Şubat Ayında Bahçe Bakımı, Kışın Bahçede Yapılması Gerekenler

0
Advertisement

Şubat ayında bahçeye ne ekilir, bahçe bakımı nasıl yapılır? Kış aylarında bahçede yapılması gereken işler, bahçe bakımı hakkında bilgi.

Şubat ayında bahçe bakımı

Şubat Ayında Bahçe Bakımı

Şubat; Yılın ikinci, kışın son ayıdır. 365 günlük yıllarda 28 gün, 366 günlük olan artık yıllarda 29 gün çeker. 28 gün çeken şubat ayının ilk günleri her yıl aynı güne rastlar. Şubat ayında günler 1 saat 10 dakika kadar uzar. Bu ay içinde kış şiddetli olur. Karlı, yağmurlu, fırtınalı günlerin sayısı ayın hemen hemen tümünü kaplar.

Şubat Ayında Bahçelerimiz

Çiçek Bahçesi. — Bu ayda toprakların hazırlığı bitirilir. Süs ağaçlarının kuru dalları ayıklanıp, dipleri bellenir. Çardak, sarmaşık gülleri bu ay içinde budanır. Karanfiller, lâleler saksılara ekilir. Çiçek tarhla bellenip hazırlandıktan sonra, ayı sonlarına doğru çimen tohumu, şebboy, haşhaş, gelincik ekilir. Havala dona çekmezse tarhlara süs yapmak için adaçayı, lâvantaçiçeği de dikilebilir.

Meyva Bahçesi. — Şubat ayı ağaç dikmek için çok uygundur. Bu ay içinde ağaçların dikilmesi tamamlanmalıdır. Nemli yerlere dikilen fidanlar çabuk canlanır, kuvvetli olur. Kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, armut ağaçları budanır. Kalem aşısı da bu ay içinde yapılır. Fidanlıklara elma, armut, kayısı, erik çekirdekleri ekilir. Şubatta rüzgârlar fazla olduğundan ağaçları korumak için, fidanların yanma birer sırık dikerek onları korumalıdır. Ağaç fidanları dikilirken, don varsa vazgeçmeli, havanın ılınmasını beklemelidir. Bütün ağaçların dipleri bu ayda çapalanarak gübre atılır, varsa tırtılları ayıklanır, kireçle iyice badana yapılır.

Şubat ayında bahçe bakımı

Advertisement

Sebze Bahçesi. — Bahçıvanların bu ayda işi pek çoktur. Sebze ekilecek topraklar iyice bellenerek gübrelenir. Soğan tarlalarının kıyılarına salata fideleri, ay sonuna doğru da kekik, kuzukulağı fideleri dikilir. Enginarların kökleri açılır. Kuşkonmazlar ikinci defa çapalanıp gübrelenir. Şubatta ekilen sebze tohumları şunlardır: Maydanoz, marul, tereotu, turp, fasulye, ıspanak, soğan, sarmısak, nohut, bakla, bezelye.


Leave A Reply