Tarak Nedir? Ne İşe Yarar?

1

Tarak nedir? Tarak çeşitleri nelerdir? Tarak nerelerde kullanılır, tarak ne işe yarar? Tarak hakkında bilgi.

tarakTarak; saçlarımızı tarayıp, düzeltmek için kullandığımız önemli tuvalet eşyalarımızdan biridir.

Sabahları uykudan kalktıktan sonra yaptığımız günlük temizlenme, süslenme işleri arasında taranma da vardır. Bir insan ister şehirde, ister kasabada, ister köyde yaşasın saçı başı dağınık dolaşamaz. Bugünün insanları, kadın da, erkek de, tarak kullanmadan edemezler.

Tarak, insanların binlerce yıldan beri kullandığı bir süslenme eşyası-dır. İlk taraklar tahtadan, kemikten, boynuzdan yapılırdı. Bu ilk taraklar kaba-saba, dişleri kalındı. İnsanlar uygarlaştıkça, zevkleriyle birlikte kullandıkları tuvalet eşyaları, bu arada taraklar da değişip inceldi.

Bugün tarak fabrikalarda çok kolaylıkla yapılır. Bir parçadan iki tarak çıkarılır. Birinin boş yerlerini öbürünün dişleri dolduracak şekilde kesilir, ortadan ayrılınca iki tarak elde edilir. Makina ile günde 5-10 bin tarak kesilebilir.

Tarak çeşitli maddelerden yapılır. Eskiden, olduğu gibi, bugün de kemikten, tahtadan tarak yapılırsa da en çok plâstik maddeler kullanılır. En iyi taraklar kemik, tik ağacı, fildişinden yapılanlardır. Bu taraklar çok dayandığı gibi, saçı da daha iyi tararlar.

Bugün kullanılan tarak çeşitlerinin başlıcaları şunlardır:

Saç Tarakları. — Kadınların, her gün kullandığı bu taraklar çeşitli boyda, kalınlıkta, biçimde olurlar. Genel olarak tek taraflıdırlar, kalın-ince dişleri vardır. Kalın dişler karışık saçları açmak, ince dişler de daha iyi yatırıp düzeltmek için kullanılır. Bu taraklar fildişinden, kemikten, çeşitli plâstik maddelerden yapılır.

Süs Tarakları. — Kadınların süs için saçlarına taktığı bu taraklar çeşitli biçimlerde olur. Üzerinde süsler, taşlar vardır. Süs tarakları ile baş da taranır. Bugün, bu taraklar çok az kullanılmaktadır.

Hamam Tarakları. — Çift ağızlı, sık dişli olan bu taraklar, yıkanma sırasında, kepekleri iyice çıkarmak için kullanılır. Kemikten yapılanları dayanıklı olur.

Saçlarımızı bakımlı, temiz ve düzgün tutmak için tarağa ihtiyacımız büyüktür. Bu küçük araç, yalnız saçımızı düzgün, güzel göstermeye yaramaz, ayrıca saçlarımızın sağlığını koruyarak onların dökülmelerini de önler. Sık sık taranan saçlar parlak olur. Aralarındaki toz, kir, kepek tarama ile kıllardan ayrılır. Saç dipleri sürekli taramalarla kepekten kurtulduğu gibi, kuvvetlenir de. Bu bakımdan saçlarımızı tarayıp düzeltmemizin, saç sağlığını koruması bakımından önemi vardır.

Taraklar temiz tutulmalıdır. Taramadan sonra dişlerin arası kir, yağ bağlar. Kirli bir tarakla taranan saçlar, temizleneceğine, kirlenir. Bunun için en az haftada bir defa ılık sabunlu suyla, fırça ile temizlemelidir.

Tarakları alkole batırarak da temizleyebilirsiniz. Yalnız, bazı plâstik maddeler alkolde eridiğinden bu usûl ancak kemik taraklar için kullanılabilir. 3-4 dakika alkol (ispirto) içinde bırakacağınız kemik taraklar hem iyice temizlenir, hem de mikropları ölür.

Saç taramanın bazı kuralları vardır. Genel yerlerde, zorda kalmadan saç taramak görgü kurallarına uygun düşmez. Hele erkeklerin sokakta, trende, vapurda tarak kullanmaları hiç de doğru bir davranış değildir.


1 Yorum

Leave A Reply