Trabzon Hurmasının Faydaları Nelerdir? Besin Değeri, Sağlık İçin Kullanımı

0
Advertisement

Trabzon hurması nasıl bir meyvedir, nasıl kullanılır? Trabzon hurmasının insan sağlığı için faydaları nelerdir, hakkında detaylar.

cennet elması

Kaynak: pixabay.com

Trabzon Hurması

Trabzon Hurması Nedir?

Cennet elması yada meyvesi de denilen trabzon hurması sonbaharda yetişir. Domatese benzeyen turuncu renkli bir meyvedir. Düşük kalorili bir meyve olan Trabzon hurması çiğ veya kurutulmuş olarak yenilebilir. Aynı zamanda, pudingler de dahil olmak üzere çeşitli tatlıların hazırlanmasında kullanılır. Fosfor ve kalsiyum gibi mineraller açısından olup A ve C vitamini içerir. Üstelik düşük kalorilidir.

Trabzon Hurmasının Sağlığa Faydaları

1. Kilo vermeye yardımcı

Orta boy bir trabzon hurması yaklaşık 168 gram ağırlığındadır ve sadece 31 gram karbonhidrat içerir. Meyvenin içerisinde hiç yağ yoktur. Bu iki faktör, trabzon hurmasının, kilo vermeye çalışırken atıştırmak isteyenler için ideal bir arkadaş olmasını sağlıyor!

2. Zengin Fotokimyasal Kaynağı

Meyve, çok çeşitli fitokimyasalların – kateşinler ve polifenolik antioksidanlar – zengin bir rezervidir. Kateşin güçlü bir anti-inflamatuar ve anti-enfektif ajandır. Böylece istenmeyen iltihapları ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.

3. Doğal Anti Hemoroit

Trabzon hurmasının anti-hemoroid özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Çok eski çağlardan beri yaralardaki aşırı kanamanın kontrolünde kullanılmıştır.

trabzon hurması

Kaynak : pixabay.com

 

Advertisement

4. Sağlıklı Bir Sindirim Sistemi İçin

Bildiği gibi lifler sağlıklı bağırsak hareketleri için gereklidir. Bu lif bakımından zengin meyvenin düzenli kullanımı, bağırsak hareketlerine ilişkin sorunları hafifletmeye yardımcı olur, böylece sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasının yolunu açar. Trabzon hurmasında bulunan tanen, bağırsak hareketini düzenleyerek ishalden kurtulmayı sağlar. Bu da, sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

5. Şeker hastaları için iyidir

Şeker hastalığına yakalananlar bu sık açlık hissederler. Lifler açısından zengin olan bu meyve şeker hastaları tarafından açlık seviyesini azaltmak için kullanılır. Meyvenin, kandaki şeker seviyesini düzenlediği de biliniyor.

6. Hipertansiyon İçin İyidir

Sodyum, fazla alındığında, hipertansiyonu tetikleyebilir. Trabzon hurmasının düşük sodyum seviyelerine sahip olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, hipertansiyon sahibi olanlar için tasarlanmış dengeli bir düşük sodyum diyetinin bir parçası olarak kullanılabilir.

7. Bağışıklığı Güçlendirir

İyi bir C vitamini kaynağı olan meyve, dengeli beslenmenizde düzenli olarak kullanıldığında bağışıklık seviyelerinin güçlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, soğuk algınlığı, grip ve astım dahil olmak üzere çeşitli akciğer enfeksiyonlarına karşı bir kalkan görevi görür.

8. Kansere Karşı Mücadeleye Yardımcı Olur

Zengin bir antioksidan kaynağı olan bu meyve, serbest radikallerin azaltılmasına yardımcı olur. Vücuttaki serbest radikaller hücrelere zarar verebilir ve kanser tetikleyebilir. Bu meyvenin içerinde, kanserle mücadele özelliklerini zenginleştiren A vitamininin yanı sıra şibuol ve betulinik asit de mevcuttur.

9. Gözlere Yararlı

Trabzon hurması, önemli miktarda A vitamini içerir. Ve, A vitamininin görmeyi iyileştirme potansiyeline sahip olduğu kabul edilmiş bir gerçektir.

