Saatleri Ayarlama Enstitüsü Kitap Özeti Konusu Yorumlar, Ahmet Hamdi Tanpınar

15

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı kitabı konusu, yorumlar, kısa özeti, tanıtımı. Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabı ile ilgili bilgi.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Kitap Özeti

Saatleri Ayarlama Enstitüsü Kitap Özeti

Kitabın Adı: Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Kitabın Yazarı: Ahmet Hamdi Tanpınar

Kitabın Özeti:

Hayri İrdal küçük yaşta bir saatçinin yanına çırak girer. Ustası rind, filozof bir sanatçıdır. Hayri ona hayranlık duyar. Bütün gücüyle çalışır. Birinci Dünya Savaşı başlayınca askere alınır. Dört yıl sonra İstanbul’a döner. Abdülselam Efendi’nin kızı Zehra ile evlenir. Yıllar geçer, karısı ölür. Hayri İspiritizmacılar Kulübü’ne üye olur. Orada çeşitli insanlar görür. Pakize adındaki kadınla da orada tanışır ve onunla ikinci evliliğini yapar. Fakat aklı hep saatlerle doludur. Hayatın gerçeklerinden uzak, havada, düşte yaşar gibidir.

Kahvede bir arkadaşı ona Halit Ayarcı adlı birini tanıştırır. Hayri’de büyük değişikliğe yol açar bu tanışma. Halit de saatlere tutkundur.

Halit ile Hayri hemen dost olurlar. Giderek «Saatleri Ayarlama Enstitüsü»nü kurarlar. Hayri artık gerçek mutluluğu bulmuştur.

Enstitü kısa zamanda tanınır. Ünü dış ülkelere dek gider. Hayri bütün benliğini işine verir. Karısı Pakize onu arkadaşı Halit ile aldatır, ondan bir de kızı olur. Çocuğa «Halide» adını takmak ister. Öyleyken kocası bir şey anlamaz. Hatta, ona «ne iyi etmişiz de arkadaşımın adını koymuşuz kızımıza, onu çok sevdiğimiz için olacak çocuk gittikçe Halite benziyor» der.

Ne var ki, Hayri’nin sevinci uzun sürmez. Amerika’dan uzmanlar gelir, incelemeler yaparlar ve Enstitü’nün gereksizliğini öne sürerler. İlgililer de onlara hak vererek Enstitüyü kapatmaya kalkarlar. Bunun için bir tasfiye komisyonu kurulur. Fakat Halit komisyonunu öyle bir ayarlar ki eski görevliler iş başında kalır. Böylece Enstitü de kapatılmamış olur.

Bir süre sonra Halit bir kazada ölür. Hayri buna çok üzülür. Ama, az da olsa, o günden sonra hayalden hayata gözlerini çevirir. Gerçekleri görmeğe başlar.

Kitap Hakkında Yorumlar ve Yargı

«Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur (1949), Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanları gene gerçekçi akımın dışında kalan fakat yaşaya geldiğimiz ekinç değişimini güçlü yorumlarla tartışan ve uygarlığımızın geçmişe bağlı değerlerini yorumlayan psikolojik yönce de zengin denemelerdir. Bu iki kitap sanatımızda eksikliği pek çok görülen düşünce romanı türünün güzel örnekleridir. Tanpınar’ın ekinç tarihçesi ve estet kişiliği romanlarına doyurucu bir özle olgun bir anlatış kazandırmıştır. Saatleri Ayarlama Enstitüsü kendi yalanına kendisini kuvvetle kaptırmış bir dolandırıcının hikayesi arasından toplumumuza ait pek ilginç gözlemleri yeni bir humour havası içinde ortaya serer.» (Konur Ertop).


15 yorum

  1. Kitap birseyleri kavratmaya yonelik olsada inanilmaz derecede uzun ve sıkıci anlatimiyla okuyucuyu icine alamamaktadir bu nedenle cok sıkıci bir roman olmaktan kurtulamamistir.

  2. Beyler çok doğru soyluyosunuz yarın kitabtan sınavım var bi tek bunu okuyup giricem inş işe yarar

  3. Gerçekten roman çok kötü. .icine bir türlü giremedim.. peyami safa nın matmazel noraliya’nın koltuğu da aynı bu donem romanları gercekten roman havasının cok uzağında. ..

  4. kitap çok uzun ve ağır bir dili var. pek çok kelimeyi anlamadım. kahramanlar çok fazla. insan aklında tutamıyor.çok ayrıntı veriyor. bir olay romanı olmaktan daha çok düşünce romanı bence de. başta 50 sayfa çok sıkıcı ama sonra biraz daha olaylara giriliyor ara verilip sonra tekrar olaylara giriliyor .hayri irdal ın aslanlı rüyası katıla katıla gülmemi sağlamıştı. bütün eksilerine rağmen yine de güzel ve okumaya değer.

  5. İSMAİL SEVER on

    ÇOK GÜZEL BİR ROMAN. ÖZELLİKLE BENZETMELER HARİKA. AYARCI HAYALİNİ İNANDIRIYOR. NE KADAR GÖRKEMLİ VE UYGUN DİL ; TİK TAK TİK TAK

  6. Sırlı gerçekler on

    Kitap gerçekten de çok güzel okumanızı aşırı tavsiye ederim olayları o kadar güzel bir anlatımı var ki insanı hayran bıraktırıyo kitaptaki kahramanlar bile bize mesaj verebiliyor

Leave A Reply