Savaş Sanatı (Sun Tzu) Kitabının Özeti, Detaylı Açıklaması Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Sun Tzu’nun Savaş Sanatı isimli ünlü kitabının konusu, verilen derslerin detaylı açıklaması. Savaş Sanatı kitap özeti, hakkında bilgi.

savaş sanatı

Savaş Sanatı

Doğu Asya savaşının en eski kitabı olarak damgalanan Savaş Sanatı, MÖ 5. yüzyılda yazılmış efsanevi bir kitaptır. Kitap, bir askeri stratejist olan Sun Tzu tarafından kaleme alınan Çin orduları için bir askeri inceleme olarak başladı. Ancak aradan geçen 1500 yıl ve birkaç çeviriyle kitabın hedefi çok yönlü hale geldi.

Kitaptan sadece ordular değil, iş adamları ve hukuk stratejistleri de kazançlı çıktı. Savaş Sanatı Çin’de ortaya çıkmış olsa da, zafere ulaşmak için stratejiler formüle etme konusundaki Doğu ve Batı düşüncesini büyük ölçüde etkiledi. Çin ordusunun ve taktiklerinin (Sun Tzu tarafından tasarlandığı şekliyle) derinlemesine analizi, gelecek yüzyıllar boyunca Çin askerlerini eğitmek için kullanıldı.

Kitap 13 bölüme (veya başkaları tarafından atıfta bulunulduğu şekliyle kitaplara) bölünmüştür ve her bölüm, planların temelini oluşturmakla başlayarak birbiriyle ilişkili belirli savaş taktiklerine odaklanır. İlgili çevirmenler bölümlere farklı adlar vermişlerdir, bu nedenle bölümlere genellikle aynı bölümlerin sayısı ve içeriği ile atıfta bulunulur.

Kitabın Özeti

1. Savaşın planlanması

Kitap, planlamadan önce göz önünde bulundurulması gereken temel ilkelerin izini sürüyor (kitap askeri stratejiler için yazıldığından beri – bu ilkeler iş uygulamaları için de uygulandı) – yol (etik çıkarımlar), mevsim, arazi, liderlik ve yönetim. Herhangi bir girişimin başarılı olması için bu ilkelere uymak zorunludur. Yolda herhangi bir aksaklıktan kaçınmak için planlama sistematik olmalıdır. Uygun hava, kara, komuta zinciri ve birlik organizasyonu tahmin edilerek, yaklaşan savaşın terazisi bizim tarafımıza çevrilebilir. İş dünyasında bu, girişimi etkileyen her faktörün kârdan yana olmasını sağlamak anlamına gelir.

Advertisement

Herhangi bir yolculuğa başlamadan önce hava ve arazi dikkate alınmalıdır. İyi hava, yüksek moral sağlar ve herhangi bir sorundan yoksundur. Sun Tzu, savaş planlamasına odaklandığından, hiçbir iklim koşulunun ordularının kaybına katkıda bulunmamasını sağlamak için savaşın böyle bir hassasiyetle planlanması gerektiğini belirtir. Arazi, askerlere aşina olmalı ve tercihen benzer zeminde eğitilmiş olmalıdır.

Komuta eden kişi, savaşın sonucu askerleri zor bir dönemde yönetme becerilerine bağlı olduğundan, bunu yapabilmelidir. Lider başaramazsa, savaşın dizginleri kısa sürede ellerinden çıkacak ve düşmanların eline düşecektir. Lider, savaş sırasında askerlerin yönetimine de dikkat etmelidir – bu, silah edinmekten savaş alanında oluşumlara girmeye kadar her şeyi içerir. Son olarak, bir iş adamının yanı sıra bir ordunun da ahlaki pusulası hesaplayıcı olmalı ve minimum tali hasar kaydedilmelidir.

