Sindirim Kanalı Nedir? Sindirim Kanalı Organları Tabakaları ve Özellikleri

0
Advertisement

Sindirim kanalı nedir, nerede başlar ve biter? Sindirim kanalı organları va tabakaları nelerdir, hangi işlemler gerçekleşir?

Sindirim Kanalı

Sindirim kanalı, ağızdan başlayıp anüste biten, yiyecekleri sindirim sisteminin farklı bölümlerinden geçiren ve atığın vücuttan çıkmasını sağlayan sürekli bir geçittir. Sindirim kanalı organizmada büyük farklılıklar gösterir, ancak yalnızca iki taraflı simetrik olan organizmada görülür. Sindirim kanalının çeşitli bölümleri, sindirim enzimlerini salgılayan ve yiyeceklerin parçalanmasını sağlayan hücreler içerir. Diğer özel hücreler, malzemelerin vücut tarafından emilmesine izin verir. İnsanlarda ve diğer oldukça karmaşık hayvanlarda, beslenme kanalı özel doku ve organlar halinde düzenlenmiştir. Bu organlar ve dokular, büyük olasılıkla ağzı ve anüsü birbirine bağlayan basit bir tüpten oluşan, ilk atalarımızın beslenme kanalından türetildi.

sindirim kanalı

Sindirim Kanalı Organları

Sindirim kanalında bulunan organlar, organizma grupları arasında büyük farklılıklar gösterir. Bazı organizmaların beslenme kanallarında iyi tanımlanmış organları veya dokuları yoktur, diğerlerinin ise birçok benzersiz yapısı vardır. Ağızdan başlayarak, zarla kaplı bir tüp ağzı yutak adı verilen yemek borusuna bağlar. Yutak, farklı hayvanlarda solungaçları barındırmaktan filtre beslemesi için bir yapı sağlamaya kadar bir dizi işlev geliştirmiştir. Tipik olarak, sindirim kanalı daha sonra yiyecekleri mideye taşıyan yemek borusu boyunca devam eder. Geviş getiren hayvanlar gibi bazı hayvanların, yiyeceklerinin farklı kısımlarını işlemek için farklı enzimler ve mikrobiyomlar taşıyan çoklu mideleri vardır.

Mideden sonra, yiyecekler tipik olarak, yeni serbest bırakılan besinlerin vücuda alınmasından ve yiyeceklerin parçalanmasına devam etmekten sorumlu olan ince bağırsağa geçer. İnce bağırsağın yapısı ve düzeni büyük ölçüde değişebilir, ancak genellikle içeriğini kalın bağırsağa atarak sona erer. Kalın bağırsak, fazla suyu ve kalan besin maddelerini işlenen gıdalardan uzaklaştırmak için sindirim kanalı içinde işlev görür. Kalın bağırsağın sonunda sadece atık ve sindirilemeyen maddeler kalır ve dışkı olarak atılır. Sindirim kanalı, atığın çevreye atıldığı anüste biter.

Kuşlar gibi diğer hayvan grupları, sindirim kanalında tamamen farklı bir organ düzenine sahiptir ve insanlarda görülmeyen yapılar içerir. Örneğin, kuşlar genellikle yiyecekleri mideye girmeden önce öğütmek için kullanılan kaslı bir organ olan bir taşlığa sahiptir. Memeliler bu organa ihtiyaç duymazlar çünkü yiyeceklerini çiğneme yetenekleri vardır. Sindirim kanalına yapılan diğer uyarlamalar arasında sindirim maddeleri, toksik dişler ve dişler salgılayan bezler ve hayvanların nişlerinde bulunan yiyecekleri sindirmelerine yardımcı olan özel olarak uyarlanmış bağırsaklar bulunur.

Advertisement
midenin katmanları

midenin katmanları

Sindirim Kanalı Tabakaları

İki taraflı simetrik hayvanlarda iki grup vardır: protostomlar ve deuterostomlar. Her iki grup da üç doku katmanına sahip ancak farklı yöntemlerle bir sindirim kanalı geliştirir. Her iki grup da tek hücreli bir zigottan blastula olarak bilinen bir hücre küresine dönüşür. Embriyonik gelişim sırasında, kürenin parçaları içe doğru katlanır ve diğer tarafa bağlanarak sindirim kanalını oluşturur. Bu olduğunda, ektodermin katmanları endodermden ayrılır. Ektoderm vücudun dış katmanları olurken, endoderm sindirim kanalının astarını belirleyecektir. Sindirim bezleri ve karaciğer gibi organlar gibi sindirim kanalıyla çalışan organlar, endodermden veya entoderm ile endoderm arasında kalan üçüncü bir dokudan, mezodermden oluşur.

İlgili Biyoloji Terimleri

  • Özofagus – Yiyecekleri göğüs boşluğundan aşağıdaki mideye taşıyan, embriyonun endoderminden türetilen bir tüp, yemek borusu.
  • Bağırsaklar – Sindirim kanalının, içindeki malzemeden besinleri ve suyu çıkaran kısmı.
  • Yutak – Ağzı yemek borusuna bağlayan özel bir tüptür.
  • Sölom – Vücudun içinde organları ve dolaşım sistemlerini ayırmaya yardımcı olan ancak asla dış ortama açılmayan bir boşluk.


Leave A Reply