Umberto Eco Kimdir? İtalyan Yazar Düşünürün Hayatı Eserleri Felsefesi Çalışmaları

0
Advertisement

Umberto Eco kimdir ve ne yapmıştır? İtalyan yazar ve düşünürün hayatı, çalışmaları, eserleri, göstergebilime katkıları.

Umberto Eco

Umberto Eco

Umberto Eco (5 Ocak 1932, Alessandria, İtalya doğumlu – 19 Şubat 2016, Milano’da öldü), din, edebiyat, tarih, politika ve felsefe gibi konularda engin bilgisini yansıtan gizem romanlarıyla tanınan İtalyan bir yazardır. Umberto’nun bugüne kadarki en parlak eseri, göstergebilimin entelektüel yönlerini, edebiyat kuramını, orta çağ tarihini ve İncil analizini içeren bir gizem olan 1980 romanı Gülün Adı olmaya devam ediyor. Umberto, roman yazmanın yanı sıra çalışmaları, araştırmaları ve diğer akademik çalışmalarıyla göstergebilim bilimine aşırı derecede katkıda bulunmuştur. Edebi yetenekleri de onu zaman zaman filozof, denemeci ve edebiyat eleştirmeni yaptı.

Umberto Eco Güzel Sözleri

Hayatı

Kuzey İtalya’daki küçük Alessandria kasabasında doğan Umberto, Giulio adlı bir muhasebecinin tek oğluydu. Umberto ve annesi Giovanna, II.Dünya Savaşı sırasında babasının orduda hizmet etmesi için çağrılırken bombalamalardan kaçmak için Piedmontese dağındaki bir köye gitti. Eco başlangıçta bir Salesian eğitimi aldı ve daha sonra oğlunun bir avukat olmasını isteyen babasının ısrarı üzerine hukuk okumak için Torino Üniversitesi’ne girdi. Bununla birlikte, ilgi alanlarını takiben Eco, kısa süre sonra ortaçağ felsefesi ve edebiyatı okumaya geçti. St. Thomas Aquinas üzerine bir tez yazdı ve 1954’te felsefe alanında doktora derecesi aldı. Umberto, eğitim döneminde Tanrı’ya olan inancını kaybetmiş ve Roma Katolik Kilisesi’nden ayrılmıştı.

Mezun olduktan sonra Eco, bir devlet televizyon kanalına Kültürel Programlar Editörü olarak katıldı ve burada deneyim kazanıp modern kültür ve gazetecilik hakkında çok şey öğrenebildi. 1956’da Eco, doktora tezinin bir uzantısı olan Thomas Aquinas’ın Estetiği adlı ilk kitabını yayınladı. Eco ayrıca 1956’da Torino Üniversitesi’nde ders verme kariyerine başladı. Orduda kısa bir süre hizmet verdikten sonra Eco, ikinci yayını olan Art and Beauty in the Middle Ages ile ortaya çıktı. Kapsamlı araştırma temelli kitap Umberto’ya önemli bir ortaçağ bilgini olarak ün kazandı. Daha sonra Eco, Milano’da Casa Editrice Bompiani adlı tanınmış bir yayında editör olarak çalışmaya başladı. Modern sanatla ilgili bir sonraki kitabı The Open Work 1962’de çıktı.

Advertisement

Umberto Eco

Eco, 1960’lar boyunca göstergebilim üzerine odaklanan akademik çalışmalar üretmeye devam ederken, aynı zamanda düzenli olarak bir dizi bilimsel yayına katkıda bulundu. Buna ek olarak Eco, Floransa ve Milano’daki çeşitli üniversitelerde öğretmenlik yapmaya devam etti. 1971’de Bologna Üniversitesi’nde ilk göstergebilim profesörü oldu ve 1976’da A Theory of Semiotics’i yayınladı.

Romanları

1978 yılı, bir arkadaşının daveti üzerine bir roman yazmaya karar verdiğinde Eco’nun kariyerinde önemli bir dönüş oldu. Dedektiflik öyküsü Gülün Adı, Umberto Eco’nun yeni bir kimliğini oluşturan uluslararası bir çok satanlar listesine girdi. 1986’da kitap, Sean Connery ve Christian Slater’ın yıldız oyuncu kadrosuyla ekrana uyarlandı. Eco için geriye bakmak yoktu ve Foucault Sarkacı, Önceki Günün Adası, Kraliçe Loana’nın Gizemli Alevi ve Prag Mezarlığı gibi olağanüstü romanlar yazmaya devam etti.

Önemli romanları: Prag Mezarlığı, Gülün Adı, Sıfır Sayı, Foucault Sarkacı, Önceki Günün Adası, Kraliçe Loana’nın Gizemli Alevi, Baudolino

Birkaç yıl boyunca kanser tedavisi gören ünlü düşünür, 19 Şubat 2016 tarihinde saat 22.30 sıralarında evinde yaşamını yitirdi.

Advertisement


Leave A Reply