Subrahmanyan Chandrasekhar Kimdir? Astrofizikçinin Hayatı ve Çalışmaları

0
Advertisement

Subrahmanyan Chandrasekhar kimdir ve ne yapmıştır? Nobel Fizik ödüllü astrofizikçinin hayatı, biyografisi ve çalışmaları hakkında bilgi.

Subrahmanyan Chandrasekhar

Subrahmanyan Chandrasekhar

William A. Fowler ile birlikte matematiksel kara delikler teorisi için Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Nobel ödülü sahibi olan Subrahmanyan Chandrasekhar, yıldızların teorik yapısı ve evrimi üzerindeki çalışmaları ile tanınan bir Hintli-Amerikalı astrofizikçiydi. Son derece zeki bir adamdı. Çalışmaları yıldız yapısı, radyasyon transferi, beyaz cüceler, kuantum teorisi, hidrodinamik kararlılık ve kara deliklerin matematiksel teorisi alanlarında değişiyordu. Pencap, Lahor’da büyük bir ailede dünyaya gelen genç Chandrasekhar’ın babasının izinden gitmesi ve devlet hizmetinde çalışması bekleniyordu. Ama kaderin onun için başka bir planı vardı ve genç çocuk kendini açıklanamaz bir şekilde bilim ve bilimsel arayışlara çekildiğini buldu. Mükemmel bir öğrenci olarak Cambridge Üniversitesi’nde okumak için Hindistan Hükümeti bursu aldı.

Çocukluk ve Erken Yaşam

  • Chandrasekhar, Chandrasekhara Subrahmanya ve eşi Sitalakshmi’nin on çocuğundan biri olarak Pencap, Hindistan’da ailesinde doğdu. Babası o sırada Kuzeybatı Demiryolları Genel Müfettiş Yardımcısı olarak çalışıyordu.
  • Dört oğlundan en büyüğü olarak, babasının izinden gitmesi ve bir hükümet işi alması bekleniyordu. Ancak genç Chandra, amcası Sir C.V. Raman’dan ilham alarak bilime daha eğilimliydi.
  • İlkokul eğitimini evde öğretmenlerden aldıktan sonra 1922-25 yılları arasında Hindu Lisesi Madras’a gitti. 1925 yılında Madras Başkanlık Koleji’ne kaydoldu ve 1930’da ilk gazetesini yazdı, 1929’da “Compton Saçılması ve Yeni İstatistikler”i yazdı.
  • Haziran 1930’da B.SC. (Hon.) Fizik dalında Cambridge Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi almak için Hindistan Hükümetinden bursu aldı.
  • İngiltere’de geçirdiği süre boyunca beyaz cüce yıldızlar kavramına aşık oldu. Çalışmalarına beyaz cücelerde dejenere elektron gazının istatistiksel mekaniğinde başladı.
  • Profesör E.A. Milne ile tanıştığı Kraliyet Astronomi Derneği toplantılarına katıldı. Max Born tarafından 1931 yılını Gottingen’deki Born Enstitüsü’nde geçirmesi için davet edildi.
  • Opasiteler üzerinde çalıştıktan ve Born’s Institute’ta yıldızların fotoğraf kürelerini modelledikten sonra, son eğitim yılı için Kopenhag’daki Teorik Fizik Enstitüsü’ne geçti.
  • Doktora derecesini 1933 yılında Cambridge’de kazandı ve 1933-37 dönemi için Trinity College’da Ödül Bursu’na seçildi.

Subrahmanyan Chandrasekhar

Kariyer

  • Ocak 1937’de Dr. Otto Struve ve Başkan Robert Maynard Hutchins’in tavsiyesi üzerine Chicago Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olarak atandı.
  • Chandrasekhar kariyeri boyunca neredeyse altmış yılı aşkın bir süre Chicago Üniversitesi’nde kaldı. 1942’de doçent, 1944’te tam profesör oldu.
  • 1947’de Teorik Astrofizik Seçkin Hizmet Profesörü olarak atandı.
  • 1952’den 1971’e kadar ‘Astrofizik Dergisi’nin editörlüğünü yaptı ve editörlüğü altında özel dergiyi Amerikan Astronomi Derneği Ulusal Dergisi’ne dönüştürdü.
  • Kariyeri boyunca sadece Chicago Üniversitesi’nde değil, daha sonra NASA’nın 1966’da inşa edilen Astrofizik ve Uzay Araştırmaları Laboratuvarı’nda da çalıştı.

Son yıllarında bile daha yeni bilimsel hedeflerin peşinde koşarken kendini son derece meşgul etti. 1990’da Sir Isaac Newton’un ‘Philosophiae Naturalis Principia Mathematica’daki ayrıntılı geometrik argümanlar üzerine bir proje üzerinde çalışmaya başladı.

Önemli Çalışmaları

En çok, elektronlardan ve çekirdeklerden oluşan basınçla yerçekimine karşı desteklenebilecek maksimum kütle olduğunu kanıtladığı ‘Chandrasekhar Limitini’ keşfetmesi ile tanınır. Bu keşifle ilgili en şaşırtıcı şey, hala bir öğrenci iken ortaya çıkmasıydı.

Advertisement

Ödüller ve Başarılar

1968’de bilim alanına olağanüstü ve seçkin hizmetleriyle Hindistan’ın en yüksek ikinci sivil ödülü olan Padma Vibushan ile onurlandırıldı.

Yıldızların yapısı ve evrimi üzerine yaptığı çalışmalar için 1983 yılında William A. Fowler ile birlikte Nobel Fizik Ödülü’nü aldı.

Kişisel Yaşam ve Mirası

Lalras Doraiswamy ile Madras Başkanlık Koleji’ndeyken tanıştı ve ikisi yakında sevgiye dönüşecek derin bir dostluk kurdular. Çift Eylül 1936’da evlendi ve uzun yıllar evlilik saadetini paylaştı. Hiç çocukları olmadı. 1995 yılında kalp krizi sonucu öldü ve karısı uzun yıllar hayatta kaldı.


Leave A Reply