Sōgi (Iio Sōgi) Kimdir?

0
Advertisement

Sōgi (Iio Sōgi) kimdir, ne yapmıştır? Sōgi (Iio Sōgi) hayatı, biyografisi, şiirleri ve eserleri hakkında bilgi.

Sōgi (Iio Sōgi)

Iio Sōgi; (d. 1421, Japonya – ö. 1 Eylül 1502, Hakone, Japonya), Budacı keşiş ve renga (zincirleme dize) şiirinin büyük ustasıdır. Çağının en büyük Japon şairidir.

Yoksul bir ailenin çocuğuydu. 1457’den önceki yaşamı bilinmemekle birlikte, sonraki yazılarından anlaşıldığına göre Kyoto’da Zen keşişi olarak hizmet etmiş, 30 yaşlarında renga şairliğini meslek seçmişti. Taşradaki geleneksel renga ustalarının yanı sıra, saray soylularından da ders aldı. Gördüğü bu eğitim şairliğine hem katkıda bulundu, hem de onu sınırladı. Yapıtları arasından kendi yaptığı seçmelere bakıldığında Sogi’ nin aristokrat gelenek içinde son derece yaratıcı ve başarılı olduğu görülür, ama bugünkü ünü daha basit ve kişisel şiirlerindeki yoğun duygusallıktan kaynaklanır.

Sogi gezginci bir şairdi. Kırk yıl boyunca zamanının bir bölümünü başkentte, bir bölümünü de taşra kentlerinde geçirdi. 1466-72 arasında savaşın Kyoto’da yol açtığı yıkım yüzünden genellikle Japonya’nın doğu bölgelerinde yaşadı. En verimli dönemi 1473’te Kyoto’ya dönüşüyle başladı. Şiirlerini birçok kitapta topladı; evi kentteki edebiyat etkinliklerinin merkezi haline geldi. 1480’de Küşü’ye yaptığı yolculukta her zamanki gibi gezgin bir rahip olarak değil, her yerde hayranlarınca onuruna şölenler verilen ünlü bir kişi olarak karşılandı. Bu yolculuğunu Tsukuşi no miçi no ki (Tsukuşi Yolu Öyküsü) adlı yapıtında anlattı.

Sogi’nin ünü temelde Minase Sangin Hyakuin (1486; Minase’de Üç Şairin Yazdığı Yüz Şiir) ve Yuyama Sangin Hyakuin (1491; Yuyama’da Üç Şairin Yazdığı Yüz Şiir) başlıklı iki renga’dan kaynaklanır. Bu yapıtların her ikisi de, Sogi’nin öncülüğünde üç şairin kısa dörtlükler söyleyerek atışmasıyla oluşmuştur. Sogi’nin 90’ı aşkın yapıtı arasında renga derlemeleri, günlükler, şiir eleştirileri ve elkitapları vardır.

Advertisement

Leave A Reply