Kabak Çeşitleri Nelerdir? Farklı Kabak Türleri ve Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kabak nedir? Kabak nasıl bir sebzedir? Kabak türleri, çeşitleri ve özellikleri nelerdir, kabak yetiştirilmesi, kabak hakkında bilgi.

Kabak ve Çeşitleri

Kabak; Meyveleri sebze olarak yenen, otsu bir bitkidir. «Yıllık» bitkilerdendir, yani her yıl yeni baştan üretilir. Kabak memleketimizde çok yetiştirilir. Gövdesi, yaprakları sert kıllarla örtülüdür. Gövde ya yerde sürünür, ya da sülüklerle tutunarak tırmanır. Büyük, sarı çiçekler açar. Ana sap üzerinde erkek, yan dallar üzerinde de dişi çiçekler bulunur.

sakız kabak

Kaynak: pixabay.com

Kabağın meyvesi, yenilen kısmıdır. Olgunlaşan meyvenin ortasında bir boşluk meydana gelir. Bu boşlukta birbirlerine liflerle tutturulmuş çekirdekler bulunur.

Kabağın birçok çeşitleri vardır. Başlıcaları şunlardır:

Sakız kabağı

Beyaz etli, makbul bir kabaktır. 20 – 30 cm. uzunluğunda kadardır. Bunun siyah kabuklu olanlarına “Girit kabağı” denir.

Asma kabağı

Sakız kabağı cinsindendir. 6 – 8 cm. çapında, 70 – 80 cm. uzunluğunda beyaz bir kabaktır.. Yemeği yapılır.

Advertisement

Helvacı kabağı

Büyük, sert, kalın kabuklu bir kabak çeşididir. Kışın şiddetli soğuklarına dayanıklıdır. Kırmızı ellidir. Tatlı yapmak için kullanılır. Ayrıca ineklere yem olarak da verilir.

Kestane kabağı

Sert kabuklu büyük cins bir kabaktır. Pişince kabukları yumuşar, zar gibi soyulur. Kırmızı etli kısmında şekerli, nişastalı maddeler boldur. Yemeği, tatlısı yapılır.

balkabağı

Kaynak: pixabay.com

Bal kabağı

Kestane kabağının bir cinsidir. Eti sarıdır. Bunların 40-50 kilogram gelenleri de vardır.

Su kabağı

İçi oyularak kap olarak kullanılır. Küçüklerinden tas, büyüklerinden de pekmez, yağ, bal vs. koymak için kap yapılır. Kabukları sert ve liflidir.

Kabak, genel olarak, şiddetli soğuk ve sıcaklardan hoşlanmayan bir bitkidir. Kumlu, killi, derin, havalı topraklarda yetişir. Kabak ekilen yeri çürümüş gübreyle gübrelemek iyi sonuç verir. Tohumlar ekildikten sonra çapalamak, meyveler çıkmaya başladıktan sonra da çok sulamak ister. Sakız- kabağı, çekirdekleri çimlendikten sonra 40 cm. ara ile tavalara ekilir. Şubatta, martta ekilenlerden turfanda kabak elde edilir, nisanda ekilenler ise meyvalarını yazın verirler.

kabak bitkisi

Kaynak: pixabay.com

Kabağın Yararları

Kabakların içinde, cinslerine göre, az veya çok miktarda şekerli maddeler vardır. Bu bakımdan, kabak besinler arasında oldukça önemli bir yer tutar. Çekirdeği de kavrulup eğlencelik olarak yenir.

Advertisement

Hekimlikte en çok işe yarayanı helvacı kabağının çekirdekleridir. Bu çekirdeklerin sert kabuğunun altındaki yeşil kısımda «pioresin» denilen bir madde vardır. Bu madde dolayısıyla kabak çekirdeği «tenya sajinata» denilen barsak şeritlerini düşürmekte ilâç olarak kullanılır. «Pioresin» daha başka barsak kurtlarını da düşürebilir. Herkese, bilhassa çocuklara verilir, hiçbir zehirli, zararlı etkisi yoktur. Çocuklarda 40 gr., büyüklerde 100 gr. kabak çekirdeği tenyanın kolayca düşürülmesine yardım eder. Çekirdek havanda dövülüp, şeker, şurup, bal gibi bir maddeyle karıştırılarak hastaya yedirilir. Buna birkaç gün devam edildikten sonra çabuk düşebilir.

KABAK NASIL YETİŞTİRİLİR?

Kabakgiller

Bitkiler âleminde, ikiçeneklilerden bir bitki familyasıdır. Örnek bitkisi kabak olan bu familyada karpuz, kavun, hıyar vs. gibi bitkiler bulunur. Hepsinin de geniş yaprakları vardır. Sürüngen ve sarılgan bitkilerdir.


Leave A Reply