2. Savaşın uygulanabilirliği

Planlama belli bir yere kadar giderken, insanların görev sırasında üstlendikleri eylemler de söz konusu görevin sonucu için çok önemlidir. Kararlılık, savaş öncesi ve savaş sırasında istenen bir özelliktir. Planlama süreci zamanın büyük bir bölümünü kaplar, bu nedenle toplu olarak savaşın lojistiği olarak adlandırılan diğer önemsiz ancak önemli kararlar alınmalıdır.

Bu ders içerisinde savaşın ekonomisi düşünülmeli ve zaferi garantilemek için para bölüşümü yapılmalıdır. Yiyecek tedariki ile savaşın gereksinimleri arasında bir denge sağlanmalıdır. Dengesizlik, optimum performanstan daha düşük performansa yol açabilir.

3. Savaşın doğası

Sun Tzu ayrıca tüm savaşların çatışma ve rekabete dayalı olarak kazanılması gerekmediğini vurgular. Rekabeti teşvik etmek ve çatışmayı kışkırtmak, kendisini daha yüksek bir zafer biçimi olarak sunabilir, ancak bunun yerine pratik bir çözüme varmaktan daha fazla kaynak ve enerji gerektirir. Savaşın geleceği kesinse, hızlı ve hızlı bir şekilde çözülmelidir.

Yakalanan bir düşmana nasıl davranılması gerektiği de izlenmelidir. Bir düşman, kendisini işe yaramaz hale getirecek bir işkence düzenine tabi tutulmamalıdır. Uzaklaşmış askerlerinden düşman hakkında incelikli bir şekilde bilgi almak için pratik bir yaklaşım benimsenmelidir. Bu öğrenme, gereksiz çatışmalardan kaçınmakla paraleldir. İşkence, düşmanı kışkırtmanın ve onların kaybına davet etmenin bir yoludur.

Advertisement

Son olarak, saldırı, strateji, ittifaklar, ordu ve şehirler olmak üzere beş adımdan oluşan başarı için bir olasılık belirlenir. Organizasyon ve sistematik gelişimin sağlanması için planın bu sırayla gerçekleştirilmesi gerekir.

4. Savaş teorisi

Savaş teorisi, savaşın arkasındaki hedefi ve zaferden sonra ne elde etmek istediğini anlamanın önemini öne sürer. Kitabın yazıldığı sıralarda, askeri stratejistler tüm zamanlarını savaş kavramının anlamını ve zaferin nasıl garanti altına alınabileceğini bulmaya harcıyorlardı. Ana güdülerden biri kaybı en aza indirmekti.

Sun Tzu, bir ordunun düşüşünün nedenlerinden biri olarak aşırı güveni suçlar. Bir çatışmadaki iki generalin hikayesini anlatırken. Generallerden biri zaferinden eminken rakibi onu yenmeyi başardı. Her savaşta, zafer ne kadar kesin görünürse görünsün, aşırı güven başarısızlığa yol açacaktır.

5. Emir komuta zinciri

Orduda ve hatta bir işyerinde bir hiyerarşi gereklidir. Hiyerarşi iddiası gerekli değildir, ancak ekibin bütünlüğünü korumak için var olmalıdır. Komuta zinciri, birliklerin başlığından en düşük asker rütbesine kadar uzanır. Bir yönetici, savaştan önce görevli olan astlarının ve altındakilerin işlerini gözden kaçırmak zorundadır.

Ancak bir savaş karşısında herkes eşittir. Düşman her askeri rütbesine göre tanımaz – bunun yerine sadece onları yenmeyi hedefleyin.

6. Terimlerin manipülasyonu

Teraziyi kendi lehlerine çevirmek için, aldatma olsun, her taktiği kullanmaları gerekir. Yem kullanımı, düşmanı kamplarından çıkarmak veya anlık olarak dikkatlerini dağıtmak için eski ama kullanışlı bir tekniktir. Düşmanın modeli tanımaması için manipülasyon teknikleri de zamanla gelişmelidir. Sun Tzu, bir düşmanı cezbetmenin en iyi yolunun onları bir kaçış yolu ile kandırmak olduğundan bahseder.

