Solenoid Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Solenoid nedir, Solenoid özellikleri nelerdir? Fizikte solenoidin yapısı, çalışma prensibi nedir, Solenoid hakkında bilgi.

Solenoid

Devamlı mıknatıstaki güç mühendislerin çok işine yarar, Bununla beraber bunların yapabildiği .çeşitli işlerde yerlerini elektromıknatıslar (geçici mıknatıslar) almıştır. Elektromıknatıs isteğe göre çalıştırılıp durdurulabilen ve başlıca bir solenoitten ibarettir.

Solenoit silindir biçiminde bir makara üzerine sarılmış bir tel kangalı yahut bobindir. Telden bir elektrik akımı geçtiği zaman bobinin etrafında bir magnetik alan meydana gelir ve böylece solenoit çubuk şeklinde bir mıknatıs gibi etki yapar. Akım kesildiği zaman mıknatıslığını tamamen kaybeder. Magnetik alanın şiddeti bobindeki halkaların sayısına ve içinden geçen akımın şiddetine bağlıdır. Sarım sayısı (halkaların sayısı) ne kadar çok, akım ne kadar büyük olursa meydana gelen magnetik alan o kadar kuvvetli olur.

Solenoidin içerisine yumuşak demirden yahut magnetik maden alaşımlarından yapılmış bir göbek (çubuk) konursa magnetik kuvvetin şiddetlendiği anlaşılmıştır.

Bütün mıknatıslar gibi elektromıknatısların da bir kuzey, bir de güney olmak üzere iki kutbu vardır. Bunların durumu bobinden geçen akımın yönüne bağlıdır. Bunu bulmak için kolay bir kural vardır. Bobinin bir ucundan bakarken akımın saat yönünde aktığını görürseniz size yakın olan uç elektromıknatısın güney kutbu olur. Akım saatin ters yönünde akar görünüyorsa yakın uç kuzey kutbudur. Elektromıknatıs olarak faydalanılan solenoidlerin birçok kullanma yerleri vardır. Uzaktan kumanda ile çalıştırılan elektrik anahtarlarında kullanılabilir. Elektrik motor ve üreteçlerinde ve daha birçok elektrik aletlerinde gayet önemli işler görür.

Advertisement

Sürgü mekanizmasına dik açı yapan bir çubuk bağlanmıştır, bunların hepsi birden bir mil etrafında oynayabilir. Sürgü normal olarak bir yay vasıtasıyla yerinde tutulmaktadır, Solenoitten akım geçirildiği zaman (geçici mıknatısın çekme kuvveti sayesinde) alttaki çubuk çekilir. Böylece sürgü’ çekilmiş olur ve kapı açılabilir. Birçok dairenin bir tek sokak kapısını kullanması halinde bu prensibe dayanan sürgülerden faydalanılır. Böylece (gelen misafirin zili çalması üzerine) evdeki kimse aşağıya kadar inmeden kapıyı açabilir.


Leave A Reply