Tahıl Tanesinin Yapısı ve Besin Değeri Nedir? Tahıl Tanesinin İncelenmesi

0
Advertisement

Tahıl tanesinin yapısı nasıldır? Tahıl, buğday tanesinin beslenme değeri ve bulunduğu yerler. Tahıl tanesi hakkında bilgi.

Tahıl Tanesinin Yapısı ve Besin Değeri;

Tahıl grubu bitkilerin tohumlarından yararlanılır. Bu tip yiyecekler genel olarak tohumlardan oluşurlar. Örnek olarak bir tahıl tanesi incelenirse diğer canlılarda olduğu gibi hücrelerden meydana geldiği görülür. Bir buğday taneciğinde;

tahil-tanesi

  • a. Dış kabuk: Oluşma aşamasında tanenin tümünü koruma altına alan sert kapsüldür. Tane olgunlaştıktan sonra harmanlama sırasında ezilir ve bu kapsüllerden ayıklanarak ayrılır.
  • b. Kabuk: Dış kabuk çıktıktan sonra tanenin dış kısmını kapsayan bölümdür. Öğütüldüğü zaman kepek olarak ayrılır. Yapısında selüloz, heırıi selüloz ve lignin gibi sindirilemeyen karbonhidratlar fazladır. Bundan başka protein, madensel madde ve vitaminler yönünden de zengindir. Bu kısım aynı zamanda tanenin koruyucusudur.
  • c. Endosperm: Tanenin iç kısmıdır. Enerji deposudur. Üzerinde, bir ucunda embriyo bulunur. Embriyo çimlendiği zaman ona enerji sağlar. Bitkinin çimlenmeden sonra ilk büyümesini bu depo gerçekleştirir. Genellikle protein ve nişastadan oluşmuştur. Kabuğa yakın kısımlarda protein, daha içeride nişasta daha fazladır.
  • d. Embriyo (çekirdek) : Yeni bir bitki oluşmasını sağlayan bölümdür. Embriyoda yağ, madensel maddeler ve protein eııdosperm tabakasından daha fazladır.

Tanenin bu dört bölümünün yoğunluk veya sertlik durumu birbirinden farklıdır. Bu yüzden öğütme ile kolaylıkla birbirinden ayrılabilir.

Buğdayın besin değeri ve bulunduğu yerler. 1. endospermdeki nişasta 2.embriyodaki yağ 3. Vitaminlerin çoğu kabukta 4.Embriyoda daha az 5. Endospermde daha da az 6.Kabuk ve embriyoda protein çok 7. Endospermde daha az 8. Kepek ve embriyodaki mineraller embriyodaki daha fazla 9. Kabuktaki selüloz

Buğdayın besin değeri ve bulunduğu yerler.
1. endospermdeki nişasta
2. embriyodaki yağ
3. Vitaminlerin çoğu kabukta
4. Embriyoda daha az
5. Endospermde daha da az
6. Kabuk ve embriyoda protein çok
7. Endospermde daha az
8. Kepek ve embriyodaki mineraller embriyodaki daha fazla
9. Kabuktaki selüloz

Kış buğdayları diğerlerine nazaran daha serttir ve protein değeri diğerlerine göre daha yüksektir. Yumuşak buğdayların veya yaz buğdaylarının protein değeri daha düşüktür.

Tahıl proteinlerinin en önemlileri: Prolamin, glutelin, globulin ve albumindir. Bunlarda değişik oranlarda esas amino asitler vardır. Glutelin oranı daha fazladır. Tahıllar içerisinde protein kalitesi en yüksek olanı pirinç, proteini en düşük olanı da mısırdır.

Advertisement

Buğday ve çavdar, ekmek yapımı için protein yönünden en uygun olanlarıdır. Tahıllarda yağ en çok embriyo kısmındadır.

Tahıllardaki karbonhidratların başlıcası nişastadır. Az miktarda dekstrin ve sakkaroz da bulunur. Selüloz daha çok kabuk kısmındadır.

A ve C vitaminleri hemen hemen yok gibidir. Thiamin en fazla bulunan B grubu vitamindir. Vitaminler kabuk ve embriyo kısmında bulunur.


Leave A Reply