Seleukos İmparatorluğu Tarihi, Seleukoslar Nerede Kuruldu? Seleukos Hakimiyeti Kaç Yıl Sürdü?

0
Advertisement

Seleukos İmparatorluğu hakkında tarihi bilgiler. Seleukos İmparatorluğu ne zaman ve kim tarafından kurulmuştur? Hangi tarihler arasında hangi bölgede hüküm sürmüştür?

Seleukoslar; Büyük İskender‘in en yetenekli generallerinden biri ve nihayetinde İskender’in bölünmüş imparatorluğunun büyük bir bölümünün halefi olan Selevkos I Nicator tarafından Suriye’de kurulan hanedandır. Seleukoslar MÖ 312’den 64’e kadar hüküm sürdüler İmparatorluktaki payı olarak I. Seleucus 321’de Babil satraplığını aldı ve 302’de doğuya doğru İndus Nehri’ne kadar fethetti. 301’de Lysimachus ile ittifak halinde İskender’in halefi Seleucus, Makedonya Kralı I. Antigonus’u ve Alexander’ın bir başka generali ve halefi olan Ipsus’u yendi. Antigonus’un İpsus’ta ölümünü izleyen Makedon imparatorluğunun bölünmesinde Seleucus, Suriye’yi ve Küçük Asya’nın doğu kısmını kendi topraklarına kattı.

Kuzey Suriye’de, krallığın başkenti olan babasının adını taşıyan Antakya’yı kurdu. Ayrıca, doğu satraplıklarının başkenti olarak hizmet veren Dicle üzerindeki Seleucia da dahil olmak üzere, kendi adına Seleucia adında birkaç şehir kurdu. Bu şehirler Makedon ve Yunan sömürgeciler tarafından iskan edildi, sivil bağımsızlığın tadını çıkardı ve Yunan dili ve kültürünün yayılması için önemli merkezler haline geldi. Eğitimli Suriyeliler Yunanca öğrenmeye ve Yunanca yazmaya başladılar, ancak kırsal kesim eski konuşmasını ve yaşam biçimini korudu. Sömürgeleştirmenin yanı sıra, Batı Asya için bir Standart takvimin oluşturulması, belki de dönemin en büyük başarısıydı. MÖ 312 yılı, Suriye monarşisinin doğuşu ve Seleukos döneminin başlangıç ​​noktası olarak kabul edilir.

Seleukos İmparatorluğu'nun haritası (Sarı renkte)

Seleukos İmparatorluğu’nun haritası (Sarı renkte) (Kaynak : wikipedia.org

Seleukos’un halefleri.

280 yılında ölen Selevkos’un kurduğu krallık neredeyse hiç dinlenmedi. Hemen ardılları Antiochus I Soter ve Antiochus II Theos, Filistin’i ele geçirmek için Mısır Kralı ve başka bir general ve İskender’in halefi olan II. Ptolemy’ye karşı kararsız bir şekilde savaştı. Antiochus III, 223’ten 187’ye kadar olan uzun saltanatı sırasında, İran topraklarını Hindistan’a kadar yeniden fethetti ve Seleukos silahlarını neredeyse Mısır sınırına kadar taşıdı. Ancak Yunanistan’ı fethetme girişimi, onu, Toros Dağları’nın ötesindeki tüm toprakları terk etmek ve ağır bir savaş tazminatı ödemek zorunda kaldığı Roma’nın artan gücü ile çatışmaya soktu. Savaşlarında fili etkin bir şekilde kullanmıştır. Bu hayvan bir Seleukos amblemi haline geldi ve madeni paraların üzerinde yer aldı. Apamea-on-the-Orontes, savaş fillerinin,

Geri kalan hükümdarlardan -toplamda yaklaşık 26 tane vardı- en iyi bilinenlerinden biri, 169’da Mısır’ı işgali alt kısmının işgaliyle sonuçlanan Antiochus IV Epifanes’ti. Helenizmin coşkulu bir savunucusu olarak, kültürünü uyruklarına, özellikle Filistin Yahudilerine empoze etmeye çalıştı ve böylece Makabi Savaşlarını (167-160) kışkırttı. Kudüs Tapınağı’nın ganimetleri, onun cömert kamu binaları programını finanse etmeye yardımcı oldu.

2. yüzyıldaki halefleri arasında, Antiochus V Eupator zayıf ve yozlaşmış bir hükümdardı, Alexander Balas ahlaksızdı ve II. Demetrius Nicator, Partlara karşı kendini tutamadı. Antiochus VII Sidetes, krallık soyunu yeniden kurdu ve Makkabiler döneminde bağımsızlık dönemini yaşayan Yahudilere karşı savaşa devam etti.

Advertisement

Seleukos devleti 1. yüzyılda o kadar zayıflamıştı ki, Ermenistan Kralı I. Tigranes Suriye’yi işgal etmeye cesaret etti ve 69’da Akka’ya kadar güneye girdi. Beş yıl sonra Romalı general Büyük Pompey sahneye çıktı ve tahttan indirdi. Antiochus XIII Asiaticus ve Suriye’yi bir Roma eyaleti haline getirdi. O zamana kadar Baktriya, Parthia, Ermenistan ve Yahudiye bölgeleri kaybedilmişti.

Ekonomi ve Devlet.

Suriye, Seleukos krallığının bel kemiğiydi. Hem iç hem de dış Suriye ticareti, tüm bölge ve nüfusu için büyük önem taşıyordu. Greko-Romen dünyasıyla ticari ilişkileri geliştirmek Seleukos politikasıydı. Ana iç karayolları güçlü koloni zincirleri tarafından korunuyordu ve bu da kervancılar için yeterli duraklamalar sağlıyordu. 300 civarında I. Selevkos tarafından Suriye ile Mezopotamya arasındaki ıssız yolda kurulan Dura-Europos böyle bir koloniydi ve kısa sürede güçlü bir kaleden önemli bir ticaret merkezine dönüştü.

Seleukos krallığının siyasi kurumları, Yunan ve Ortadoğu unsurlarının tuhaf bir karışımıydı. Kral yalnızca mutlak güce sahip olmakla kalmadı, aynı zamanda Doğu kökenli ilahi bir hale ile çevriliydi. Balas gibi bazı geç krallar Sami unvanlarını aldılar. Mahkemenin dili elbette Yunancaydı. Hem ordu hem de donanma kralındı. İlk aşamalarında ordu, krallıktan yeniden toplanan Makedonlar ve Yunanlılardan oluşuyordu. Filo hiçbir zaman kaydedilen muharebelerin hiçbirinde belirleyici bir rol oynamasa da, aktif orduyla işbirliğinde ve askeri taşımacılığın korunmasında yararlı bir işlev gördü. Filo çoğunlukla Fenikelilerden oluşuyordu.


Leave A Reply