Tulumba Nedir? Nasıl Çalışır? Tulumba Çeşitleri ve Türleri Nelerdir?

1
Advertisement

Tulumba nedir? Tulumba çeşitleri ve özellikleri nelerdir? Tulumba nasıl çalışır, tulumba hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Tulumba

Tulumba; Hava basıncından faydalanılarak yeraltındaki suları kolaylıkla yeryüzüne çıkarmada, ya da havayı çekip itmede kullanılan araçlara tulumba denir.

Tulumbalar kadar çok kullanılan, işe yarayan araçlar azdır. Bir şehrin, ya da evin yüksekte bulunan haznesine su, bir basma tulumba, ya da pompasıyla çıkarılır. Yangınları söndürmede suyu fışkırtan tulumbalar kullanılır. Benzin satılan yerlerde otomobilin deposuna benzin tulumba ile doldurulur.

Su Tulumbası Nasıl Çalışır?

Su Tulumbası Nasıl Çalışır?

Konuşma dilimizde, bir yerdeki sıvıyı, gazı boşaltmak için kullandığımız araçlara “tulumba” (su tulumbası, gaz tulumbası), bir yere gaz, ya da sıvı maddeyi sıkıştırmak için kullanılan araçlara da pompa denir. Bunlar arasında pek ayrılık yoktur.

Bütün tulumbalarda dört parça vardır:

Advertisement
  1. Gövde
  2. Boru
  3. Piston
  4. Piston kolu

İnsan gücü, rüzgâr kuvveti, ya da elektrik motoru ile çalışan tulumbalar başlıca üç çeşite ayrılır:

  1. Emme tulumba,
  2. Basma tulumba,
  3. Emme-basma tulumba.

Bahçe, bostan ve tarım işlerinde bu üç çeşit tulumba da kullanılır.

Emme Tulumbalar. — Evlerde, bahçelerde en çok kullanılan bu tulumbalardır. Kuyulardaki suyu çıkarmaya yarar. Madenden silindir biçiminde bir gövdesi, bunun içinde de aşağı-yukarı hareket edebilen ortası delik bir pistonu vardır. Gövdenin altına bir emme borusu takılıdır. Piston, kaldıracın yardımıyla işletilir, musluk biçimindeki ağzından su dışarı çıkar, kaplara, bahçedeki arklara verilerek kullanılır.

Emme Basma tulumba Nasıl Çalışır?

Basma Tulumbalar. — Yüksekteki depolara su çıkarmak için kullanılan bu tulumbaların gövdesi suyun içine yerleştirilir. Genellikle çok derinde olmayan suyu çıkarmaya yarar. Bu tulumbaların emme borusunda, pistonlarında supap yoktur. Yalnız suyun gövdeye girdiği, yükseltme borusuna geçtiği kısımda birer supap bulunur.

Emme-Basma Tulumbalar. — Bu çeşit tulumbalar suyu çıkarıp yükseltmek, depolara doldurmak için kullanılır. Öteki tulumbalar gibi işler. Emme-basma tulumbalar suyu 7-8 metreden yukarı çıkaracak kuvvette değillerdir.

Advertisement

Hava Tulumbası. — Bir kabdaki havayı boşaltmak için kullanılır. Bu tulumbalarda otomatik supaplar vardır. Kabı boşaltmak için pistonu birçok defa hareket ettirmek gerekir. Hava tulumbaları, fabrikalarda, çeşitli endüstri kollarında işe yarar. Bu tulumbalar hava boşalttıkları gibi hava da basarlar.

Hava Pompası. — Bisiklet, otomobil lâstikleri ile oyun toplarına hava basmak için kullanılan bu pompaların pistonunun ucu deriyle, ya da benzeri bir madde ile kaplıdır. Piston, yukarı-aşağı silindir içinde rahatça kayar. Pompanın ucundaki supap, piston yukarı çekilirken havanın geri dönmesini önler.


1 Yorum

  1. ŞAHİN KILINÇARSLAN on

    Ben evimin bahcesinde ki 20 mt kikartezyen kuyuya 15 mt 2 inç boru salladim ucuna emme basma tulumba taktım suyu emiyor ama bir süre sonra suyu geri kaciriyor. Surekli tulumbanin koluna basarsam su akiyor. Durunca bir sure sonra suyu kaçırıyor. Tulumba yeni hortum yeni baglantilari prafosyonel birine yaptırdım . Ama suyu nasıl kaçırıyor sebebini bulamadım. Su 5 mt.de ancak ben 15 mt.lik hortum koydum sebeb olabilirmi suyun tulumbada kaçırmasına. Bilgilendirirseniz sevinirim. kilincarslansahin @gmail.com.

Leave A Reply