Sepicilik Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Sepicilik, tabaklık mesleği nedir? Sepicilik özellikleri, sepileme çeşitleri, hakkında bilgi.

SEPİCİLİK

Derileri, kürkleri, postları kullanılacak hale getirmek için yapılan eylemlere «sepi», bu işe de «sepicilik» denir. Bitkisel ve madensel olmak üzere başlıca iki sepileme usulü vardır.

Bitkisel Sepileme. — Eskiden bütün deriler bir çeşit ağacın kabuğundan elde edilen bir maddeyle sepilenirdi. Bilindiği gibi hemen bütün bitkilerde «tanen» adı verilen acı bir madde bulunur. Tanen maddesi proteinle birleşerek kolayca bozulup dağılmıyan bir bileşim meydana getirir. Sepicilikte protein yerini doğrudan doğruya yaş deri tutar. Kullanılabilecek hale gelmiş deri ise tanenle işlenerek meydana gelen bileşimdir. Bitki dünyasının başlıca tanen kaynakları yapraklar, meyva kabukları, ayrıca kestane, somak vs. gibi ağaçlardır.

Deriler çeşitli sepileme maddelerinin yardımıyla sepilenebilir. Bitkilerden elde edilen çeşitli tanenler birleştirilerek bir eriyik meydana getirildikten sonra deri bu eriyiğe batırılır. Çanta, bavul, dizgin, eyer vs. yapımında kullanılacak derilerin sepilenme süresi, kösele sepilenmesinden daha kısadır.

Madensel Sepileme. — «Krom sepilemesi» de denir. Bu çeşit sepileme daha çok ayakkabıların üst derilerinin hazırlanmasında kullanılır. Krom sepilemesinde çeşitli krom bileşiklerinden faydalanılır. Başlıca «tek banyolu», «çift banyolu» olmak üzere iki çeşit krom sepileme usulü vardır.

Advertisement

Sepilenme işi biten deriler kurutulduktan sonra eşit boylarda kesilir, özel usullerle boyanıp cilalanırlar. Ondan sonra deri kullanılmaya hazır hale gelmiş olur.


Leave A Reply