Turpun Faydaları Nelerdir? Yiyelim Turp Gibi Olalım

0
Advertisement

Sebzelerden turpun vücudumuz için, sağlığımıza, cildimize ve saçlarımıza olan faydaları nelerdir? Turp yemek için sahip olduğumuz bir çok sebep var.

Turp nedir?

Sağlığımız için son derece faydalı olan doğal ürünlerden biri de turptur. Yeşil renkte ve tüylü yapraklara sahip olan turp bitkisinin çiçekleri mor renkte, beyaz renkte ya da sarı renkte olabilmektedir. Tat olarak acı bir tada sahip olan turp, özellikle kökündeki kükürt içeriği, iyot içeriği ve C vitamini içeriğiyle gayet sağlıklı bir besindir. Bunun dışında hem B1 vitamini, hem B2 vitamini hem de bir çok çeşit mineral de bulundurmaktadır. Tüketimi esnasında çoğunlukla salataların içerisine malzeme olarak konulan turp, salatanın dışında dilimlenerek tek başına da tüketilebilir. Yapısı gayet sert bir biçimde olduğundan ısırılarak yenmesi zordur ve mutlaka bıçakla ince bir yapıda dilimlenmesi gerekmektedir.

turp

Turp bitkisi istenirse turşusu da kurulabilecek bir bitkidir. Ama turp yenileceği vakit çiğ olarak tüketilmesi en yararlı olan şekildir. Katı bir şekilde tüketmek istemeyen bireyler isterlerse turpu blender’a atarak suyunu çıkartabilir ve o suyu içebilirler. Turpun suyunun özellikle bağırsak problemlerinde ve öksürük problemlerinde çok büyük iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir. İçeriğindeki bakır, potasyum, kalsiyum, selenyum, demir, fosfor ve bakır mineralleri ile metabolizmada oluşan pek çok hastalık için de oldukça faydalı ve etkili bir besin olduğu bilinmektedir.

Turpun faydaları nelerdir?

Hücre onarımı :

İçeriğinde K vitamini, A vitamini ve C vitamini sayesinde turp, çok başarılı bir hücre onarıcıdır. Hasarlı hücrelerin onarılması işlevinde ve yeni hücrelerin yapılandırılması işlevinde aktif olarak katkısı olan turpun hücre yenilenme işlevini hızlandırması vücutta olduğu kadar cilt yapısında da önemli etkiler yaratarak daha sağlıklı bir cilt yapısına sahip olunmasını sağlar.

Kilo verme :

Turpun içerisinde yer alan besin lifleri, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına ve aynı zamanda midenin de sağlıklı bir yapıda olmasına katkı sağlamaktadır. Bağırsakları düzenlemesiyle de dolaylı olarak kabızlık gibi problemlerin de önüne geçebilen turp, bağırsakların hızlı çalışmasını sağladığından dolayı vücuttaki boşaltım sistemini düzene koyarak metabolizmanın daha hızlı yağ yakmasına ve daha hızlı kilo vermesine yardımcı olmaktadır.

Advertisement

turp

Cilt sağlığı :

İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitaminiyle birlikte cildin daha sağlıklı bir yapıda olabilmesine yardımcı olmaktadır. Yüz bölgesinde daha sıklıkla ve vücudun diğer bölgelerinde de meydana gelen iltihaplı hastalıkların ya da rahatsız edici enfeksiyonların yok edilmesinde turp önemli bir yer teşkil etmektedir. Ayrıca turpun içindeki bol su miktarı sayesinde de cildin ihtiyaç duyduğu nem oranı bir bakıma karşılanabilmektedir. Turpun içindeki fosfor ve çinko sayesinde de ciltteki zararlı toksinler yok edilerek cilt daha uzun süre taze tutulabilmektedir. Üstelik turpu ezerek püre haline getirdikten sonra bu malzemeyi cildinize maske gibi uygulayabilir ve bu sayede cildi ölü hücrelerden arındırabilirsiniz.

Sindirim sistemi sağlığı :

Vücuda alınan turp, kendisiyle birlikte bünyeye giren yiyeceklerin sindirilmesinde büyük rol oynar ve sindirim işleminin gayet sağlıklı ve hızlı bir biçimde gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca içeriğindeki besin lifleri, sindirim işlemine katılan tüm organların daha sağlıklı çalışabilmesinde etkili olmaktadır.

turp

Kalp sağlığı :

Turpun içerisinde çok zengin miktarda demir minerali yer almaktadır ve turp yoluyla vücuda giren demir sayesinde kalp sağlığına çok önemli katkılar sağlanmaktadır. Üstelik demir içeriği sadece kalp sağlığı için değil aynı zamanda saç sağlığı, tırnak sağlığı, cilt sağlığı ve hücre sağlığı gibi pek çok unsurda da önemli bir etken olarak vücudun gayet ihtiyaç duyduğu bir enzim olarak yer almaktadır.

Kalp hastalıkları ve kolesterolden koruyucu etki :

Pek çok sebzenin özelliklerinden olduğu gibi turp sebzesinin de pek çok kalp hastalıklarının (kardiyo hastalıkları da denilebilir) önüne geçebilecek etkiye sahip olan özellikleri bulunmaktadır. Kandaki kolesterol değerlerinin olması gereken seviyeye getirilmesine, kandaki ve kalpteki herhangi bir sorunun hemen teşhis edilip tedavi konusunda yardımcı olunmasını sağlamaktadır.

Advertisement
Saç sağlığı :

Düzenli bir biçimde turp sebzesini tüketen kişilerin saç sağlıklarında gözle görülür bir ilerleme kaydedilmektedir. Turp metabolizmadayken saç sağlığına da etki ederek saç köklerini sağlamlaştırarak saçların dökülmesini engelleyebilmektedir. Bununla birlikte saç derisinin de daha sağlıklı bir yapıda olmasını sağlayarak saçtaki kepek sorununu da ortadan kaldırmaktadır.


Leave A Reply