Schwann Hücreleri Nedir? Özellikleri Yapıları ve Görevleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Schwann Hücreleri nedir, nerede bulunur? Schwann Hücrelerinin özellikleri ve görevleri nelerdir, hakkında bilgi.

Schwann Hücreleri

Schwann Hücreleri

Schwann hücreleri, nöronları çevreleyen, onları canlı tutan ve bazen onları bir miyelin kılıfıyla kaplayan bir tür glial hücredir. Schwann hücreleri periferik sinir sisteminde bulunurken, oligodendrositler, merkezi sinir sisteminde bulunan benzer hücrelerdir. Bu hücreler, sinirleri yerinde tutmak, nöronlara besin ve oksijen sağlamak, sinirler arasındaki yolları yalıtmak ve nöronların enfekte olmamasını sağlamak için sinirleri çevreler.

Sinirler, hücre zarlarından elektriksel bir dürtü ileterek çalışırlar. Sinyal, kimyasal olarak bir sonraki sinir hücresine aktarıldığı sinir hücresinin sonuna kadar ilerler. Bunu yapabilmek için çok fazla enerji ve özel bir şekil gerekir, bu da sinir hücrelerinin kendilerine bakamaz hale gelmesine neden olur.

Schwann hücrelerinin (ve diğer glial hücrelerin) devreye girdiği yer burasıdır. Bir glial hücre, bir sinir hücresinin bakıcısı gibi düşünülebilir. Sinir sisteminin hangi bölümüne baktığınıza bağlı olarak birçok farklı türde glial hücre vardır. Schwann hücreleri, beyin ve omurilik dışındaki tüm sinir hücrelerinden oluşan periferik sinir sistemine özgüdür. Schwann hücreleri, sinir hücrelerinin kendi kendilerine tamamlayamadığı pek çok rolü üstlenir.

Schwann Hücreleri

Advertisement

Schwann Hücrelerin İşlevi

Schwann hücrelerinin sinirleri destekleme konusunda 4 temel rolü vardır. İlk olarak, sinirin fiziksel konumunu desteklemeli ve onu herhangi bir dış hasardan korumalıdır. Böylece, çoğu Schwann hücresi korudukları sinirlerin etrafına sarılmış olarak bulunabilir. Çoğu zaman, bu küçük hücrelerin çoğunun bir sinir hücresini çevrelemesi ve sarmalaması gerekir. Bu hücreler, çevredeki hücre dışı matris ve diğer hücrelere bağlantılar oluşturarak sinir hücresini yerinde kilitler ve ihtiyaç duyduğu bağlantıları yapmasını sağlar.

İkincisi, kısmen sinir hücreleri sinir sinyalleri göndermekle meşgul olduklarından ve kısmen de glial hücrelerle çevrili olduklarından, Schwann hücreleri alttaki sinir hücresine oksijen ve besin sağlamak zorundadır. Bu nedenle bu hücreler, besinlerin ve oksijenin sinir hücresine kolayca akmasını sağlayan özel zar fonksiyonlarına sahiptir.

Tüm Schwann hücreleri bir miyelin kılıfı üretmese de, yalıtım bu glial hücrelerin ana işlevidir. Sinirin etrafına sardıklarında, siniri fiziksel olarak diğer sinirlerle temas etmekten ayırır ve böylece üçüncü bir yalıtım işlevi sağlar. Bazı sinir hücreleri miyelinlidir. Schwann hücreleri miyelin kılıfını oluşturur.

Miyelin, iletken olmayan glial hücreler tarafından üretilen yağlı bir maddedir. Yalıtımla kaplanmış tellerin daha az akım kaybetmesi gibi, bir sinir hücresinin miyelinlenmesi de sinyalin yalıtılmasını sağlar. Miyelinli sinir hücrelerinin, kılıfsız sinirlere göre 10 kat daha hızlı sinyal aktarabildiği çalışmalarda gösterilmiştir.

Bu, Multipl Skleroz (MS) hastalığının bu kadar yıkıcı olmasının nedenlerinden biridir. MS’li bir hasta, Schwann hücreleri ölürken yavaş yavaş miyelin kılıfını kaybeder. Bu, sporadik sinir sinyallerine, daha yavaş sinir sinyali transferlerine ve potansiyel sinir hasarına neden olur. Bu, sonunda uyuşma, körlük ve sonunda ölüm gibi semptomlara yol açabilen sinir sistemi işlevinin kaybına yol açar.

Schwann hücrelerinin son işlevi, periferik sinir sisteminde meydana gelen sinir hasarını onarmaya yardımcı olabilir. Schwann hücreleri, kırık hücre kalıntılarını fagositize ederek onları yeni sinir hücrelerine dönüştürmeye yardımcı olur. Bu ana işlevlere ek olarak, bu glial hücreler ayrıca sinir sinyallerinin daha doğrudan iletilmesinde, patojenlerin yok edilmesinde ve genel olarak sinirlerin sağlıklı tutulmasında rol oynayabilir.

Advertisement

Schwann Hücreleri

Schwann Hücreleri ve Oligodendrositler

Schwann hücreleri, merkezi sinir sisteminde bulunan oligodendrositlere çok benzer. Ancak, önemli bir fark var. Oligodendrositler, birkaç farklı sinir hücresine bağlanarak her birinin etrafında miyelin kılıfları oluşturur. Tersine, Schwann hücreleri yalnızca bir sinir hücresini çevreler ve genellikle tek bir sinir hücresini çevreleyen birçok Schwann hücresi vardır.

Bu fark, esas olarak merkezi ve periferik sinir sistemlerindeki sinir hücrelerinin farklı yapı ve işlevlerinden kaynaklanmaktadır. Merkezi sinir sisteminde sinir hücreleri sıkıca paketlenmiştir ve birbirlerine çok yakın durmaları gerekir. Bu nedenle, bir oligodendrosit birçok farklı nörona kolayca ulaşabilir, koruyabilir ve onları yerinde tutabilir. Aksine, periferik sinir sisteminde sinirler azdır ve çok uzaktır. Pek çok Schwann hücresi bu çok uzun sinir hücrelerini çevreleyerek sinyallerin vücudun en uzak bölgelerine iletilmesine yardımcı olabilir!


Leave A Reply