Sürekli Rüzgarlar Nelerdir?

0
Advertisement

Sürekli rüzgarlar hangileridir? Sürekli rüzgarların özellikleri nelerdir? Alizeler, kutup rüzgarları, batı rüzgarları hakkında bilgi.

surekli-ruzgarlar

Sürekli Rüzgarlar Nelerdir?

Atmosferdeki genel hava dolaşımına göre oluşmuş rüzgârlardır. Sürekli rüzgarlar, dünya üzerindeki sürekli alçak ve yüksek basınç alanları arasında eserler. Bunların başlıcaları, Alizeler, Batı Rüzgarları ve Kutup Rüzgarları’dır.

1- ALİZELER

30° kuzey ve 30° güney paralelleri çevresinden, Ekvator’a doğru yıl boyunca esen rüzgarlardır. Tam kuzey ve güneyden esmeleri gereken bu rüzgarlar, Dünya’nın dönmesi sonucu yön değiştirirler. Kuzey Yarımküre’de kuzeydoğudan güneybatıya, güney Yarımküre’de güneydoğudan kuzeybatıya doğru eserler. Ekvator çevresinde yükselmiş olan havada dengeyi sağlamak üzere üstten dönencelere doğru eser. Böylece üst alizeler oluşur.

Alizeler, genellikle kuru rüzgarlardır Fakat denizlerden geçtikleri yerlerde nemlendikleri için dağlık alanlardaki yamaçlara yağış bırakırlar. Alizeler, denizlerin üzerinde karadakinden çok daha kuvvetli ve düzenli eserek gökyüzünün çoğu zaman açık olmasını sağlarlar.Bu nedenle alize rüzgarlarına açık adalar, en gözde turizm merkezleridir.

Sürekli olmaları ve yönlerinin belirli olması nedeniyle Alizeler, tarih boyunca yelkenli gemiler için elverişli bir ortam oluşturmuştur. Yelkenli gemiler devrinde, Amerika ile Avrupa arasındaki ticareti sağladığı için Alizelere, ticaret rüzgarları denmiştir.

Advertisement

Ekvator’dan 30° enlemlerine doğru Alize Rüzgârlarına ters, üstten esen rüzgârlara da Ters (Üst) Alizeler denir. Ters alizeler 30° enlemleri civarında alçalarak tropikal çöllerin oluşmasına neden olur.

2- BATI RÜZGARLARI

30° kuzey ve güneyden, 60° kuzey ve güney paralellerine doğru esen rüzgarlardır. Batı rüzgarları da Dünya’nın dönmesi sonucu sapmaya uğrarlar. Bu rüzgarlar kıtaların batısındaki deniz ve okyanuslardan estiklerinden bol miktarda yağış bırakırlar. Batı rüzgarlarının oluşmasında gezici siklonlar da rol oynadığından, bu rüzgarların yön ve hızları değişiklik gösterir.

Kuzey Yarımküre’de güneybatıdan, Güney Yarımküre’de kuzeybatıdan eserler.

Alizeler gibi başlangıçta sıcak ve kurudurlar. Denizlerin üzerinden geçtiklerinde bünyelerine kattıkları nemden dolayı, orta kuşak karalarının batı kıyılarına bol yağış bırakırlar.

60° enlemleri civarında Kutup Rüzgârlarıyla karşılaşma bölgelerinde cephesel yağışlara neden olurlar.

3- KUTUP RÜZGARLARI :

Kutup rüzgarları kutuplardaki yüksek basınç alanından 60 ° paralelleri çevresindeki alçak basınç alanlarına doğru esen soğuk rüzgarlardır. Genellikle doğu rüzgarları şeklinde eserler.

Advertisement

Yönleri Dünya’nın dönmesinden dolayı saparak, Kuzey Yarımküre’de kuzeydoğudan, Güney Yarımkürede güneydoğudan eserler.

Soğuk ve kurudurlar. Etkili oldukları alanlarda sıcaklığın düşmesine ve kar yağışlarına neden olurlar.


Leave A Reply