Turna Balığı Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri Beslenmesi Yaşadığı Yerler Üremesi

0
Advertisement

Turna balığı nasıl bir balıktır, nerelerde yaşar, özellikleri nelerdir? Turna balığının beslenmesi, üremesi, karakteristik davranışları hakkında bilgi.

turna balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

TURNABALIĞI, (Lat. Esox lucius)

Kemiklibalıklar takımının Turnabalı-ğıgiller familyasından bir balık. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’daki tatlı-sularda yaşar. Ortalama uzunluğu 60-150 cm arasındadır. Çok ender olarak 200 cm uzunluğunda olanlara da rastlanmıştır.

Dişi, erkeğe oranla daha iri yapılıdır. Ağırlığı 25 kg’a kadar çıkar. Pullarının üst bölümü gri-yeşil ve siyahımsı, kenarlarda daha açık tonlu ve lekelidir. Alt bölümü beyaz-sarımsı ve siyah lekelidir.

Karın ve göğüs yüzgeçleri kırmızımsı-kahverengimsidir. Koyu lekeli anüs ve sırt yüzgeçleri vardır. Yırtıcıdır. Tüm balıkları, su kuşlarım, kurbağaları yiyerek beslenir. 30 yıl kadar yaşayabilir. Havuzlarda da yetiştirilir. Eti beğenilir. Mart ve nisan aylarında yumurta bırakır. Yumurtalarından havyar elde edilir.

Yetişme ortamı

Turna, yavaş akarsularda ve göllerde ve rezervuarlarda sığ, otlu yerlerde ve ayrıca soğuk, berrak, kayalık sularda bulunur. Tipik pusu avcılarıdır; avlarını beklerler, uzun süreler boyunca hareketsiz kalırlar ve ardından vurduklarında dikkate değer bir hızlanma sergilerler. Balık içeren herhangi bir su kütlesinde yaşarlar, ancak yumurtlama için uygun yerler de önemlidir. Yavru turna, yamyamlık doğası gereği, yenilmemesi için bitkiler arasında sığınabilecekleri yerlere ihtiyaç duyar. Her iki durumda da, zengin su altı bitki örtüsüne ihtiyaç vardır. Turna balığı, Baltık Denizi bölgesi dışında, acı suda nadiren bulunur, burada hem nehirlerin ağızlarında hem de Baltık Denizi’nin açık acı sularında vakit geçirirken bulunurlar. Turna balığının bu acı sularda bir süre sonra tatlı suya dönmesi normaldir. Daha az bulanık suyu tercih ediyor gibi görünüyorlar, ancak bu muhtemelen bitki örtüsünün varlığına bağımlı olmalarıyla ilgilidir.

turna balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Beslenme

Genç, serbest yüzen turna balığı, daphnia ile başlayan küçük omurgasızlarla beslenir ve hızla izopodlar asellus veya gammarus gibi daha büyük avlara geçerler. Vücut uzunluğu 4 ila 8 cm (1,6 ila 3,1 inç) olduğunda, küçük balıklarla beslenmeye başlarlar.

Advertisement

Turna balığı çok tipik bir avlanma davranışına sahiptir; dorsal yüzgeçlerin ve pektoral yüzgeçlerin son yüzgeç ışınlarını hareket ettirerek suda hareketsiz kalabilmektedir. Avlanmadan önce gövdesini büker ve kuyruk yüzgecinin geniş yüzeyini, sırt yüzgecini ve anal yüzgecini kullanarak avına doğru fırlar. Balık, avını ağızda yanlamasına yakalama, keskin, geriye dönük dişleriyle hareketsiz kılma ve ardından yutmak için avını başını döndürme gibi kendine özgü bir alışkanlığa sahiptir. Daha büyük avlar için, turna balığı genellikle avı tüketilmek üzere taşımadan önce boğmaya çalışır. Çoğunlukla balıkları ve kurbağaları yer, aynı zamanda küçük memeliler ve kuşları da yemektedir. Kuzey turna balığı ayrıca böcekler, kerevit ve sülüklerle beslenir. Çok özel değildirler ve levrek gibi dikenli balıkları yerler ve eğer mevcut tek avlarsa, dikenli balıklar kadar küçük balıkları bile alırlar.


Leave A Reply