Ramsay Hunt Sendromu nedir, nasıl bir hastalıktır? Ramsay Hunt Sendromu nedenleri, belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemleri, komplikasyonları hakkında bilgi.
Ramsay Hunt Sendromu
Ramsay Hunt sendromu, zona, yüzünüzdeki kulaklardan birine yakın olan sinirleri etkilediğinde ortaya çıkar. Her iki kulağı da etkileyen zona, herpes zoster oticus adı verilen bir virüsün neden olduğu bir durumdur. Genel varicella-zoster virüsü ayrıca çocuklarda en yaygın olan su çiçeği hastalığına da neden olur. Hayatınızda su çiçeği geçirdiyseniz, virüs hayatınızın ilerleyen zamanlarında yeniden aktif hale gelebilir ve zonaya neden olabilir.
Hem zona hem de su çiçeği en çok vücudun etkilenen bölgesinde görülen bir kızarıklıkla tanınır. Su çiçeğinden farklı olarak, kulaklarınızın yanında yüz sinirlerinin yakınında oluşan bir zona döküntüsü, yüz felci ve kulak ağrısı gibi başka komplikasyonlara neden olabilir. Bu olduğunda, buna Ramsay Hunt sendromu denir.
Yüzünüzde kızarıklık olursa ve ayrıca yüz kaslarında güçsüzlük gibi belirtiler de fark etmeye başlarsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün. Erken tedavi, Ramsay Hunt sendromundan herhangi bir komplikasyon yaşamadığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir.
Belirtiler
Ramsay Hunt sendromunun en görünür semptomları, bir veya iki kulağın yakınında zona döküntüsü ve yüzdeki anormal felçtir. Bu sendromla, yüzün zona döküntüsünden etkilenen tarafında yüz felci fark edilir. Yüzünüz felç olduğunda, kaslar sanki güçlerini kaybetmiş gibi kontrol etmek daha zor veya imkansız olabilir.
Bir zona döküntüsü, kırmızı, irinle dolu kabarcıklarıyla fark edilebilir. Ramsay Hunt sendromunuz olduğunda, döküntü kulak içinde, dışında veya kulak çevresinde olabilir. Bazı durumlarda döküntü, özellikle ağzınızın çatısında veya boğazınızın üstünde olmak üzere ağzınızda da görünebilir. Diğer durumlarda, gözle görülür bir kızarıklık olmayabilir, ancak yine de yüzünüzde biraz felç olabilir.
Ramsay Hunt sendromunun diğer yaygın semptomları şunları içerir:
- etkilenen kulağınızda ağrı
- boynundaki ağrı
- kulak çınlaması
- işitme kaybı
- yüzünüzün etkilenen tarafında gözü kapatırken sorun
- azalmış tat duyusu
- Oda dönüyormuş gibi bir his, aynı zamanda vertigo olarak da adlandırılır
- biraz geveleyerek konuşma
Nedenler ve risk faktörleri
Ramsay Hunt sendromu kendi başına bulaşıcı değildir, ancak zona virüsünüz olduğu anlamına gelir. Daha önce enfeksiyon geçirmemiş birini varicella-zoster virüsüne maruz bırakmak, su çiçeği veya zona hastalığına neden olabilir.
Ram say Hunt sendromuna zona neden olduğu için aynı nedenlere ve risk faktörlerine sahiptir. Bunlar şunları içerir:
- daha önce su çiçeği geçirmiş olmak
- 60 yaşından büyük olmak (nadiren çocuklarda görülür)
- zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak
Tedavi
Ramsay Hunt sendromu için en yaygın tedaviler, virüs enfeksiyonunu tedavi eden ilaçlardır. Doktorunuz prednizon veya diğer kortikosteroid ilaçları veya enjeksiyonları ile birlikte famsiklovir veya asiklovir reçete edebilir.
