Van Gölü Hangi Bölgededir ve Özellikleri

0
Advertisement

Van gölü hangi bölgemizdedir? Van gölü hakkında bilgi ve Van gölünün coğrafi özellikleri.

Akdamar Adası - Van Gölü

Akdamar Adası – Van Gölü

Van Gölü Doğu Anadolu’da, Yukarı Murat-Van Bölümü’nde bir göldür. Türkiye’nin en büyük gölüdür. Yüzölçümü 3.173 km2, deniz düzeyinden yüksekliği 1.646 metre gölün en geniş yerindeki uzunluğu Tatvan-Bendimahi Suyu’nun göle döküldüğü yer arası 125 km, en dar yerinde İskele Burnu ile Arpat Çayı ağzı arasında 60 km, en derin noktası 451 metredir.

Van Gölü Havzası adı verilen kapalı bir havzanın ortasında dağlarla çevrili göl, yaklaşık 670 milyar m3 su tutar. Güneyde Bitlis Dağları, kuzeyde neojen dönemi oluşumu tortul ve neojen-kuvarterner dönemi oluşumu püskürük, doğuda paleozoik ve neojen oluşumu yapılarla kuzeyde Nemrut Dağı yer alır. Çevre dağlardan inen çok sayıda su, gölü besler. Karasu, Mendimahi ve Hoşap Suyu, göle dökülen ırmakların başlıcalarıdır. Kış aylarında su yüzeyi 30-50 cm yükselir. Sularını boşaltacak ayağı bulunmadığından, alkali ve feldispat minerallerin birikmesi sonucu sodalı bir nitelik kazanır.

Göle uzanan burun ve yanmada türlü çıkıntıların alçak bölümlerinin sular altında kalmasıyla, başlıca Akdamar, Kuşadası, Çarpanak, Gadir adlarıyla anılar adalar ortaya çıkmıştır. Gölün en derin noktası (451 m), Adilcevaz’ın güneybatısına düşer. Göl çevresinde, güney kıyılar dışında bitki örtüsü çok zayıftır. Güney yamaçlarda meşe ormanları göze çarpar. Gölde, yılda 100-150 ton balık avlanır. Balıklar, nisan ortası haziran sonlarına doğru ırmak ağızlarına toplanır. Bu aylarda balık avlama yoğunlaşır. Gogart adıyla anılan sazan türüyle inci kefali, en yaygın türleridir.


Leave A Reply