Satürn’ün Halkası Neyden Oluşur? Satürn’ün Halkaları Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Satürn’ün halkaları neyden oluşur, özellikleri ve yapısı nasıldır? Satürn’ün halkaları hakkında yapılan keşifler ve ilginç gerçekler.

Satürn, Güneş Sistemimizdeki diğer gaz devleri gibi halkalara sahiptir – ancak Satürn’ü gazlı kardeşlerinden ayıran tek şey, halkalarının sahip olduğu olağanüstü güzelliktir. Esas olarak hidrojen ve helyumdan oluşan bu gezegen, küçük ayımızın 22.600’ünü devasa erişiminin içinde tutabilir.

Ve bu, halkaların boyutu, muazzam boyutuyla karşılaştırılamaz bile. Yeterince büyük bir su banyosu olsaydı, gezegen aslında yüzüyordu.

Ancak Satürn’e bakmak için burada değiliz, halkalarına bakmak için buradayız ve daha spesifik olarak, üzerimizdeki büyük turuncu gaz topuyla ilgili akıllara durgunluk veren 5 gerçeğe bakacağız.

1. Satürn’ün halkaları buz, kaya ve tozdan yapılmıştır

Satürn'ün Halkası

Satürn’ün halkaları, saatte 1100 mile ulaşabilecek hızda dönen ve bir devi çevreleyen buz ve kaya parçalarından başka bir şey değildir. Bu yığınlar, bir kum tanesinden, 10 metre genişliğe kadar değişir, ancak gezegenin kendisinden binlerce mil uzağa yayılabilir.

Advertisement

Parçaların, gezegenin çekimine yakalanmış kuyruklu yıldızlar, asteroitler ve diğer uzay enkazlarının kalıntıları olduğu düşünülüyor. En büyük halkanın, Satürn’ün çapının 200 katı olduğunu biliyor muydunuz ?!

1997 yılında fırlatılan Cassini-Huygens uzay aracı, NASA’nın Temmuz 2004’te Satürn’ün yörüngesine ulaşan ilk sondasıydı. NASA’nın uzay aracı, Satürn’ün halkaları hakkında çığır açan bazı yeni bilgiler buldu:

Halkaların kendileri, 3 km yüksekliğe ulaşan dikey kaya kümeleri içeriyordu ve bu, halkaların küçük tekil parçacıklar içerdiği fikrini susturdu.

2. Halkalar, keşfedildikleri zamana göre alfabetik olarak adlandırılır

Satürn'ün Halkası

Şimdiye kadar halkalar yalnızca G’ye ulaştı, ancak gezegenden dışarıya doğru çalışarak harfler D, C, B, A, F, G, E olarak gider. D halkası çok zayıf bir halka ve E halkasına neredeyse 2 milyar Mars sığabilir.

Bunların çoğu birbirine çok yakın ancak bir istisna olarak B ve A halkaları, birbirlerinden 2.920 mil (4.700 km) uzakta. Bu, Cassini Bölümü olarak bilinen bir fenomen. A ve B halkalarını ayıran Cassini bölümü’nün ise mutlak bir boşluk değil, halka materyalinin çok düşük yoğunlukta bulunduğu bir alan olduğu içinden geçen güneş ışınları ile aydınlanmasından anlaşılmıştır. A ve B halkalarını ayıran Cassini bölümü’nün ise mutlak bir boşluk değil, halka materyalinin çok düşük yoğunlukta bulunduğu bir alan olduğu içinden geçen güneş ışınları ile aydınlanmasından anlaşılmıştır.

Advertisement

3. Böyle devasa halkalar için nispeten küçükler

Satürn'ün Halkası

Daha önce de belirtildiği gibi, en büyük halka Satürn’ün çapının 200 katıdır, ancak ortalama halka yalnızca yaklaşık 100 yard kalınlığındadır.

Bu ultra ince yapıda, üstteki parçacıklar halkanın merkezine daha yakın olanlardan çok daha fazla enerjiye sahip olma eğiliminde olduklarından, birbirine çarpan ve aşağı düşen parçacıklardan kaynaklanır. Bu parçacıklar çarpıştıkça enerji kaybolur ve daha düşük bir aralık vererek halkanın içine düşerler.

4. Satürn’ün halkalarının aslında gezegenin yan tarafındaki kulaklara benzediği düşünülüyordu

Satürn'ün Halkası

Satürn’ün halkaları ilk kez 1610’da Galileo tarafından keşfedildiğinde, halkalardan çok kulağa benzediğini düşündü. Satürn’ün gerçek keşfinin belirginleşmesi neredeyse 50 yıl sürdü, 1656’da Christiaan Huygens kulakların aslında olmadığını keşfetti, ancak gezegeni ince bir halka sarıyordu.

Yıllar geçtikçe, bahsettiğimiz “ince halkanın” aslında bir dizi halka olması da dahil olmak üzere, gazlı arkadaşımız hakkında daha fazla şey öğrendik.

5. Halkalarda ışınsal çubuklar

Satürn'ün Halkası

Cassini sondasının 5 Eylül 2005’te elde ettiği görüntülerde, 25 yıl aradan sonra ilk kez yeniden ışınsal çubuklara rastlandı. Bu yapıların dönem dönem ortaya çıkıp kaybolmalarının nedenlerinin anlaşılması için izlenmelerine devam edilmesine karar verildiği NASA tarafından bildirildi.


Leave A Reply