Ayrıca, sahip olduğunuz spesifik semptomlara dayalı tedaviler önerebilirler. Steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar veya karbamazepin gibi nöbet önleyici ilaçlar, Ramsay Hunt sendromunun ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Antihistaminikler, baş dönmesi veya odanın dönüyormuş gibi hissetmesi gibi vertigo semptomlarına yardımcı olabilir. Göz damlaları veya benzeri sıvılar, gözünüzü yağlı tutmanıza ve kornea hasarını önlemenize yardımcı olabilir.
Evde yapılan ilaçlar
Döküntüleri temiz tutarak ve ağrıyı en aza indirmek için soğuk kompres kullanarak evde zona döküntülerini tedavi edebilirsiniz. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları da alabilirsiniz.
Komplikasyonlar
Ramsay Hunt sendromu semptomların ortaya çıkmasından sonraki üç gün içinde tedavi edilirse, uzun vadeli herhangi bir komplikasyonunuz olmamalıdır. Ancak yeterince uzun süre tedavi edilmezse, yüz kaslarında kalıcı bir zayıflık veya bir miktar işitme kaybınız olabilir.
Bazı durumlarda, etkilenen gözünüzü tamamen kapatamayabilirsiniz. Sonuç olarak, gözünüz aşırı derecede kuruyabilir. Ayrıca gözünüze giren herhangi bir nesneyi veya maddeyi çıkarmak için göz kırpamayabilirsiniz. Göz damlası veya yağlayıcı kullanmazsanız, kornea adı verilen gözün yüzeyine zarar vermeniz mümkündür. Hasar, sürekli kornea tahrişine veya kalıcı (genellikle küçük olsa da) görme kaybına neden olabilir.
Ramsay Hunt sendromu yüz sinirlerinizden herhangi birine zarar verirse, artık rahatsızlığınız olmasa bile ağrı hissedebilirsiniz. Bu postherpetik nevralji olarak bilinir. Ağrı, hasarlı sinirlerin duyuları doğru algılamaması ve beyninize yanlış sinyaller göndermesi nedeniyle oluşur.
Nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz size Ramsay Hunt sendromu teşhisi koymak için birkaç yöntem kullanabilir:
- Tıbbi geçmişinizi almak: Örneğin, çocukken su çiçeği geçirdiyseniz, yüzdeki kızarıklıktan muhtemelen bir zona salgını sorumludur.
- Fizik muayene yapmak: Bunun için doktorunuz vücudunuzda başka semptomlar olup olmadığını kontrol eder ve bir teşhisi doğrulamak için sendromun etkilediği bölgeyi yakından inceler.
- Size diğer semptomlar hakkında sorular sorma: Ağrı veya baş dönmesi gibi başka hangi semptomlarınız olduğunu sorabilirler.
- Biyopsi alınması (doku veya sıvı örneği): Bir tanıyı doğrulamak için döküntü ve etkilenen bölgenin bir örneği laboratuvara gönderilebilir.
Doktorunuzun önerebileceği diğer testler şunları içerir:
- varicella-zoster virüsünü kontrol etmek için kan testi
- virüsü kontrol etmek için cilt testi
- muayene için omurilik sıvısının çıkarılması (aynı zamanda lomber ponksiyon veya omurilik musluğu olarak da adlandırılır)
- kafanızın manyetik rezonans görüntülemesi (MRI)
Görünüm
Ramsay Hunt sendromunun birkaç kalıcı komplikasyonu vardır. Ancak uzun süre tedavi edilmezse yüzünüzde kalıcı kas güçsüzlüğü olabilir veya işitme duyunuzun bir kısmını kaybedebilirsiniz. Durumun hızlı bir şekilde tedavi edildiğinden emin olmak için herhangi bir semptom kombinasyonunu fark ettiğiniz anda doktorunuza görünün.
Hem suçiçeği hem de zona için aşılar mevcuttur. Çocuklara gençken aşı yaptırmak, su çiçeği salgınlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. 60 yaşından büyük olduğunuzda zona aşısı yaptırmak zona salgınlarını da önlemeye yardımcı olabilir.