Su Altındaki Basınç Konu Anlatımı, Derinlere İnildikçe Basınçtaki Değişimler

0
Advertisement

Su altında basınç artışı nasıl olur? Suyun derinliklerine inildikçe basınçtaki değişiklikler nelerdir? Etkileri hakkında bilgi.

Dalgıçların Bulduğu Eski Fotoğraf Makinesinin İçindekiler Herkesi Şoke Etti!

Kaynak: pixabay.com

Su altındaki basınç yüzeydeki basınçtan çok daha yüksektir; denizdeki basınç her 10 metrede santimetre kareye 1 kilogram kadar artar. Bir dalgıcın vücudunu sıkıştıran su basıncı, adi şartlar altında, kendisine yüzeyden verilen havayı solunmasını önleyebilir, çünkü kasları göğsünü şişirmeye yetecek kadar kuvvetli değildir. Fakat aslında denizin üstündeki gemiden tulumbayla dalgıcın elbisesinin ve başlığının içine (dolayısıyla ciğerlerine) basınçlı hava verilir. Herhangi bir anda bu havanın basıncı dalgıcın indiği derinlikteki su basıncına eşittir.

Bu suretle dalgıcın vücudunun içindeki basınç elbisesinin dışındaki suyun basıncına eşit yapılır ve suyun ezici kuvveti dengelenmiş olur. Bir derinliğe kadar insan vücudu bu basınçlara dayanabilir, çünkü bunlar içten ve dıştan aynı değerdedir. 30 metre derinlikteki basınç su yüzündekinin dört katıdır. Dalgıç elbisesiyle su basıncının yüzeydekinin yedi katına çıktığı 60 metre derinlikte çalışmak mümkündür. Dalgıcın vücudu, basıncı normal basıncın yedi katı olan havayla çevrelenmiştir ve ciğerleri de normal basıncın yedi katı basınçlı havayla doludur. Vücudunun içindeki basınç dışarıdaki basıncı dengelediği için suyun ezici ağırlığını hissetmez.

90 metreye dolmak tehlikelidir. Bu derinlikte dalgıcın ciğerlerindeki basınç normal atmosfer basıncının en az on katı olması gerekecektir. Bu kadar yüksek basınçlı havayı solunmak gerçekten çok tehlikelidir, çünkü ciğerler yoluyla çok miktarda azot (havanın beşte birini teşkil eden bir gaz) soğurulur ve bu da kanda erir. Dalgıç deniz yüzüne çıktığı zaman azot kabarcıklar halinde toplaşır ve damarları tıkayarak kanın normal akışını durdurur. Bu ölüme kadar gider.

30 metre derinlikte, su basıncı santimetre kareye 4 kilogram kadardır. 60 metre derinlikte su basıncı santimetre kareye 7 kilogram kadardır. 90 metre derinlikte su basıncı santimetre kareye 10 kilogram kadardır.

Dalgıçların Bulduğu Eski Fotoğraf Makinesinin İçindekiler Herkesi Şoke Etti!

Kaynak: pixabay.com

Kulaklarınızdaki Atmosferik Basınç

İnsan vücudu çoğunlukla su olmasına rağmen, dalışta kulaklar, akciğerler ve sinüsler gibi vücuttaki hava boşluklarında atmosfer basıncı yaşanır. Bu his yoğun rahatsızlığa neden olabilir, bu nedenle dalış kursları bunlardan kaçınmak ve güvenli bir şekilde dalış yapmak ve böylece dalıştaki atmosferler hakkında daha fazla bilgi edinmek için teknikler içerir.

Advertisement

En temel tavsiye, dalış sırasında kulaklardaki hisle nasıl başa çıkılacağıdır. İnişe başlarken, parmaklarınızla burun deliklerinize bastırmalı ve rahatsızlık veya ağrı hissetmeden burnunuzdan hafifçe nefes vermelisiniz.

Dalıştaki atmosferleri bilmek için ipuçları

Bu kafanızın içindeki hava basıncını dengeleyecek ve sorunsuz bir şekilde aşağı inebileceksiniz. Ancak inişe başlarsanız ve rahatsızlık hissederseniz, çok geç nefes vermeye başlamışsınız demektir. Yüzeye çıkın ve tekniği baştan tekrarlayın.


Leave A Reply