Yarasalarda Beyaz Burun Sendromu Nedir? Yarasa Nüfusunu Tehdit Eden Hastalık

0
Advertisement

Yarasa nüfusunu tehdit eden bir hastalık olan beyaz burun sendromu nedir, neden ve nasıl gelişir? Beyaz burun sendromunun tedavisi var mıdır?

Bilim adamları, nüfuslarının iyi olduğundan emin olmak için kışın yarasaları sayarlar. Bunun için çok soğuk olduğunda yarasaların kış uykusuna yattığı mağaralara ve terk edilmiş madenlere bakarlar.

Beyaz Burun Sendromu

Yaklaşık 10 yıl önce, yıllık kış yarasa sayımı sırasında, bilim adamları New York eyaletindeki mağaralardaki yarasaların öldüğünü fark ettiler. Hala hayatta olan yarasaların ağızlarında ve kanatlarında beyaz bulanık bir büyüme vardı. Bilim adamları bunun ne olduğunu bilmiyorlardı ve buna beyaz burun sendromu diyorlardı.

Şimdi, yarasaları öldüren bir hastalık olan beyaz burun sendromu hakkında çok daha fazla şey biliyoruz.

Kış uykusunda yarasalara bulaşan bir mantar

Beyaz burun sendromu hastalığına, madenler ve mağaralar gibi soğuk, karanlık yeraltı habitatlarında kış uykusuna yatarak hayatta kalmaya çalışan yarasaların derisinde büyüyen bir mantar neden olur. Yarasalar bizim gibi memelilerdir. Ancak insanların aksine, yiyecek bir şey olmadığında enerji tasarrufu sağlayan özel bir yetenekleri vardır. Buna torpor denir.

Advertisement

Bu hastalığa neden olan mantar, mağaraların ve madenlerin duvarlarında yaşayabilir. Soğuk havalarda daha iyi şekilde büyür ve enfeksiyonla savaşan bağışıklık sistemleri aktif olmadığında yarasaları enfekte eder.

Yarasaların kanatlarında deri, ağızlıklar ve kuyrukları ile arka ayakları arasında bağlanan bir zar bulunur. Mantar bu cilt dokularına yer ve lezyonlara neden oluyor. Enfeksiyon yarasaların enerji tasarrufu sağlayan torporlarından uyanmasına neden olur. Yarasalar kışın ortasında yiyeceksiz uzun süre hayatta kalamazlar ve açlıktan ölürler.

Beyaz Burun Sendromu

2006-2007 kışında yarasaların binlercesi ölmeye başladı ve bir şeylerin ciddi şekilde yanlış olduğu alarmını çaldı. Bazı yarasa türleri, kuzey uzun kulaklı yarasa, küçük kahverengi yarasa ve üç renkli yarasa gibi hastalığa karşı daha savunmasızdır.

Mantar yayılırken Kuzey Amerika’daki milyonlarca yarasanın öldüğünü tahmin ediyoruz. Yarasaların yardımımıza ihtiyacı var. Son 10 yılda, birçok yaban hayatı biyologu yarasaların hayatta kalmasına yardımcı olmak için çok çalıştı. Kolay çözümler yoktur, ancak yarasaları nasıl koruyabileceğimizi keşfetmek için birçok bilimsel araştırma devam etmektedir.

Son Gelişmeler

2019’da yapılan bir araştırma, daha önce kriztridiyomikoz tedavilerinde kullanılan probiyotik bir bakteri olan Pseudomonas fluorescens ile tedavi edilen yarasaların, hayatta kalma olasılığının beş kat daha fazla olduğunu bulmuştur.

Advertisement


Leave A Reply