Volkan Patlamalarının Sonuçları Nelerdir? Patlama Türleri Nelerdir?

0
Advertisement

Volkan, yanardağ tiplerine göre patlama türleri ve oluşturdukları sonuçlar nelerdir? Volkan patlamalarının yeryüzündeki sonuçları nelerdir?

Volkan Patlamalarının Sonuçları Nelerdir?

Volkanlar doğanın en yıkıcı güçlerinden biridir. Ancak aynı zamanda doğanın baş yapıcı güçlerinden biridir. Yeni kabuk ve jeolojik yer şekilleri oluşturulmasından volkanik patlamaları sorumludur. Bir volkanik patlamanın özgül sonuçları çok farklıdır; Her volkan tipi ayrı bir patlayıcı doğaya sahiptir.

İzlanda'da ki Volkan Patlama Resimleri

Kalkan Yanardağ Patlamaları

Kalkan yanardağları, katılaşmadan önce uzun mesafelere akma eğilimi gösteren çok akışkan bazaltik lav katmanları tarafından oluşturulur. Sonuç olarak, kalkan yanardağ püskürmeleri, bir kalkana benzeyen hafif eğimli kenarlara sahip, geniş yaylalar oluşturur. Bu püskürmeler diğer volkan türlerinin patlayıcı doğasından yoksun olup, daha uzun lav akışları oluşturur. Kalkan yanardağ lav akıntıları, arazinin geniş alanlarını kaplayabilir. Bu püskürmelerin uzun vadeli sonucu, Hawaii Adaları gibi lav adaların oluşmasıdır.

Kompozit Volkan Patlamaları

Kompozit volkan patlamalarının sonuçları çok fazla olabilir. Bunun nedeni, andezit lavlar bazalt lavlardan daha soğuk ve daha yoğundur. Bu sebeple daha fazla miktarda gaz içerir. Bu gaz poşetleri, yanardağ patladığında devasa patlamalar yaratır. Tıpkı şampanyanın patlaması gibi. Bu volkanlar ayrıca piroklastik akışlar üretirler. Aşırı ısınmış gazların ve parçacıkların oluşturdu dalga dalga kabaran bulutlar, temas ettikleri her şeyi yok ederek yüksek hızlarda büyük mesafelere ulaşabilirler. Kompozit püskürmeler sonucunda büyük miktardaki kükürt gibi gazlar ve küçük parçacıklar atmosfere pompalanır. Bu durum, hava taşımacılığını engelleyebilir ve küresel sıcaklıklarda düşüşlere neden olabilir.

Kül Konisi Volkan Patlamaları

Kül konisi yanardağ püskürmeleri, bir kalkan ve birleşik patlama arasındaki bir melez gibidir, ancak özellikleri, kalkan yanardağına daha benzerdir. Bir kalkan yanardağ gibi, kül konisi volkanları bazaltik lav özelliği taşır. Ancak, lavları biraz daha kalındır. Bu, bazı gazların yakalanmasını sağlar. Tipik olarak, bu püskürmeler, yeryüzüne yağmadan önce katılaşırlar. Bu durum, volkanik kaya gibi bir kül yığını oluşturur. Bu volkanlar normalde çok küçüktür ve sadece yakın bölgede bir tehlike oluştururlar.

Advertisement

Kaldera Volkan Patlamaları

Kaldera volkanları Kuzey Amerika’daki Yellowstone yanardağ kompleksi gibi jeolojik sıcak noktalar tarafından körüklenir. Kaldera volkanları, erimiş kabuktan oluşan en kalın, en patlayıcı magmadan oluşur. Bu tür volkanlar, büyük alanları yok eden ve tüm dünyayı etkileyecek katalozik patlamalar meydana getirir. Yaklaşık 600.000 yıl önce, son Yellowstone püskürmesi, atmosfere 240 kübik milden fazla malzeme püskürtmüştür.


Leave A Reply