Sosyal Medya Beynimizi Nasıl Etkiliyor? Etkilenmekten Nasıl Korunabiliriz?

0
Advertisement

Sosyal medya kullanımının beynimiz ve psikolojimiz üzerindeki etkileri nelerdir? Etkilenmekten kendimizi nasıl koruyabiliriz? FOMO nasıl oluşur?

Sosyal Medya Beynimizi Nasıl Etkiliyor? Etkilenmekten Nasıl Korunabiliriz?

Kaynak: pixabay.com

Sosyal Medya Beynimizi Nasıl Etkiliyor?

Hiç şüphe yok ki sosyal medya zaman öldürmek için eğlenceli bir yol olabilir. İster arkadaşlarınızın Insta’daki #TBT resimlerinde geziniyor olun, ister Twitter’da siyaset konuşun! – Tik Tok’ları izlerken çok geç saatlere kadar uyanık kalmak, sosyal medyanın hayatınızın büyük bir parçası haline geldiğinin göstergesi.

Ve sosyal medyanın bazı belirgin faydaları da var, değil mi? İnsanlar haberlerinin en azından bir kısmını sosyal medyadan alıyor. Bu, saygın hesapları takip ettiğiniz sürece sizi bilgilendirebileceği anlamına geliyor. Ve aynı zamanda arkadaşlarınızla iletişimde kalmak için sosyal medyayı kullanmak yüz yüze görüşülemese de haberdar olmanın güzel bir yolu. Ayrıca, çok fazla sevimli kedi videosu var ve bu da asla kötü bir şey değil.

Ancak sosyal medyada gezinmenin de bazı olumsuz etkileri olabilir. Çok fazla zaman (veya sosyal medyaya çok fazla duygusal yatırım) hem benlik saygınızı hem de başkalarıyla etkileşim kurma şeklinizi etkileyebilir. İşte neler olabileceği ve nasıl önleneceğiz hakkında ipuçları.

Sosyal Medya Beynimizi Nasıl Etkiliyor? Etkilenmekten Nasıl Korunabiliriz?

Kaynak: pixabay.com

Önce FOMO’dan Konuşalım

Elbette, tropikal tatil fotoğraflarında gezinmek, hava buz gibiyken ve dışarıda kar yağıyorken bir kaçış gibi hissettirebilir. Ancak gerçek şu ki, sosyal medya, katılmadığınız olayları, gitmediğiniz partileri ve hatta istediğiniz ancak satın alamadığınız şeylerin reklamlarını sürekli olarak hatırlatabilir.

Tüm bunlar FOMO’ya, (Fear of missing out) yol açabilir. FOMO bir tür kaçırma korkusudur, diğerlerinin deneyimlediği şeylerden eksik kalma duygusunu ifade eder. FOMO sizi yalnız, endişeli ve depresyonda hissettirebilir.

Advertisement

Ayrıca, Innovation’da yayınlanan araştırmaya göre, her zaman hazır olmanız gerektiğini hissetmenizi sağlayabilir. Bu durum, yeterince sosyal olmadığınız düşüncesine kapılarak endişe ve uyku bozukluklarına sebep olabilir.

Görüntünüzle İlgili Endişelere Neden Olabilir

Birinin o mükemmel resmi elde etmek için bir saat selfie çekerek ve bundan sonra FaceTune’da mükemmelleştirmek için birkaç dakika daha geçirdiğini bilseniz bile, kendinizi yine de ideal görüntü ile karşılaştırmanız muhtemeldir. Araştırmalar, sosyal medyada fazla zaman geçiren kişilerin, özellikle genç kadınların, bedenlerinden daha az memnun olma eğiliminde olduklarını göstermektedir.

Sosyal Medya Sosyal Becerilerinizi de Etkileyebilir

Sosyal kullanımı sadece kendiniz hakkında ne düşündüğünüzü değiştirmekle kalmaz, başkalarına nasıl davrandığınızı da etkiler. Şahsen etkileşimler size anında geri bildirim sağlar. Ayrıca çevrimiçi olanlardan daha yoğun hissedebilecek duygusal bağlantılar oluşturur.

Bununla birlikte, sosyal medyada ve metin yoluyla sohbet etmek, arkadaşınızın beden dilini veya yüz ifadelerini okumadığınız için kişiliksiz olabilir. Şahsen çok sosyal iseniz bu çok önemli bir şey olmasa da, öncelikle çevrimiçi sosyalleşme, bazı uzmanların “sözsüz öğrenme engelliliğine” neden olabileceğini söylediği ölçüde sosyal becerilerinizi engelleyebilir.

Sosyal Medya Beynimizi Nasıl Etkiliyor? Etkilenmekten Nasıl Korunabiliriz?

Kaynak: pixabay.com

Sosyal Medyanın Psikolojik Etkilerinin Azaltılması

Tamam, sosyal medyanın olumsuz etkileri biraz kasvetli geliyor. Ancak, refahınız üzerindeki etkiyi en aza indirirken, sevdiğiniz sosyal medya platformlarını kullanmaya devam edebilirsiniz. İşte böyle.

Kullanımınızı sınırlandırın. Pennsylvania Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, sosyal medyayı 7/24 kontrol etmek cazip gelse de, günde 30 dakikaya kadar sınırlayabilirseniz yalnızlık ve depresyon riskinizi azaltabilirsiniz.

Advertisement

Karşılaştırmalara dikkat edin. Bazen herkesin hayatı mükemmelmiş gibi görünebilir. Ama bir düşünün – sinir bozucu öz çekimler yayınlıyor musunuz? Ya da hayatta sizi en çok rahatsız eden şey hakkında mesaj mı gönderiyorsunuz? Kimse hayatındaki olumsuzluklar sosyal medyaya yansıtmaz. Herkesin kusurları ve mücadeleleri olduğunu kendinize hatırlatın. Karşılaştırmalar yaparken kendinizi birkaç dakikalığına sosyal medyadan uzaklaştırın.

Şahsen sohbetler için zaman ayırın. Gerçek konuşmalar (telefonda veya yüz yüze) yoğun hissedilebilir. Ancak aynı zamanda yeni arkadaşlar edinmenin en iyi yoludur. Çevrimdışı etkileşim için de zaman ayırın.


Leave A Reply