7. Gücü ve zayıflığı yönetmek

Bir lider, savaş alanına çıkmadan önce ordusunun güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirmelidir. Ordu içinde bir zayıflık üzerinde çalışılması gerekirken, güç en iyi şekilde sömürülmelidir. Zayıflık, kayıpla sonuçlanabileceği için düşmanın kulağından uzak tutulmalıdır. Lider, güçlü yönlerinin zayıflıklarından daha fazla olmasını sağlamalıdır. Eğer durum böyle değilse, ordu birinci kareye geri dönecektir.

8. Ordunun güvenliğini sağlamak

Savaş alanının dışında, kontrolün dizginleri komutandadır. Ordunun güvenliğini sağlamak onların sorumluluğundadır. Bu, düşmanın gözünden uzak olmayı, içlerinde hain olmamasını ve her askerin sağlığının iyi olmasını sağlamayı içerir.

Ordunun sunduğu zayıflıklar üzerinde çalışılırken güvenlik de ön planda tutulur. Ordunun enerjisini sürdürmek için zayıflıklar etik ve ahlaki yollarla düzeltilmelidir (çünkü bu Sun Tzu’nun birincil gerekliliklerinden biridir).

9. Esnekliğe sahip olun

Sun Tzu, bir ordunun her seviyesinde katı kurallara sahip olmayı teşvik ederken, bunun esnekliği ordunun durumunu da etkiler. Askerleri kontrol etmek için kurallar uygulanırken, askerin sadakatini sağlamak için esneklik gereklidir. Yazarın daha önce de belirttiği gibi, birliklerin güvenliği de dikkate alınmalıdır. Bu nedenle, temel ihtiyaçlarını karşılamak için – sağlıkları, kampları, yiyecekleri vb. ile ilgili – esneklik olmalıdır.

10. Liderliğin önemi

Sun Tzu, her askerin onlara liderlik özelliğini aşılaması gerektiğini öne sürüyor. Bir lider – sadece aklıyla da olsa – savaşı kazanma güvenine sahip bir varlıktır. Sağlıklı psikoloji, düşmanlara karşı zafer kazanmak için çok önemlidir. Gerçek lider ve yönetim, savaşa olduğu kadar ordusuna karşı da sağlıklı bir tavır benimsemelidir. Ordunun üst kademelerindeki bir aksaklık, tüm zafer planlarını alt üst edebilecek bir dizi tepkiyi tetikleyebilir.

Advertisement

Zayıf liderlik, yetenekli bir ordunun düşüşünün nedeni olabilir. Sağlıklı ve güçlü askerlerden oluşan bir müfreze, lider olarak sorumlu bir kişinin yapabileceği bir galibiyeti garanti edemez. Savaştaki adımların çoğu yetenekli bir liderin varlığına dayandığından, Sun Tzu bunu bir öncelik olarak görüyor.

11. Bölgenin işaretlenmesi

Yazarın daha önce açıkladığı gibi kilit noktalardan biri, tanıdık bir alana duyulan ihtiyaçtı. Savaş alanında, bölge her asker türü için işaretlenmeli ve iki taraf arasında bir ayrım yapılmalıdır. Bölgeler, karşılıklı kayıp olmayacak şekilde işaretlenmelidir. Bilgi güvenliğini sağlamak için iki taraf arasında net bir iletişim eksikliği olmalıdır. Bölgeyle ilgili bir tartışma da önerilmez.

12. Savaşın yönetimi

Sun Tzu, savaşın temel adımlarından sonuna kadar gerektiği gibi uygun yönetim ve liderliğin gerekliliğini yeniden vurgular. Hassas planlama, kararlı düşünme, liderlik becerileri, birliklere bağlılık, planların netliği ve planların mükemmel bir şekilde uygulanması, Sun Tzu’nun düşmanlara karşı zafer kazanma teknikleridir.


Leave A Reply