Yağların Beslenmedeki Önemi

0
Advertisement

Yağların Beslenmedeki Önemi, görevleri nedir? Bir insanın günlük yağ gereksinimi ne kadardır? Yağların besin değeri hakkında bilgi.

yagYağların Beslenmedeki Önemi

Yağlar yemeklere değişiklik verip lezzet kazandırırlar. En geç sindirilen besin maddeleri olduklarından midede uzun süre kalırlar. Bu yüzden insana tokluk hissi verirler. Bu nedenle yağlar doyum yiyecekleri olarak da bilinir.

Önemli noktalar

1.Yağlar en çok enerji veren besin maddeleridir. Vücut organizmanın çalışması ve vücudumuzun ısısı için gereksinim duyduğu enerjiyi en ekonomik şekilde yağlardan karşılayabilir.

2.Yağda eriyen A, D, E, K vitaminleri ve esas yağ asitleri organizmaya yağlar yoluyla alınır.

Advertisement

3.Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler.

4.Yağ, böbrek gibi bazı önemli organları çevreleyerek onları dış etkenlerden korur.

5.Yiyeceklerimizde hayvansal ve bitkisel yağlara ayrı ayrı yer verilmelidir. Organizmanın bunların ikisine de ihtiyacı vardır.

6.Hayvansal yağlar bitkisel yağlara oranla A ve D vitaminleri yönünden daha zengindir. Genelde yağlar A, D, E, K vitaminlerinin kaynaklarıdır.

7.Yağlar sindirim organlarının hareketlerini kolaylaştırır. Ayrıca bağırsaktaki faydalı bakteri ve enzimlerin üstlerini kaplayarak zararlı hâle gelmelerini önler.

Günlük Yağ Gereksinimi:

Advertisement

Bir insanın günlük yağ gereksinimini tam olarak söylemek zordur. Bu, kişinin sağlık durumu, yaşı ve yaptığı işe göre değişir. Ancak alınması gerekli günlük enerjinin %20-45’i yağdan karşılanmalıdır. Bu arada mutlaka karbonhidratlarla birlikte alınmaları da unutulmamalıdır. Bu ölçüdeki yağ, ortalama 75-125 gram arasında değişir. Mevsimler ile organizmanın yağ gereksinimi arasındaki ilişki de unutulmamalıdır. Organizmaya yaz aylarında daha az, kış aylarında ise daha çok yağ gerekir. Bu sebeple yazın daha az yağlı yemekler istediğimiz halde kışın daha ağır ve yağlı yemekleri canımız çeker. İşte bu istek değişikliği, organizmanın gereksiniminin biz farkına varmadan karşılanmasını sağlar.

Hayvansal besin maddeleri ile beslenenlerde vücuda alınan yağ oranı, tahıl veya karbonhidrat ağırlıklı olarak beslenenlere nazaran daha yüksektir. Etin göremediğimiz yağı her zaman dikkatlerden kaçar. Aynı şekilde çok yağ içeren kuru yemişler de çok dikkatli kullanılmalıdır.

Diyet yaparken de yiyeceğin içerdiği yağ miktarı daima dikkate alınmalıdır. Besin maddelerinin içinde bulunan ve fazla alındığı için vücut tarafından derhâl yakılamayan yağlar da karbonhidratların organizmada meydana getirdikleri yedek yağ depolarına ilâve edilirler. Vücut bu depolardaki yağı gerek duyduğu zaman kullanır. Fazlası yağ dokusu olarak vücuda yerleşir.


Leave A Reply