Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) Nedir?

0
Advertisement

Varoluşçuluk yada varoluşçu felsefe nedir? Diğer bir ismi Egzistansiyalizm olan Varoluşçuluk ile ilgili temel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Birinci Dünya Savaşı’ndan birkaç yıl sonra ortaya çıkan bir felsefe görüşüdür. Kelime Fransızca «existance» (var olma) dan gelir. Bu felsefeye göre insanlar her türlü toplum ve din kurallarını hiçe sayarak yaşamalıdırlar. Var olmak her şeyden önemlidir.

Egzistansiyalizm Almanya’da doğdu. Daha sonra Fransa ve İtalya’da da sanat çevrelerine girdi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyanın her yanına yayıldı. Çeşitli sanat çevrelerinde gençler Egzistansiyalizmi benimsemeyi sanatçılığın gereklerinden saydılar.

Danimarkalı ünlü yazar Sören Kierkegaard’ ın eserleri egzistansiyalist yazarlar için önemli bir kaynak olmuştur. Onun ileri sürdüğü teoriler kabul edildikten sonra egzistansiyalizm daha düzenli bir şekle girdi. Kierkegaard koyu bir Hıristiyanlık düşmanı olarak da tanınmıştır. Eserlerinde Hıristiyanlığı yerden yere vururken «Hastalık, Hıristiyanların tabiî halidir» diyordu.

Fransada egzistansiyalizmin öncüsü olan ünlü yazar ve filozof Jean-Paul Sartre da Tanrı’yı inkâr eder, insanların hiçbir kuvvetin, hiçbir sözün, hiçbir geleneğin etkisi altında kalmadan yaşamaları gerektiğini söyler. Ona göre, toplumun isteklerini yerine getirince insan varlığının değeri sıfıra düşer.

Egzistansiyalistler kıyafetleriyle, yaşayışları ile göze çarparlar. Paris’te, daha başka büyük şehirlerde yalnız egzistansiyalistlerin gittikleri lokanta ve gazinolar bile ayrıdır. Erkekler sakal bırakırlar, kızlar saçlarını iyice kestirirler. Kızlar da, erkekler de siyah dar pantolon giyerler.

Advertisement

En tanınmış egzistansiyalist yazarlar arasında Jean-Paul Sartre, Franz Kafka, Simone de Beauvoir başta gelir.


Leave A Reply