Seçici Mutizm (Seçici Dilsizlik) Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Seçici Mutizm (Seçici Dilsizlik) Nedir? Çocuklarda seçici mutizm neden meydana gelir, belirtileri nelerdir? Seçici Mutizm tedavisi hakkında bilgi.

Seçici Mutizm

Seçici Mutizm (Seçici Dilsizlik)

Seçici mutizm, çocuğun belirli durumlarda veya belirli kişilerle konuşamadığı nadir bir çocukluk anksiyete bozukluğudur. Aşırı çekingenlik olarak düşünülse de, bir utangaçlık biçimi değildir. Bu şekilde algılanabilmesine rağmen, kasıtlı olarak konuşmayı reddetmek de değildir. Semptomlar ve birlikte var olan durumlar ve tedavi seçenekleri de kişiden kişiye değişebilir.

Belirtiler

Seçici mutizmin başlangıcı genellikle 3 ve 6 yaşları arasındadır. Seçici mutizm geliştiren çocukların çoğu sosyal kaygı veya sosyal fobiden de muzdariptir. Mizaç olarak, yeni bebeklerde bile yeni durumlarda çekingen ve temkinli olurlar. Ayrılma kaygısı yaşayabilirler. Birçoğu garip beden dili, sertlik ve yüz ifadelerinin eksikliği gibi fiziksel belirtiler gösterir. Bir durumda rahat olanlar sessiz olabilir, ancak daha rahat fiziksel özelliklere sahip olabilirler. Seçici mutizmli bir çocuk bazı seçkin durumlarda konuşabilir, ancak başkalarında konuşamaz veya belirli insanlarla konuşabilir, ancak başkalarıyla konuşamaz. Örneğin, çocuk evde veya yakın arkadaşlarıyla normal olarak konuşabilir, ancak iletişim beklentisinin veya baskısının olduğu okulda veya diğer sosyal ortamlarda konuşamaz. Seçici mutizmli bazı çocuklar, başlarını sallamak veya ellerini hareket ettirmek gibi sözsüz iletişimi kullanabilirken, diğerleri donmuş görünebilir. Diğerleri, seçici mutizmleri için o kadar fazla baskı yaşayabilir ki, her durumda, tüm insanlarla konuşmayı kesebilirler. Belirtiler çocuğun ilk okul ayı hariç en az bir ay boyunca devam etmelidir.

Nedenler

Seçici mutizmli çocukların genellikle ailede anksiyete bozuklukları öyküsü vardır. Seçici mutizm için nörolojik temelin, beynin amigdala olarak bilinen ve çevreden tehlike sinyalleri alan bir alanda meydana gelen olaylar dizisi olduğu düşünülmektedir. Çocuğun iyiliği için tehlikeli olarak algılanan bir durumun kaygısı iletişimin kapanmasına neden olur. Seçici mutizmli çocuklar, obsesif kompulsif bozukluk, otizm spektrum bozukluğu veya gelişimsel gecikmeler gibi birlikte var olan çeşitli bozukluklara sahip olabilir.

Tedavi

Seçici mutizmli bir çocuk için mümkün olduğunca erken davranış terapisi veya aile terapisi aramak en iyisidir çünkü durum kendi kendine gitmeyebilir. Terapinin başarısı için, terapistin çocuk ve ailesi ile iyi bir uyum içinde olması önemlidir. Tedavi tipik olarak çocuğun kaygılarını kontrol etme becerilerini geliştirmesine ve sessiz davranışa bağımlılıklarını “öğrenmesine” yardımcı olmayı içerir. Bazı durumlarda tedavi, psikoterapiye ek olarak antidepresan veya anti-anksiyete ilaçlarını da içerebilir.

Advertisement


Leave A Reply