Advertisement

10. Kırmızı Kan Hücrelerinin Üretiminin Geliştirilmesine Yardımcı Olur.

Bu meyvede bulunan bakır, demir emiliminin doğru olmasına yardımcı olur. Bu da, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yardımcı olur.

Trabzon Hurması

Kaynak: pixabay.com

11. Hıçkırık İçin Doğal bir Tedavi

Trabzon hurması, Çinde sık sık hıçkırık tedavisinde kullanılır.

12. Karaciğeri Sağlıklı Tutar

Trabzon hurması, vücudumuzdaki zararlı oksijen türevi serbest radikalleri süpüren antioksidanlar bakımından zengindir. Aynı zamanda zehirli maddelerin etkisini azaltır ve hücre hasarını önler. Bu sonuçta detoksifiye bir vücuda ve sağlıklı bir karaciğere neden olur.

13. Su tutmayı azaltır

Diüretik olduğu için, trabzon hurması, su tutulumunu durdurur ve böbreklerden atılan idrar miktarını artırır. İçerdiği yüksek potasyum, idrara çıkma sırasında önemli bir mineral kaybını önler.

14. Bol miktarda enerji sunar

Trabzon hurması, yüksek potasyum ve şeker içeriğinden dolayı doğal bir enerji sağlayıcı olarak düşünülür. Bir bardak Trabzon hurması suyu tüketimi, güç gerektiren bir etkinliği gerçekleştirmek için anlık enerji sağlayabilir. Yorgunluk ve stresin hafifletilmesi için iyi bir seçimdir.

14. Enfeksiyonları Uzak tutar

Trabzon hurması, polifenolik antioksidanlar ve kateşinler de dahil olmak üzere, fitokimyasalların şaşırtıcı bir kaynağıdır. Bu, bulaşıcı hastalıkların saldırılarının önlenmesinde yardımcı olan meyvenin anti-inflamatuar özelliğine katkıda bulunur.

28 gram Trabzon Hurmasının Besin Değeri

BESİN BESİN DEĞERİ GÜNLÜK İHTİYACI KARŞILAMA ORANI
Enerji 20 Kcal 1%
Karbonhidratlar 5 g 2%
Lif 1 g 4%
Şeker 4 g
Protein 0 g 0%
Yağ 0 g 0%
Kolestrol 0 mg 0%
VİTAMİNLER
A Vitamini 456 IU 9%
C Vitamini 2.1 mg 4%
E Vitamini 0.2 mg 1%
K Vitamini 0.7 mcg 1%
Tiamin 0.0 mg 1%
B 2 Vitamini 0.0 mg 1%
Niasin< 0.3 mg 1%
B-6 Vitamini 0.0 mg 1%
B-12 Vitamini 0.0 mcg 0%
Folik asit 2.2 mcg 1%
Kolin 2.1 mg
MİNERALLER
Kalsiyum 2.2 mg 0%
Demir< 0.0 mg 0%
Magnezyum 2.5 mg 1%
Fosfor 4.8 mg 0%
Potasyum 45.1 mg 1%
Sodyum 0.3 mg 0%
Çinko 0.01 mg 0%
Bakır 0.0 mg 2%
Manganez 0.1 mg 5%
Selenyum 0.2 mcg 0%
STEROLLER
Fitosteroller< 1.1 mg
DİĞERLERİ
Su 22.50 g

Düşük karbonhidrat, yağ ve sodyum, bu meyvenin iyi özelliklerinin başında gelir.

Kısa Bilgi

Portakal iriliğinde, turuncu kabuklu, buruk meyveler veren bir bitkidir. Ağaç ve ağaççıklar halinde 150 kadar çeşidi vardır. Daha çok sıcak iklimli yerlerde yetişir. Meyveleri çiğ olarak yendiği gibi, şurup da yapılır.

Bazı Trabzon hurması çeşitlerinin tahtasından ince marangozlukta faydalanılır. Abanozgiller familyasındandır. Ülkemizin büyük bir bölümünde Cennet Hurması adı altında satılmaktadır.


Leave A Reply