Üveyik Kuşu Nasıl Bir Kuştur? Özellikleri Çeşitleri Beslenme ve Davranışı

0

Üveyik nasıl bir kuştur, çeşitleri nelerdir? Üveyik kuşu nerede yaşar, nereye göç eder, özellikleri, beslenmesi hakkında bilgi.

üveyik

Kaynak: pixabay.com

Üveyik Kuşu Özellikler – Hakkında Bilgi

Üveyik, güvercinleri ve kumruları içeren kuş ailesi olan Columbidae’nin bir üyesidir. Kuzey İskandinavya ve Rusya’da ender görülür, Türkiye ve Kuzey Afrika da bulunan bir göçmen kuştur; Kışları Güney Afrika geçirir. Kış aylarından kaçmak için Afrika’ya uzun bir yolculuk yapar.

Advertisement

Üveyik kuşu diğer güvercinlere göre daha küçüktür, kahverengi rengi ve boynunun yanındaki siyah ve beyaz çizgili işaretler ile tanınabilir, ancak gözlemciden uçarken göze çarpan kuyruğu; kama şeklinde, koyu bir merkez ve beyaz kenarlıklar ve uçlara sahiptir.

Olgun kuşun kafası, boynu, yanları mavi grisi ve siyah benekli kanatlar vardır. Karın bölgesi ve kuyruk örtü altı beyazdır. Göçmen kuşlardan biri olan Üveyik, Nisan ayının sonundan önce Kuzey Avrupa’da ortaya çıkmakta ve Eylül ayında tekrar güneye dönmektedir.

Yoğun ormanlık alanlardan ziyade açıklıkta yaşayan bir kuştur ve sık sık zeminde beslenir. Yabani ot tohumları beslenmede tercih ettiği gıdalardır. Zaman zaman büyük bahçelerde yuva yapar, ancak genellikle göç üzerinde karşılaştığı ağır av baskısı nedeniyle, aşırı derecede çekingendir.

Dünyada yaşayan 5 farklı üveyik türü vardır; bugün yaşayan güvercin ailesindeki toplam 350 türden; Bu ailenin 17 türü, özellikle dodo kuşu ve yolcu güvercininin insanlar nedeniyle nesli tükenmiştir.

Advertisement
Üveyik kuşu

Kaynak: pixabay.com

Fiziksel Özellikleri – Temel Bilgiler

Bu kuşlar, ince gövdeli, küçük-orta büyüklüktedir. Bu cinsteki türlerin çoğunun boynunda karakteristik siyah-beyaz bir yama bulunur ve monoton sesler çıkarır. Streptopelia cinsine ait 13 tür vardır.  Her üveyik türünün benzersiz özellikleri olsa da, toplu olarak üremeyi, davranışı ve görünümü belirleyen birçok özelliği paylaşırlar.

Üveyiklerin küçük kafaları ve dar, küçük gagaları vardır. Kısa bacakları vardır ve yürürken kafaları ileri geri sallanır. Üveyik kuşları öncelikle ot ve tahıl tohumlarıyla beslenir, ancak bazıları meyveleri de yer. Bu kuşlar büyük olasılıkla açık ormanlık alanlarda ve kentsel alanlarda bulunsa da, bazıları daha yoğun ormanlık alanlarda ikamet eder.

Üveyik kuşları tek eşlidir ve yaşam boyu çiftleşir. Dişi bir eş seçtikten sonra, erkekler ve dişiler bitki örtüsünden yuvalar yapmak için birlikte çalışırlar. Her iki ebeveyn, iki ila üç hafta sonra yumurtadan çıkan yumurtaları sırayla kuluçkaya yatırır.

Çoğu üveyik türü nesli tükenme açısından, en az endişe verici olarak sınıflandırılırken, Avrupa üveyik kuşları savunmasız olarak listelenmiştir. Avrupa üveyik kuşları Birleşik Krallık’ta 1970 yılından bu yana nüfusun% 98’e kadar azaldığı tahmin edilmektedir. Bu türe yönelik başlıca tehditler, insani gelişme nedeniyle üreme alanlarının azalması, gıda bulunabilirliğini azaltan tarım uygulamalarındaki değişiklikler ve yasadışı kaçak avcılıktır. Ayrıca Avrupa’daki göçleri sırasında çok sayıda vuruldular. Geçerken iki ila dört milyon kişinin avlandığı ve tuzağa düştüğü tahmin edilmektedir.

Advertisement


Leave A Reply