Stanley Kubrick Kimdir?

0
Advertisement

Stanley Kubrick kimdir? Stanley Kubrick hayatı, biyografisi, eserleri, filmleri ve sinema kariyeri hakkında bilgi.

Stanley KubrickStanley Kubrick; (26.7.1928 – 7.03.1999)

New York’un Bronx mahallesinde doğan Kubrick orta halli bir Amerikalı Yahudi ailesinin oğludur. Liseye devam ederken fotoğrafçılıktaki yeteneğiyle göze batmaya başlamıştı. Kubrick 14 yaşındayken, başkan Roosevelt’in ölüm haberini veren manşet karşısında yıkılmış bir gazete satıcısını gösteren bir fotoğrafını ünlü “Look” dergisine sattı. Üç yıl sonra “Look” dergisi Kubrick’i foto muhabiri olarak angaje etti.

1953: İlk Uzun Metrajlı Filmi 1947’de eski sınıf arkadaşı Taba Metz’le evlenen, 1952’de ondan boşanan ve aynı yıl dansöz Ruth Sobotka ile evlenen Kubrick, fotoğrafçılık mesleğiyle tatmin olmadı. İstifasını verdi ve 1950’de Walter Cartier adlı boksör hakkında Day of the Fight adlı belgesel bir film çekti. Bir yıl sonra The Flying Padre adlı belgeseli gerçekleştirdi.

Kubrick’in ilk uzun metrajlı filmi 1953 yılında arkadaşları ve ailesi tarafından finanse edildi. Fear and Desire adlı filminde Kubrick, düşman hatlarının arkasına düşen bir grup askerin verdikleri yaşam savaşını anlatır. Kubrick filmlerinin çoğuna egemen olan esas konu, yani düşman bir dünyada maddi ve manevi temelleri elinden alınan insanın kendisini anlayabilmek için verdiği savaş, bu filminde çok belirgin bir biçimde görülmektedir.

1957: Hollywood’da Başarısızlığa Uğraması Killer’s Kiss (1953) ve The Killing (Son Darbe, 1956) adlı filmlerden sonra Hollywood kendi kendini yetiştirmiş olan bu yönetmenin farkına vardı. Kubrick 1957’de Paths of Glory (Zafer Yollan) adlı filmiyle savaşa ve militarizme karşı ateşli bir suçlama ortaya koydu. Bu filmin başarılı olacağından emin olan başoyuncusu Kirk Douglas, film için ücret istemeyerek gişe gelirinden pay istedi. Eleştirmenlerin çok övdükleri bu yapıt, seyirci tarafından tutulmayınca Douglas’ın eli boş kaldı. Kubrick 1958’de Paths of Glory’de rol alan sinema oyuncusu Susan Christian ile üçüncü evliliğini yaptı.

Advertisement

1960: İngiltere’ye Taşınması 1959 yılında Douglas, Kubrick’i Spartacus adlı tarihi filmin yönetmenliğini üstlenmesi için ikna etti. Böylelikle, Kubrick’in senaryosu ve son biçimi üzerinde etkili olmadığı tek filmi gerçekleştirilmiş oldu. Bunların dışında bütün önemli işleri kendisi üstlendi. Kamera, kurgu, ışık, reji, prodüksiyon ve reklam kampanyası kişisel olarak Kubrick’ten soruluyordu. Vladimir Nabokov’un cinselliğin ön planda olduğu romanından 1961 ‘de sinemaya uyarladığı Lolila adlı film Amerikan film stüdyoları tarafından reddedilince, Kubrick 1960’ta İngiltere’ye taşındı.

1964’ten Sonra: Bütün Film Türleri İçin Ölçüt Dr. Slrangelove, or: How 1 Learned lo Stop Worrying and Love the Bomb (Dr. Garipaşk) adlı filmiyle Kubrick 1964’te yeniden militarizmi eleştirmeye başladı. Fakat bu defa, silahlanma yarışını konu aldığı ve atom felaketiyle bitirdiği filminde taşlamayı araç olarak kullandı. Kubrick, bu filmiyle siyasal taşlama için nasıl bir ölçüt ortaya koyduysa, bundan sonraki filmleriyle de ait oldukları türlerde dönüm noktaları oluşturdu.

2001: A Space Odyssey (2001: Uzay Yolu Macerası, 1965-68) adlı bilimkurgu filminde o tarihe kadar böylesine mükemmel bir biçimde hiç uygulanmamış olan birçok özel efektle seyircileri etkiledi. A Clockwork Orange (Otomatik Portakal, 1971) adlı filmiyle Kubrick şiddet yanlısı bir toplumun fütürist (gelecekçi) bir masalını anlatmaktadır.

Barry Lyndon (1973-75) ile zengin kostümlü tarih filmine el atar. Evlenerek sonradan zenginleşen ve sonunda bir hiç olan İrlandalı bir erkeğin yaşamöyküsünü anlatır. Dört tane Oscar ile ödüllendirilen bu yapıtta perfeksiyonist Kubrick, sahneleri Çağdaş ressamların tablolarını andıracak biçimde düzenledi. 1979’da Stephen King ‘in romanından sinemaya uyarladığı Shining ile korku/gerilim türüne geçer. Bu filmde, bir zamanlar öğretmenlik yapmış olan bir adam, sakin sakin roman yazabilmek için ailesiyle birlikte dağ başında ıssız bir eve taşınır, ama burada yavaş yavaş aklını oynatır ve karısıyla oğlunu öldürmek zorunda olduğu saplantısına tutulur. Eleştirmenler bu yapıtın düş sekanslarını çok beğenerek özel bir ilgi gösterdiler.

1987: Yeniden Savaş Karşıtı Bir Film Kubrick 1987’de Full Metal Jacket adlı yapıtıyla ilk filmlerine bir dönüş yaptı. Bu savaş karşıtı filmin konusu her ne kadar Vietnam Savaşı sıralarında geçiyorsa da, Kubrick savaş sahnelerinin geçtiği mekânların ve aktörlerin adlarını bilhassa belirtmedi. İnsanların nasıl alçakça savaş makineleri ve katil düzeyine düşürüldüklerini göstermek istedi. Bu film sırasıyla askerlerin eğitimini ve arkasından, ikinci bölümde savaşa sürülmelerini ve anlamsız, vahşice öldürme olayını gözler önüne sermektedir. Kubrick, son filmi Eyes Wide Shut’ı (Gözü Tamamen Kapalı, 1999) çektikten kısa bir süre sonra hayata gözlerini yumdu.

Advertisement


Leave A Reply