Venüs Gezegeni Hakkında 15 İlginç Gerçek, Venüs’ün Gerçek Yüzü

0
Advertisement

Venüs, Güneşe uzaklığı ikinci olan gezegendir ve ikinci en büyük karasal gezegendir. Venüs, bazen Dünya’nın kardeş gezegeni olarak anılır. İşte hakkında ilginç gerçekler

Venüs

Venüs

Venüs, Güneşe uzak sıralamasında ikinci gezegendir ve ikinci en büyük karasal gezegendir. Venüs, benzer büyüklükleri ve kütleleri nedeniyle bazen Dünya’nın kardeş gezegeni olarak da adlandırılır. Venüs, Roma aşk ve güzellik tanrıçası olarak adlandırılmıştır.

Venüs ile ilgili gerçekler.

1. Venüs’ün uydusu ya da halkaları yoktur.

2. Venüs, neredeyse 12,104 km çapındaki Dünya kadar büyüktür.

3. Venüs’ün merkezinde bir demir çekirdekten, mantosu kayalıktan ve silikat kabuğundan oluştuğu düşünülmektedir.

Advertisement

4. Venüs yüzeyinde bir gün (güneş günü) 117 Dünya günü sürer.

5. Venüs’te bir yıl 225 Dünya günü sürer.

6. Venüs üzerindeki yüzey sıcaklığı 471 ° C’ye ulaşabilir.

7. Venüs’te bir gün bir yıldan uzun sürer.

Venüs

Kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi 243 Dünya günü sürer (sidereal gün). Gezegenin Güneş etrafındaki yörüngesi, Dünya’nın 365’iyle karşılaştırıldığında 225 Dünya günü sürer. Venüs’ün yüzeyinde bir gün (güneş günü) 117 Dünya günü sürer.

8. Venüs, diğer gezegenlerin tersi yönünde döner.

Bu, Venüs’ün Güneş’e ters yönde dönmekte olduğu anlamına gelir, bu aynı zamanda geriye dönük bir rotasyon olarak da bilinir. Bunun olası bir nedeni, bir asteroitle veya başka bir cisimle çarpışma olabilir.

Advertisement

9. Venüs, gece gökyüzündeki en parlak ikinci nesnedir.

Sadece Ay daha parlaktır. Venüs o kadar parlak ki, gündüzleri bile gökyüzü açıkken görülebiliyor.

10. Venüs üzerindeki atmosferik basınç Dünya’dan 92 kat daha fazladır.

Venüsün yüzeyi

Bu ezilme nedeniyle küçük asteroitler atmosferine girdiklerinde Venüs’te küçük kraterler yoktur. Venüs’ün yüzeyinde hissedilen baskı, dünyadaki denizin derinliklerine eşittir.

11. Venüs, genellikle Dünya’nın kardeş gezegeni olarak adlandırılır.

Dünya ve Venüs, boyut olarak sadece 638 km farka sahiptir ve Dünya kütlesinin % 81,5’ine sahip olan Venüs ile çok benzer. Her ikisi de merkezi bir çekirdeğe, erimiş bir mantoya ve bir kabuğa sahiptir.

12. Venüs aynı zamanda Sabah Yıldızı ve Akşam Yıldızı olarak da bilinir.

Venüs

İlk medeniyetler, Venüs’ün iki farklı gezegen olduğunu düşünüyordu. Bunlara Yunanlılar tarafından Phosphorus ve Hesperus, Romalılar tarafından ise Lucifer ve Vesper adı verildi. Maya astronomları, MS 650 gibi erken bir tarihte Venüs’ün detaylı gözlemlerini yaptılar.

13. Venüs güneş sistemimizdeki en sıcak gezegendir.

Venüs

Ortalama yüzey sıcaklığı 462 ° C’dir ve Venüs kendi ekseni üzerinde eğimi olmadığından mevsimsel değişim yoktur. Yüzde 96.5 karbondioksitten oluşan yoğun atmosferi ısıyı hapseder ve sera etkisine neden olur.

14. Venüs’ün detaylı bir çalışması 2015 yılında tamamlandı.

2006 yılında, Venus Express uzay aracı, Avrupa Uzay Ajansı tarafından Venüs’ün etrafına yörüngeye gönderildi. Aslen beş yüz Dünya günü sürmesi planlanan görev, birkaç kez uzatıldı. Venüs’ün yüzeyinde 20 kilometreden daha büyük volkan veya volkanik merkezler bulundu.

15. Bir zamanlar Venüs’ün tropik bir cennet olabileceği düşünülmüştü.

Venüs’ü çevreleyen yoğun sülfürik asit bulutları, yüzeyini atmosferinin dışından görmeyi imkansız kılıyor. Sadece 1960’larda radyo haritalaması geliştirildiği zaman, bilim adamları aşırı sıcaklıkları ve düşmanca ortamı gözlemleyebildiler.

Advertisement


Leave A Reply