir etki yaratır. Poyrazın bir başka etkisi de, birkaç gün aralıksız estiğinde, İstanbul’un Marmara kıyılarında deniz sularının 1 m kadar alçalmasına neden olan ses olayına yol açmasıdır.

Advertisement

Leave A Reply